Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Димитър Баненкин дебютира в Сатирата в холандската пиеса "Вихрушка"

ПРЕМИЕРА

Димитър Баненкин дебютира в Сатирата в холандската пиеса "Вихрушка"

Необходимо ли е да се оглеждаш в очите на човека до теб, за да разбереш кой си всъщност?, пита режисьорката Александра Петрова в най-новата си постановка

Димитър Баненкин, Росица Александрова, Рада Кайрякова и Боян Арсов във "Вихрушка" на режисьорката Александра Петрова (Снимка: Сатиричен театър "Алеко Константинов")

Актьорът Димитър Баненкин дебютира в Сатиричния театър "Алеко Константинов" в съвременната холандска пиеса "Вихрушка" от Йерун ван ден Берх. Първата постановка на наша сцена е на Александра Петрова, миналогодишната носителка на "Икар" за дебют.

Премиерните представления са на 27 и утре на 31 януари в Камерната зала "Методи Андонов", съобщават от театъра, цитирани от БТА.

На Баненкин, който е в трупата на Сатирата от декември 2017 г., партнират Росица Александрова - в ролята на неговата съпруга, Рада Кайрякова и Боян Арсов - като техните деца.

"Вихрушка" е третата съвместна работа на младата режисьорка със сценографката Десислава Банкова.

"Вихрушка" от Йерун ван ден Берх (Снимка: Сатиричен театър "Алеко Константинов")

Необходимо ли е да се оглеждаш в очите на човека до теб, за да разбереш кой си всъщност? Дали наистина си това, което другите виждат в теб? Трябва ли някой да те погледне, за да почувстваш, че живееш? Както е казал британският философ Джордж Бъркли, един обект наистина съществува, само ако някой е там, за да го види или усети - "Да бъдеш означава да бъдеш възприеман".

Оказва се, че да си част от перфектното семейство изисква усилена работа, особено когато семейната идилия трябва да е убедителна не само за другите, но и за теб самия. Майка, баща, син и дъщеря се впускат в сложен танц по тънкия лед на истината и фикцията. В деня на своя 45-и рожден ден майката още вярва във вечната младост, бащата крие голяма тайна, а децата воюват за свободата сами да решават съдбата си. Семейното тържество се завихря - обезоръжаваща буря от мечти, спомени, любов, пропуснати възможности и комични ситуации. Промяната е точно под носа ни, обаче лесно отвикваме да се вглеждаме внимателно.

Александра Петрова

Димитър Баненкин, Росица Александрова, Рада Кайрякова и Боян Арсов във "Вихрушка" на режисьорката Александра Петрова (Снимка: Сатиричен театър "Алеко Константинов")

По думите на Александра Петрова, това е история за реалността и нейното отражение, пиеса за семейството като огледало на представите ни за това каква е нашата идентичност. За постигането на вътрешна свобода. За потребността наново да намериш дом и копнежа да принадлежиш. За нуждата рутината да бъде взривена на хиляди парченца. А когато това стане, се ражда един кратък миг, в който изграждането на "нов ред" е постижимо.

"Вихрушка" от Йерун ван ден Берх (Снимка: Сатиричен театър "Алеко Константинов")

Оказва се, че да си част от перфектното семейство, изисква усилена работа, особено когато семейната идилия трябва да е убедителна не само за другите, но и за теб самия. Майка, баща, син и дъщеря се впускат в сложен танц по тънкия лед на истината и фикцията. На своя 45-и рожден ден майката още вярва във вечната младост, бащата крие голяма тайна, а децата воюват за свободата сами да решават съдбата си. Семейното тържество се завихря - обезоръжаваща буря от мечти, спомени, любов, пропуснати възможности и комични ситуации. Промяната е точно под носа ни, обаче лесно отвикваме да се вглеждаме внимателно, отбелязва режисьорката.

"Вихрушка" от Йерун ван ден Берх (Снимка: Сатиричен театър "Алеко Константинов")

Дипломният спектакъл на Александра Петрова "Хамелин" от Хуан Майорга, донесъл й "Икар", е включен в репертоара на Сатиричния театър с премиера на 28 ноември 2016 г. Следващата й работа на професионална сцена е "Хензел и Гретел" в Младежкия театър. Завършила е НАТФИЗ при проф. Снежина Танковска. През 2015 г. учи един семестър режисура в Кралското висше училище за драматично изкуство, Мадрид. Завършва психология в СУ "Св. Кл. Охридски".

Александра Петрова (Снимка: Сатиричен театър "Алеко Константинов")

Йерун ван ден Берх, роден през 1966 г., завършва режисура във Висшето училище по изкуствата в Амстердам. Още за първата си пиеса "Бош Интернешънъл" получава "Насърчителната награда за театър на община Амстердам" през 1993 г. През 2003г. "Вихрушка" е отличена с "Наградата за драматургия на Езиковия съюз" (съюз между Холандия и Белгия за защита и покровителство на нидерландския език). Пиесата е преведена на немски, френски и английски език.

Йерун ван ден Берх е автор на 23 пиеси, има и над 30 спектакъла като режисьор. От 1995 г. изнася лекции по режисура в Амстердам и Маастрихт.

Можете да гледате "Вихрушка" на 31 януари, на 14 и 25 февруари от 19.30 в Камерна зала "Методи Андонов".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Здравка Евтимова представя "Луничави разкази"

Събитието е на 8 февруари в книжния център "Гринуич" в София

На 9 февруари е премиерата на новия български филм "Пулсът на танца"

Режисьор е Георги Костов, който е и съсценарист, заедно с актьора Георг Киряков. Самият Георг от 5-годишен се занимава със спортни танци и повече от 15 години е свързан професионално с тях и е в главната роля