Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Днес и утре са премиерите на "Чудесна неделя за Creve Coeur" от Тенеси Уилямс

ЗАБАВНА И ТЪЖНО-РОМАНТИЧНА ИСТОРИЯ

Днес и утре са премиерите на "Чудесна неделя за Creve Coeur" от Тенеси Уилямс

Следващите дати на спектакъла са на 15, 18, и 26 май, 3, 10, 19 юни

Албена Колева, Параскева Джукелова и София Бобчева в "Чудесна неделя за Creve Coeur", режисьор Здравко Митков (Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов")

Днес и утре - 4 и 5 май 2022 г. от 19:00 ч. на Камерна сцена на Народен театър "Иван Вазов" са премиерите на "ЧУДЕСНА НЕДЕЛЯ ЗА CREVE COEUR" от Тенеси Уилямс.

София Бобчева и Параскева Джукелова в "Чудесна неделя за Creve Coeur", режисьор Здравко Митков (Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов")

Още

Премиера на "Чудесна неделя за Creve Coeur" от Тенеси Уилямс в Народния

Премиера на "Чудесна неделя за Creve Coeur" от Тенеси Уилямс в Народния

Проф. ЗДРАВКО МИТКОВ поставя тази не много позната на българската публика пиеса на несъмнено един от най-значителните драматурзи на ХХ век, а в образите на очарователните и ексцентрични героини в тази едновременно забавна и тъжно-романтична история за това колко хубаво е да си направиш пикник край езерото в една жарка юлска неделя влизат великолепните актриси Параскева Джукелова, Албена Колева, Ева Тепавичарова, София Бобчева и Ева Данаилова.

Те влизат в образите на очарователните и ексцентрични героини в тази едновременно забавна и тъжно-романтична история за това колко хубаво е да си направиш пикник край езерото в една жарка юлска неделя...

"Актрисите вложиха много труд, опитаха се да се "разберат" с характерите на Тенеси Уилямс и от това актьорско сътрудничество се получава един добър резултат", коментира пред БТА Здравко Митков.

"Когато стане дума за жените в пиесата на Тенеси Уилямс, много трудно може да се говори само за моя герой. Защото това е една много интересна съвкупност от женски съдби, които се преплитат по много особен начин", казва Ева Тепавичарова.

Ева Тепавичарова и Албена Колева в "Чудесна неделя за Creve Coeur", режисьор Здравко Митков (Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов")

"Моята героиня се казва Софи, тоест тя е моя адашка. За първи път ми се случва да играя в пиеса с моето име. Тя е доста различна от мен, говори на немски - език, който аз не владея, поради което ми беше много трудно. Също така е малко луда, което също ми беше много трудно. Тя е много самотна... Интересна е като персонаж. Така че за мен е предизвикателство да се справя с тази Софи", разказва София Бобчева.

"Това, което ме вдъхновява в образа, е, че Хелена Брукмайер е едно същество, което е много по-различно от мен, много по-обрана, изключително различна като мислене и се надявам да съм успяла да се вмъкна в тази кожа", допълва Ева Тепавичарова.

В спектакъла Creve Coeur е не просто мястото за неделния пикник, а нещо като събирателен образ на човешката нужда от комуникация и споделеност. Прагът, до който все не успяваме да стигнем. Плъзгането по ръба. Играта по острието на бръснача. Неизвестността, неизбежността и възмездието на всеки един живот, събиран и доведен до тоталното неразплитане на кълбото от нерви, които хабим ежедневно, с всяко ново начало...

Албена Колева и София Бобчева в "Чудесна неделя за Creve Coeur", режисьор Здравко Митков (Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов")

Купи билет

Следващите дати на спектакъла са на 15, 18, и 26 май, също и на 3, 10, 19 юни, а билетите са в продажба на касите на театъра и онлайн - ТУК

Един от безспорните познавачи на театралния свят на Тенеси Уилямс, Здравко Митков, прави прецизен и вълнуващ прочит на "Чудесна неделя за Creve Coeur" - написана след огромния световен успех на пиеси като "Трамвай Желание", "Стъклената менажерия", "Котка върху горещ ламаринен покрив", "Татуираната роза, "Царството земно".

