Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Композиторът Кирил Икономов стана на 65

БЕЛЕЖИТИ ТВОРЦИ И ЛИЧНОСТИ НА БЪЛГАРИЯ

Композиторът Кирил Икономов стана на 65

Юбилеят ще бъде отбелязан със серия мащабни концерти наесен

Кирил Икономов и Мая Нешкова (Снимка: BulFoto)

На 10 май т.г. големият български композитор Кирил Икономов навършва 65. Пред наш репортер композиторът съобщи, че ще отпразнува юбилея си в тесен семеен кръг, а есента предстои мащабното му отбелязване с концерти с участието на големи симфонични оркестри.

Кирил Икономов е роден на 10 май 1954 г. в село Мусомище, Гоцеделчевско. Семейната му среда е на трудови хора, възпитаващи четирите си деца в дух на трудолюбие и патриотизъм.

Още невръстен младеж, Кирил Икономов идва в София, за да учи музика. Започва с тромпет при Русан Атев, проф. Карпаров и проф. Карел Стари. Също така изучава хорово и оркестрово дирижиране при професорите Лилия Гюлев и Емил Янев. За да се издържа, нощем свири в заведения, а през деня учи. Началото на кариерата му е първоначално в Музикалния театър "Стефан Македонски", а после - с оркестър "Обектив" към Концертна дирекция. Следват изяви с биг бенда на Софийския цирк - "Оптимисти", под диригентството на Дарчо Секеларев и Гого Бакърджиев.

Паметна в кариерата му е 1978-а година, когато основава оркестър "Благоевград". Солисти в неговия оркестър са били едни от най-големите имена на българската естрада: Емил Димитров, Йорданка Христова, Мустафа Чаушев, Христо Кидиков, Доника Венкова и много други звезди на българската естрадна и забавна музика. Солист на оркестъра е бъдещата съпруга на изпълнителя, изявен изпълнител и верен спътник в живота и на сцената - певицата Мая Нешкова, с която имат две дъщери.

В началото на общия им път на сцената и в живота (Снимка: Личен архив)

Кирил Икономов и Мая Нешкова създават съвместно емблематични хитове, като песните "Конче вихрогонче", "Слънчева обич", "Китка за обич", "Щастие с пари не се купува", "Храмът", "Честит рожден ден", "Обичам те", "Пей, сърце" и други любими песни на българската публика. Хитът "Честит рожден ден" вече повече от три десетилетия съпътства най-радостния празник за всеки българин не само в родината, но и зад граница.

Албумите на Икономов, между които няколко двойни и тройни, излизат на пазара в големи тиражи. Концертите на композитора са мащабни сценични произведения, с участието на големи симфонични концерти. Икономов е може би единственият ни така широкоспектърен съвременен композитор, който дръзва да прави подобни концерти и да пътува непрекъснато из страната и чужбина.

Композиторът е носител на "Гран при" Улан Батор 1987 г. за най-добър гост диригент, а Мая Нешкова взема "Гран при" за изпълнение по негова музика. Носител е и на "Гран при" Филиграни 2006 г. за песен и "Гран при" за цялостно творчество в Македония. Излиза, че има по-голямо признание в чужбина, отколкото у нас. Икономов е пример и за човешка и професионална доблест - няколко пъти е бил канен да участва в политиката и на високи постове в Министерство на културата, но винаги е отказвал. Както се случва и буквално дни преди днешния му юбилей.

Кирил Икономов и Мая Нешкова - заедно на сцената (Снимка: фейсбук)

Много произведения на Икономов дълбоко трогват душата на обикновените хора. Песента му за майка му събуди много емоции у българската публика, а проектите му "Опълченци" и "Генералите също плачат" предизвикаха не само голям интерес в чужбина, но и бяха наградени там. За тях Кирил Икономов и Мая Нешкова бяха отличени със специална награда на Международния кинофестивал в Москва.

Кирил Икономов е носител и на руските ордени "Достойнство" и "65 години от Победата над Германия във Великата Отечествена война".

Композиторът е освен забележителен творец, и виден общественик, ангажиран с настоятелствата на църкви, училища, театри, академии по узкуствата и агенция за защита на авторски права; член е на Евразийската академия в Москва, почетен доктор е на Института за социални и политически анализи и др.

Честит юбилей на големия композитор, общественик и пример за гражданска доблест Кирил Икономов!

ОЧАКВАЙТЕ ГОЛЯМО ИНТЕРВЮ С КОМПОЗИТОРА В IMPRESSIO.DIR

Коментирай 2

1/1

Кирил Икономов и Мая Нешкова (Снимка: BulFoto)

Кирил Икономов и Мая Нешкова - заедно на сцената (Снимка: фейсбук)

В началото на общия им път на сцената и в живота (Снимка: Личен архив)

Календар

Препоръчваме ви

40 години без Владимир Висоцки: Неудобен и в живота, и в смъртта

Боец ли е Висоцки? Бунтовник? Антисъветски? Или извънсистемен гений? Ако е само бард, ще е един от многото. Висоцки може да бъде мислен редом до Маяковски и Есенин

11 филма на Хичкок, които всеки трябва да гледа през живота си

Легендарният режисьор е много повече от Господаря на съспенса

Изпращаме поетесата на "космическата нежност" Миряна Башева

Поетесата-бохем с "тежък характер", Класичката, както са я наричали, си отиде от този свят в неделя

Учителят на Белини и Росини бил кастрат

Джироламо Крешентини бил любимец на Наполеон и на младия Шопенхауер

Сър Дейвид Атънбъро - "съкровището на Великобритания", зове за спасяването на Земята

Новият му документален филм "Живот на нашата планета" можем да намерим в каталога на Netflix

Един от най-добрите майстори на образа на Дева Мария пада от скеле, докато зографисва олтар

Родоначалникът на испанския реализъм Бартоломе Мурильо оставя над 450 шедьовъра на живописта