Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Романтичната комедия "Като трохи на прозорец" на сцената в Младежкия

ПРЕМИЕРА

Романтичната комедия "Като трохи на прозорец" на сцената в Младежкия

Станка Калчева бори алкохолизма в пиеса на Нийл Саймън

Петър Дочев и Станка Калчева в "Като трохи на прозорец" на Младежки театър "Николай Бинев" (Снимка: Павел Червенков)

На 17 май ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на Младежки театър "Николай Бинев" - "Като трохи на прозорец" на прочутия драматург Нийл Саймън.

Малин Кръстев за втори път влиза в ролята на режисьор. Първата режисирана от него постановка, "Семеен албум", пожъна огромен успех и му донесе редица награди.

В героите се превъплъщават звездите на трупата Станка Калчева и Силвия Лулчева, младата Рая Пеева, позната от филма "Пеещите обувки", Светослав Добрев, Петър Дочев и Севар Иванов.

Станка Калчева и Рая Пеева в "Като трохи на прозорец" на Младежки театър "Николай Бинев" (Снимка: Павел Червенков)

Силвия Лулчева и Станка Калчева в "Като трохи на прозорец" на Младежки театър "Николай Бинев" (Снимка: Павел Червенков)

Новият превод на "Като трохи на прозорец" е дело на режисьора Стайко Мурджев, под чието ръководство Малин Кръстев играе в "Еквус".

Пиесата разказва историята на Евелин Мейра (Станка Калчева), чиято кариера и личен живот са разрушени от въздействието на алкохола. След опит за лечение на своя проблем тя се завръща обратно в Ню Йорк, решена да започне нов живот. Нейните приятели Тоби (Силвия Лулчева) и Джими (Светослав Добрев) се опитват да бъдат близо до нея, но и те самите са ангажирани със собствените си мисли и дела.

Ситуацията се заплита емоционално и когато се появяват персонажите на Поли - нейната дъщеря (Рая Пеева) и на Лу Танър (Петър Дочев) - бившия й любовник.

Но какъв е финалът?

Дали всеки от персонажите ще успее да излезе от капана на собствените си пороци и ще промени себе си или те ще се превърнат в един безкраен порок - предстои да разберем в увлекателната комедия на Нийл Саймън.

Светослав Добрев и Станка Калчева в "Като трохи на прозорец" на Младежки театър "Николай Бинев" (Снимка: Павел Червенков)

Рая Пеева и Станка Калчева в "Като трохи на прозорец" на Младежки театър "Николай Бинев" (Снимка: Павел Червенков)

Пиесата с оригинално заглавие The Gingerbread Lady е публикувана през 1970 г. и играна на Бродуей в Playmouth theatre. С този спектакъл Младежкият продължава идеята на директора Владимир Люцканов за връщане в афиша на легендарни заглавия, пожънали успех през годините. Програмата "Rе(start)" вече възкреси с нови версии "Кухнята" на Арнолд Уескър и "Еквус".

Авторът на "Като трохи на прозорец", Нийл Саймън, е един от най-популярните американски драматурзи.

Носител е на наградата "Пулицър" за "Изгубени в Йонкърс" (1991), на три награди "Тони" и три номинации за "Оскар" за най-добър сценарий. Първата му постановка, превърнала се в хит на Бродуей през 1963г., е "Боси в парка" - поставяна многократно и у нас, заедно с други безценни негови пиеси - "Странната двойка", "Добрият доктор", "Глупаците", "Слънчево с гръмотевици".

Той е и единственият жив драматург, на чието име е кръстен театър през 1983 г. на Бродуей (Neil Simon Theatre New York).

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Ходене по кръчмите" - да разбереш висшия смисъл, или да попаднаш в сърцето на нищото

Моноспектакълът на Благой Бойчев прави своята премиера на 22 и 23 май в Националния студентски дом

Награденият с "Оскар" "Момиче с потенциал" тръгва по кината

Нищо в живота на Каси (в ролята е талантливата Кери Мълиган) не е такова, каквото изглежда: тя е невероятно умна, изнервящо пресметлива, а през нощта води таен двойствен живот...

Хилари Клинтън издава трилър с известна писателка

Сюжетът - новоназначен държавен секретар, който работи в администрацията на политически опонент, се опитва да разгадае кой организира вълна терористични нападения

Теди Москов предписва "Шекспирин по време на пандемия"

"Спектакълът е за властта, гадостите относно властта, ужасът на едно дете и една режисьорка, която се мъчи да сглоби представление на Шекспир, но без успех", коментира режисьорът