Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Любов и ревност" - световна премиера на Старозагорската опера

БЪЛГАРСКА ОПЕРА

"Любов и ревност" - световна премиера на Старозагорската опера

Българската опера на живеещата в Люксембург Албена Врачанска ще бъде представена на камерната сцена "В джоба 234" на 15 май от 19ч.

"Любов и ревност" - българска опера от Албена Врачанска

На 15 май 2018 г. от 19.00 часа на камерната сцена "В джоба 234" на Държавна опера - Стара Загора е премиерата на съвременната опера "Любов и ревност" от Албена Врачанска. Произведението е написано специално за Старозагорската опера. Режисьор е Елена Стоянова. Сценографията и костюмите са на Кристиан Леков. Диригент е Алекс Сансо от Испания, със специалното участие на Хуан Марти Фраскиер /Испания/ - саксофон. Участват солистите Нели Нечева, Камелия Стойчева, Игнат Желев, Елена Баръмова, Петя Петрова, Тереза Бракалова, Биляна Чолакова, Николай Моцов, Димитър Зашев и др., оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.

Либретото на първата част - "Любовниците" е на Светла Георгиева, а на втората - "Ревност" - на Питър Табит Джоунс. Преводът е на Бисера Виденова.

Композиторът Албена Врачанска по време на репетиция (Снимка: Старозагорска опера)

Пред Impressio композиторът Албена Врачанска сподели:

"Темата, която спектакълът под едно заглавие "Любов и ревност" третира е универсална, вечна, съвременна и би могло да се каже - валидна за всички епохи. Музиката е много интензивна и драматургично наситена. Ролите - драматургичните образи, са едновременно и достоверни, и нереалистични, художествено въплъщение на идеята за вечната любов.

Това не е моята първа опера, но е първата поставена на сцена в България. Имам няколко камерни опери, инструментален театър, както и опера-монодрама "The Dark". Работя в този жанр отдавна - от момента, в който пеех в детския хор в "Бохеми" /на 10 г./ знаех, че много искам да композирам опери. За жалост, през 20-ти век оперният жанр претърпя дълбока криза /както и социалните отношения/ . Сега камерната опера се възражда с нова енергия и изглежда в разцвет на европейските сцени. Много съм доволна, че моята опера е една от първите оперни премиери на 21 век в моята родина, благодарение на далновидното и пионерско /визионерско/ мислене на Огнян Драганов и екипа на Държавна опера-Стара Загора."

Режисьорът Елена Стоянова:

Още

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

"В "Любов и ревност" се разглежда темата за самотата през една особена призма. Човекът на 21-ви век е изправен пред един на пръв поглед отворен и глобализиран свят. Липсват реални граници, но между хората са издигнати стени. Всички живеят в собствен свят, затворени и отчуждени от света и историята на другите около тях. Макар и да съществуваме в едно и също време-пространство ни делят вселени.

Така светът на героите и в двете произведения се оказват покривите на жилищни сгради. Там - на върха, над шума на града е мястото, в което всеки може да остане насаме със себе си, но там е и място за любов, отчаяние или смърт, а надничайки в прозорците на всеки апартамент зрителят може да открие различни истории.

Още

Триумф за Веселина Кацарова с "Кармен" на стадион "Берое"

Триумф за Веселина Кацарова с "Кармен" на стадион "Берое"

В "Любовниците" самотата е разгледана като форма на личен избор.Какво би станало ако времето се огъне и човек види себе си и своите проекции, съществуващи едновременно, в зависимост от изборите, които е направил? Би ли бил щастлив ако се види в последните си мигове,преди самата Смърт? Какво би променил, ако имаше шанс да върне времето? Това са част от въпросите, които спектакълът цели да постави.

"Ревност"  -Тук самотата съществува чрез невъзможността на личността да се измъкне от обстоятелствата и средата, в които живее. Една любов дава криле, но светът мрази летящите, заради своята невъзможност да се вдигне от земята. Ревност към онези, които могат да се усмихват,смазващо личността обществено мнение, което лепва етикети и разрушава съдби".

Сценографът Кристиан Леков "качва" героите и действията им на покривите на жилищните сгради. Там - близо до звездите и възможността за полет на мечтите, те са излезли от своите апартаменти-"клетки". Там се събират и разминават хора и съдби, реалност и илюзии, също като живия живот, на който се подчиняваме и ставаме неволно жертва.

Според Албена Врачанска музиката звучи тонално, на места много мелодично. Темата за самотата се разгръща със соло саксофон и ударни инструменти.

Артистите са единодушни, че "Любов и ревност" е провокация, която приемат с готовност и заедно с постановъчния екип допринасят за най-пълното пресътворяване на операта. Музиката е красива, завладяваща и предизвикваща много емоции, които със сигурност ще допаднат и на публиката.Тенорът Николай Моцов смята, че е кауза на артистите създаването на съвременна българска опера.

Албена Врачанска живее и работи в Люксембург. Тя е автор на повече от 600 музикални произведения в различни жанрове. Албена Врачанска е внучка на самобитния фолклорен композитор Андрей Врачански. Ученичка е на музикантите Пламен Джуров, Александър Райчев, Божидар Спасов, Лазар Николов. Завършва Националната Музикална Академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност "Композиция". Работи на Международния Фестивал на изкуствата "Аполония" в Созопол, а по-късно като музиколог и музикален мениджър в Столична агенция "Музика" - София.

От 1996 г. Албена Врачанска се установява в Люксембург, където специализира съвременни композиционни техники, музикален анализ и компютърна музика под ръководството на Клод Леннерс. През 2007 г. тя получава поръчка от "Културна година 2007 - Люксембург и регион" за композицията "GLADIUS" за електрическа китара и оркестър. Удостоена е с наградата "Култура 2007", както и звание за заслуги към културния живот на община Експеранж. През 2007 е член на журито на Международния конкурс по композиция "Валентино Букки" в Рим, Италия. Тя е президент-основател на "Club des Artistes en Herbe". Международният конкурс по композиция "Artistes en herbe 2010-Люксембург." е друг неин мащабен проект.

По-значими нейни произведения са: "Когато пианото се сърди" - музикална книга с текст на Никол Паулус и илюстрации на Катри Рабер, "Раят в пламъци" - по текст на Анисе Колц, "Омагьосаната гора" - звуков пейзаж за 2 соло диджериду, туба и симфоничен оркестър, "Пигмалион" - опера-балет, Концерт за туба и симфоничен оркестър, "Син лабиринт" - инструментална опера за духови и ударни инструменти.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Здравка Евтимова представя "Луничави разкази"

Събитието е на 8 февруари в книжния център "Гринуич" в София

На 9 февруари е премиерата на новия български филм "Пулсът на танца"

Режисьор е Георги Костов, който е и съсценарист, заедно с актьора Георг Киряков. Самият Георг от 5-годишен се занимава със спортни танци и повече от 15 години е свързан професионално с тях и е в главната роля