Режисьорът Здравко Митков (Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов")

"За мен потъването в чувствено-ироничния свят на Тенеси Уилямс винаги е рисковано творческо приключение. Въпреки ясните ориентири, винаги има опасност вълната да те захвърли на непознат бряг.

Въпреки натрупания опит, всеки път внимателно и дори плахо открехвам вратата към Уилямсовия лабиринт - тази алхимия от страдание, ирония, жизнелюбие и понякога мрачен хумор. Но усилието си заслужава - заради преминаването през портала на един зашеметяващ талант", убеден е Здравко Митков.

Тенеси Уилямс (Източник: Народен театър "Иван Вазов")

"Както винаги, Тенеси Уилямс се занимава с проблема за човешкото крушение за човешките катастрофи за самотата, като всичко това минава през една интелигентна призма на един характерен за него хумор.

Някои наричат този хумор черен. Самият Тенеси Уилямс нарича себе си клоун. Аз мисля, че някъде по средата трябва да се спрем, за да разберем кое прави привлекателни пиесите на Тенеси Уилямс", обобщава Здравко Митков.

Параскева Джукелова и Албена Колева в "Чудесна неделя за Creve Coeur", режисьор Здравко Митков (Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов")

Ева Тепавичарова в "Чудесна неделя за Creve Coeur", режисьор Здравко Митков (Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов")

София Бобчева в "Чудесна неделя за Creve Coeur", режисьор Здравко Митков (Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов")

Параскева Джукелова в "Чудесна неделя за Creve Coeur", режисьор Здравко Митков (Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов")

Албена Колева в "Чудесна неделя за Creve Coeur", режисьор Здравко Митков (Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов")

В екипа на спектакъла ярко съучастват сценографията и костюмите на Петър Митев и музикалната картина, създадена от режисьора.

Художник на плаката - Янина Петрова

"ЧУДЕСНА НЕДЕЛЯ ЗА CREVE COEUR" от Тенеси Уилямс

Превод, сценична версия и постановка - ЗДРАВКО МИТКОВ
Сценография - Петър Митев
Музикална среда - Здравко Митков

Албена Колева, Параскева Джукелова и Ева Тепавичарова в "Чудесна неделя за Creve Coeur", режисьор Здравко Митков (Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов")

Действащи лица и изпълнители:
Доротеа - ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА
Боди - АЛБЕНА КОЛЕВА
Хелина - ЕВА ТЕПАВИЧАРОВА
Г-ца Глук - СОФИЯ БОБЧЕВА / ЕВА ДАНАИЛОВА

Драматург на постановката - Юрий Дачев
Асистент-режисьор - Боряна Митева
Художник на плаката и програмата - Янина Петрова
Фотограф - Божидар Марков

Още

Фурор на Народния театър в Япония

Фурор на Народния театър в Япония

Още

"Светлината на сцената" представя актрисата Ванча Дойчева

"Светлината на сцената" представя актрисата Ванча Дойчева

Още

 "Лулу" на режисьора Крис Шарков с премиера в Театър "София"

"Лулу" на режисьора Крис Шарков с премиера в Театър "София"

Още

Премиера на "Заровеното дете" от Сам Шепърд в Благоевградския театър

Премиера на "Заровеното дете" от Сам Шепърд в Благоевградския театър

Още

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Още

"Веселата карета" събира едни от най-любимите ми актьори, казва драматургът и режисьор на спектакъла Елин Рахнев

"Веселата карета" събира едни от най-любимите ми актьори, казва драматургът и режисьор на спектакъла Елин Рахнев

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Премиерата на филма "Златан Дудов - Работническа Одисея" ще е на 21 март в София

Филмът на Михайло Коцев е история на родения в Цариброд през 1903 година български режисьор - един от най-значимите филмови творци на миналия век

Мирослав Боршош, Мая Илиева, Ники Кънчев, Фънки и още куп звездни гости тръгнаха "Към нея" и Росен Карамфилов

Верни приятели и партньори на Фондация “Стоян Камбарев” и десетките гости аплодираха Росен и 5-те поетични филмчета, създадени от Деси Тенекеджиева

Снежина Петрова и Георги Господинов представят новата стихосбирка на Амелия Личева

"Под хирургическия поетичен разрез на съвременността протичат като струйки кръв човешката крехкост и нежност", коментира "Потребност от рециклиране" писателката Теодора Димова