Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Един президент и двама премиери уважиха "Сънят на Пилат" на Стефан Димитров

СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА

Един президент и двама премиери уважиха "Сънят на Пилат" на Стефан Димитров

Любка Биаджони и нейният оркестър „София Симфоникс” вдигнаха на крака зрителите в пълната зала "България"

Президентът Петър Стоянов поздравява Стефан Димитров (Снимка: Фотогруп)

Световната премиера на симфоничната творба "Сънят на Пилат" от Стефан Димитров завърши с възторг, изправил на крака публиката в зала "България", която ръкопляскаше неуморно и настояваше за "бис".

Бившият премиер Филип Стоянов в компанията на Юлий Стоянов и Георги Лозанов на премиерата на "Сънят на Пилат" (Снимка: Фотогруп)

Маестра Любка Биаджони не устоя на настойчивите аплаузи и оркестърът й "София Симфоникс" изпълни отново валса, от който дори непосветените в историята на написването на "Сънят на Пилат", разбират, че е вдъхновен от "Майстора и Маргарита" на Булгаков.

Аплодидисменти на публиката за Любка Биаджони и "София Симфоникс" - хор и оркестър (Снимка: Фотогруп)

Мелодията кара слушателя да си представи как Маргарита отива на бал с широко разтворени от очакване очи.

Още

Стефан Димитров с премиера на "Сънят на Пилат" под палката на Любка Биаджони

Стефан Димитров с премиера на "Сънят на Пилат" под палката на Любка Биаджони

Стефан Димитров с усмивка благодари на Булгаков, който го е вдъхновил преди 40 години за симфоничната творба, чиято написване му отнело четири години. Той нареди руския писател редом със спомоществувателите - фондация "Ценности" и лично на Антонина Стоянова, без която "Сънят на Пилат" не би видял бял свят, Национален фонд "Култура" и всички спонсори и приятели, подкрепили реализирането на проекта. 

Входът ще бъде свободен и на предстоящия концерт в Античния театър в Пловдив на 13 юни.

На първия ред в препълнената зала "България" творбата изслуша класната на Стефан Димитров - Елка Карастоянова, дъщеря на големия български композитор Асен Карастоянов, със съпруга си Евгени Аврамов - професор по хармония. Авторът й целуна ръка и я помоли да се изправи и да приеме поздравите на публиката.

Изключително развълнуваната Любка Биаджони се просълзи, когато благодари на Господ, че й е дал възможност да дирижира "Сънят на Пилат". Стефан Димитров пък призна пред приятели, че под палката й произведението му е придобило по-плътно и дори неподозирано дълбоко звучене.

Актрисата Аня Пенчева, поп легендата Васил Найденов и неговият мениджър Ивайло Манолов, бившият премиер Иван Костов със съпругата си Елена на премиерата на Стефан Димитров (Снимка: Фотогруп )

В публиката изпъкваха приятелите на композитора и на съпругата му Богдана Карадочева - Васил Найденов с Ивайло Манолов, поетесите Миряна Башева и Маргарита Петкова, по чиито стихове са едни от най-хубавите му песни, Кристина и Михаил Белчеви, Аня Пенчева, Васил Петров, Александър Петров,  Кристина Димитрова и Агент Тенев, колеги от БНТ, Нова телевизия и БНР - медиите, в които Стефан Димитров е оставил следа като началник. Както и много съмишленици от романтичния период на СДС.

Шефът на НТВ Силва Зурлева сред публиката на премиерата в зала "България" (Снимка: Фотогруп)

Ето какво написа Милена Димитрова за "Сънят на Пилат" и "висшето присъствие", публикуван в социалните мрежи: "Композиторът Стефан Димитров изкачи връх много по-висок от хималайските първенци, само той си знае с какви стъпки се е борил цели четири години с напълно различна музикална стилистика, даже трудно смилаема за третираната с чалга публика. Още от първото изпълнение се чу, ясно прозвуча, че симфоничната творба "Сънят на Пилат" е от музикалния ранг на "Лешникотрошачката", хармонията се родее не само с Чайковски, а и с Шостакович.

Композиторът Стефан Димитров и диригентът Любка Биаджони (Снимка: Фотогруп)

Лиричните сцени са толкова нежно изваяни, че оставят усещането за дантела, за кадифе, за нежност и неслучайно мотивите им носят посланието, че любовта е по-силна от смъртта. Ами валсът в третото действие! Успехът на Стефан Димитров е споделен, може би нямаше да го разберем без оркестрацията, без оркестрантите и особено без диригентката - без блясъка на маестра Биаджони! Колко различен и класически беше валсът, и как да повярваш, че е рожба на същия автор, който ни караше да крещим до прегракване в предишния, уж "Последен валс"?"

Президентът Петър Стоянов със съпругата си Антонина Стоянова (Снимка: Фотогруп)

Сред гостите бяха и много политици, сред които Президентът Петър Стоянов със съпругата си Антонина Стоянова, Филип Димитров, Елена и Иван Костови, Валентин Василев, Юлий Павлов, Стефан Тафров, Вили Лилков, Асен Агов, д-р Димитър Игнатов и други.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов и настоящият лидер на Атака Волен Сидеров дойдоха на премиерата заедно със съпругите си. Адвокат Тодор Батков, Симона Такова от Legal Mediator и още цяла плеяда юристи представиха правното лоби.

Гайдарят на Петър Янев и почетният консул на България в Конго Теодора Игнатова изненадаха Антонина Стоянова с букет от 101 червени рози за премиерата.

Богдана Карадочева разговаря с Любка Биаджони (Снимка: Фотогруп)

Президентът Петър Стоянов разговаря с Васил Петров на коктейла след премиерата (Снимка: Фотогруп)

Михаил Белчев на коктейла след премиерата на "Сънят на Пилат" (Снимка: Фотогруп)

Васил Петров и Маргарита Тошева поздравят диригента Любка Биаджони (Снимка: Фотогруп)

Снимки: Божидар Марков и Антон Марков

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Днес представят неиздаван роман на Антон Дончев за Вълчан Войвода

"Той работеше усилено, но последните няколко месеца, когато болестта го налегна по-сериозно, не можеше много силно да работи върху романа", разказва Иван Гранитски

"Тартюф" с режисьор Крис Шарков е премиерният спектакъл на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен

Първите представления пред публика ще се състоят на 14 и 20 декември 2023 г.

Артисти представят една от най-енигматичните и провокативни пиеси на френския драматург Фредерик Зонтаг

Спектакълът се фокусира върху темата за разпадането на личността и въпросът "Кой съм аз?", разказват от екипа, голяма част от който са бивши студенти на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова