Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българска премиера на култовата симфония, посветена на създателя на "Грийнпийс"

СВЕТОВНИ ПРЕМИЕРИ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА

Българска премиера на култовата симфония, посветена на създателя на "Грийнпийс"

Световната премиера на творбата събра овациите на 95-хилядна публика

Диригентът на българската премира на симфонията - Мирон Михаилидис /Източник: Софийска филхармония/

На 14-и ноември в зала България" в столицата Софийската филхармония ще представи мащабната "Симфония глобалис" от австрийския композитор Роланд Баумгартнер, под диригентството на един от най-известните гръцки диригенти Мирон Михаилидис. Солисти са китайското сопрано Син Уан и испанският тенор Алекс Виценс, подкрепени от Националния филхармоничен хор с диригент Славил Димитров.

"Симфония глобалис" е създадена през 1996 г. и е посветена на Дейвид Мактагърт, един от основателите на световната екологична организация "Грийнпийс". Приятел на композитора, той лично присъствал на световната премиера пред 95 000 души публика на фестивала в Линц, който се провежда на открито в парк край брега на Дунав. Изпълнители на премиерата са били американското сопрано Ребека Литинг, руският тенор Александър Грифнов, Bolshoi Chor от Москва и Bolshoi Symphony Orchestra, диригент - Константин Кримец.

Премиерата е внушителен спектакъл, разгърнат на голяма сцена върху водата, с майсторски светлинни и лазерни ефекти, дело на Ник Шолъм (работил като лайт-дизайнер със Стинг, рок групите "Ху" и "Ийгълс").

Спораното Син Уан /Източник: Софийска филхармония/

"Симфония глобалис" разказва за произхода на нашата планета, разкрива красотата ѝ и се опитва да отправи посланието за грижа за околната среда, за нашето съществуване и глобалната заплаха, свързана с промените на климата.

"Няма как да продължиш напред, без огънят да те опари. Не бъди глух за песента на Отвъдното", гласи една от поетичните строфи в тази уникална композиция.

Четирите елемента: земя, вода, огън и въздух са заглавията на четирите части на творбата.

Испанският тенор Алекс Виценс /Източник: Софийска филхармония/

Кой е авторът на творбата?

Австрийският композитор Роланд Баумгартнер (р. 1955 г.) има впечатляваща биография. Започва заниманията си с музика още от 5- годишна възраст. Учи композиция, пиано и тромпет във Виенската консерватория. Дипломира се още на 18 години, а на 21 вече е най-младият директор в историята на "Musukschulwerk" в Залцбург.

По онова време създава балета "Bergsegen", поставен от Кралския балет в Лондон. През 1979 г. заминава на специализация при Ленард Бърнстейн, който оказва силно влияние върху младия музикант.

Баумгартнер е не само активен композитор, но и диригент. Гастролирал е на пулта на известни оркестри като Чешката филхармония, Симфоничния оркестър на Северногерманското радио, Филаделфийския филхармоничен оркестър, Виенски фестивален оркестър и др.

Автор е и на музиката на филмите: "Смъртоносни игри", "Дъщерята на Йосиф", "Тяло и душа", "Бойци в джунглата", "Али Баба" и др.

Роланд Баумгартнер е първият западен композитор, осъществил копродукция между бившия СССР и САЩ, чрез филмовата версия на балета "Али Баба". В нея участват солисти от балетната трупа в Атланта и "Болшой балет" в Москва, а либретото е написано от дъщерята на бившия съветски външен министър Мариана Шеварднадзе.

Най-голямата оркестрова творба на композитора е "Missa Pacis", посветена на 200 - годишнината от създаването на Конституцията на САЩ. А по повод 100 - годишнината от основаването на Холивуд, той специално създава "Холивудска симфония".

Купи билет

Баумгартнер е автор и на много сценични произведения: оперите "Къщата на мечтите" (посветена на ексцентричния австрийския художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер), "Лутер" (за водача на Реформацията Мартин Лутер), "Мария Терезия", "Светът на Хофман", "Oпера Мистика" (по текстове на Конфуций, Буда, Иисус, Авраам и Мохамед, чието послание е диалогът между културите), оперетите - "Кралицата на розите", "Истинският кавалер", "Божественият Бакхус" и др.

За българската публика Баумгартнер е познато име с постановките у нас на операта "Сиси - душата на една императрица" и камерната опера "Процесът Мерилин Монро".

Купи билет

Билети за събитието са налични на касата на зала "България" и в мрежите на Ивентим и Ипейго.

Още

Opera Gala в Софийска филхармония

Opera Gala в Софийска филхармония

Още

Софийска филхармония открива „Моцартовите празници“

Софийска филхармония открива „Моцартовите празници“

Още

Оперната прима Соня Йончева и Софийска филхармония с концерт в Брюксел

Оперната прима Соня Йончева и Софийска филхармония с концерт в Брюксел

Още

Софийска филхармония се готви за 80-годишнината от откриването на зала "България"

Софийска филхармония се готви за 80-годишнината от откриването на зала "България"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Хилари Клинтън издава трилър с известна писателка

Сюжетът - новоназначен държавен секретар, който работи в администрацията на политически опонент, се опитва да разгадае кой организира вълна терористични нападения

Теди Москов предписва "Шекспирин по време на пандемия"

"Спектакълът е за властта, гадостите относно властта, ужасът на едно дете и една режисьорка, която се мъчи да сглоби представление на Шекспир, но без успех", коментира режисьорът

Филмът "Байкал" - свободно и онлайн от днес до 4-ти февруари

Късометражната философска лента на режисьора Деян Барарев поставя темата за толерантността в търсене на собствена идентичност

Веселият празник на живота в "Карнавална нощ" по Шекспир в НАТФИЗ

"Зад всеки ъгъл се крие изненада, която често е заложена от собствените ни стремежи и мечти. Докато близки се губят в житейската буря, шансът събира непознати, за да ги остави завинаги заедно", коментира режисьорката Людмила Стоин

"Бели нощи" по Достоевски с премиера в "Сфумато"

Драматургичната версия на спектакъла е на Надежда Колева и Румен Драганов, които са и част от актьорския състав, заедно със Стефан Саръиванов

"Любен и Елена: за любовта към изкуството и изкуството на любовта" с премиера днес

Документалният филм на Ели Йонова ще бъде представен за първи път пред българската публика в Дом на киното на 15 октомври, от 20:30 часа като част от София Филм Фест ЕСЕН