Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Композиторът Кирил Икономов стана на 65

БЕЛЕЖИТИ ТВОРЦИ И ЛИЧНОСТИ НА БЪЛГАРИЯ

Композиторът Кирил Икономов стана на 65

Юбилеят ще бъде отбелязан със серия мащабни концерти наесен

Кирил Икономов и Мая Нешкова (Снимка: BulFoto)

На 10 май т.г. големият български композитор Кирил Икономов навършва 65. Пред наш репортер композиторът съобщи, че ще отпразнува юбилея си в тесен семеен кръг, а есента предстои мащабното му отбелязване с концерти с участието на големи симфонични оркестри.

Кирил Икономов е роден на 10 май 1954 г. в село Мусомище, Гоцеделчевско. Семейната му среда е на трудови хора, възпитаващи четирите си деца в дух на трудолюбие и патриотизъм.

Още невръстен младеж, Кирил Икономов идва в София, за да учи музика. Започва с тромпет при Русан Атев, проф. Карпаров и проф. Карел Стари. Също така изучава хорово и оркестрово дирижиране при професорите Лилия Гюлев и Емил Янев. За да се издържа, нощем свири в заведения, а през деня учи. Началото на кариерата му е първоначално в Музикалния театър "Стефан Македонски", а после - с оркестър "Обектив" към Концертна дирекция. Следват изяви с биг бенда на Софийския цирк - "Оптимисти", под диригентството на Дарчо Секеларев и Гого Бакърджиев.

Паметна в кариерата му е 1978-а година, когато основава оркестър "Благоевград". Солисти в неговия оркестър са били едни от най-големите имена на българската естрада: Емил Димитров, Йорданка Христова, Мустафа Чаушев, Христо Кидиков, Доника Венкова и много други звезди на българската естрадна и забавна музика. Солист на оркестъра е бъдещата съпруга на изпълнителя, изявен изпълнител и верен спътник в живота и на сцената - певицата Мая Нешкова, с която имат две дъщери.

В началото на общия им път на сцената и в живота (Снимка: Личен архив)

Кирил Икономов и Мая Нешкова създават съвместно емблематични хитове, като песните "Конче вихрогонче", "Слънчева обич", "Китка за обич", "Щастие с пари не се купува", "Храмът", "Честит рожден ден", "Обичам те", "Пей, сърце" и други любими песни на българската публика. Хитът "Честит рожден ден" вече повече от три десетилетия съпътства най-радостния празник за всеки българин не само в родината, но и зад граница.

Албумите на Икономов, между които няколко двойни и тройни, излизат на пазара в големи тиражи. Концертите на композитора са мащабни сценични произведения, с участието на големи симфонични концерти. Икономов е може би единственият ни така широкоспектърен съвременен композитор, който дръзва да прави подобни концерти и да пътува непрекъснато из страната и чужбина.

Композиторът е носител на "Гран при" Улан Батор 1987 г. за най-добър гост диригент, а Мая Нешкова взема "Гран при" за изпълнение по негова музика. Носител е и на "Гран при" Филиграни 2006 г. за песен и "Гран при" за цялостно творчество в Македония. Излиза, че има по-голямо признание в чужбина, отколкото у нас. Икономов е пример и за човешка и професионална доблест - няколко пъти е бил канен да участва в политиката и на високи постове в Министерство на културата, но винаги е отказвал. Както се случва и буквално дни преди днешния му юбилей.

Кирил Икономов и Мая Нешкова - заедно на сцената (Снимка: фейсбук)

Много произведения на Икономов дълбоко трогват душата на обикновените хора. Песента му за майка му събуди много емоции у българската публика, а проектите му "Опълченци" и "Генералите също плачат" предизвикаха не само голям интерес в чужбина, но и бяха наградени там. За тях Кирил Икономов и Мая Нешкова бяха отличени със специална награда на Международния кинофестивал в Москва.

Кирил Икономов е носител и на руските ордени "Достойнство" и "65 години от Победата над Германия във Великата Отечествена война".

Композиторът е освен забележителен творец, и виден общественик, ангажиран с настоятелствата на църкви, училища, театри, академии по узкуствата и агенция за защита на авторски права; член е на Евразийската академия в Москва, почетен доктор е на Института за социални и политически анализи и др.

Честит юбилей на големия композитор, общественик и пример за гражданска доблест Кирил Икономов!

ОЧАКВАЙТЕ ГОЛЯМО ИНТЕРВЮ С КОМПОЗИТОРА В IMPRESSIO.DIR

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Женомразецът Стриндберг - син на аристократ и прислужница

110 години от смъртта на един от колосите на съвременния театър

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

33 години от смъртта на артиста, балетен педагог и киноактьор

Робърт Хайнлайн: Няма опасни оръжия, има само опасни хора

34 години от смъртта на първия от "Голямата тройка" фантасти

"Инспекторът на бурите" от къщата за 26 долара

160 години от смъртта на философа и писателя Хенри Торо