Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Момичетата на Зигфелд": най-сексапилните актриси на Бродуей през 1920-те години

КРАСОТАТА НА 20-те ГОДИНИ

"Момичетата на Зигфелд": най-сексапилните актриси на Бродуей през 1920-те години

Зигфелд Флоренз е легендарен американски предприемач, бродуейски импресарио и талантлив режисьор

За днешните ценители на женската красота черно-белите фотографии от началото на ХХ в. изглеждат нееднозначно: гримът на момичетата е твърде драматичен, лицата им са прекалено бледи, позите - театрални. Съвсем друга работа обаче са "момичетата на Зигфелд": Тези красавици от 20-те години могат да бъдат достойна конкуренция на днешните супермодели, а в началото на миналия век са били истински еталон за сексапил.

"Безумствата на Зигфелд" (Ziegfeld Follies) е серия театрални постанови на Бродуей, които се поставяли от 1907 до 1931 година. От 1932 до 1936 година така също имало радиопредаване "Безумствата на Зигфелд в ефир".

Зигфелд Флоренз (Ziegfeld Florenz) е легендарен американски предприемач, бродуейски импресарио, талантлив режисьор на серията театрализирани шоу програми "Безумствата на Зигфелд" (1907-1931).

Още

Шикарната синеока звезда на американското кино от 40-те Ела Рейнс

Шикарната синеока звезда на американското кино от 40-те Ела Рейнс

Син на немския имигрант и собственик на нощен клуб, Флоренз в началото на XX век заминал за Европа, за да намери ново попълнение талантливи момичета, и срещнал там своята първа красавица, певицата Анна. Той бил очарован от нея, и скоро двамата се оженили. Той искал да се върне в САЩ и да я направи звезда, но Анна била не съмо красива, но и много умна жена. Тя показала на съпруга си известно френско вариете и му предложила да направи подобно в Америка.

Така се появили "Безумствата Зигфелд", които били много колоритни ревюта, нещо средно между късните бродуейски шоу програми и по-сложните водевили и вариетета от висша класа. Много знаменити артисти на тази епоха се появили в тези постановки.

Актрисите, участващи в това шоу, получили прозвището "момичетата на Зигфелд". Те се появявали пред публиката в шикарни, пищни костюми, дело на най-известните моделиери от онова време.

Зигфелд сам провеждал кастинги, привличайки в своя кордебалет най-сексапилните и пластични красавици.

"Преди да видя техните лица, аз искам да видя как ходят, - казва той веднъж, наблюдавайки как момичетата дефилират на високи токчета. - В женската походка има повече секс, отколкото в лицето и фигурата".

За първи път през 1907 година съпругата на Зигфелд Анна извежда на сцената 50 красавици, и шоуто в същия ден става легенда. "Момичетата на Зигфелд" създали нов стандарт за красота.

"Ню Йорк Таймс" пише:

"Това беше фурор ... Зигфелд превръща женското тяло в нещо лудо и хипнотизиращо."

Още

Антонела Луалди - италианка с горещи сърце и външност (видео)

Антонела Луалди - италианка с горещи сърце и външност (видео)

Зигфелд бил също така майстор на рекламните трикове. Много от неговите актриси се превърнали в звезди на киното и сцената.

Веднъж той казва на пресата, че лейди Анна всеки ден взема вана с мляко и той връща млякото обратно, ако е прокиснало. Млекарят го съди за клевета, но публиката е захапала стръвта. Анна Хелд става звезда от първата величина, нейните снимки всеки ден се появяват във вестниците.

Още

Звездата на Холивуд Дорис Дей имала нещастен личен живот (видео)

Звездата на Холивуд Дорис Дей имала нещастен личен живот (видео)

Шоуменът бил перфекционист в бизнеса и истински професионалист, но заедно с това се славел като прахосник и женкар. Лий Дейвис в своята книга "Скандали и капризи" пише, че Зигфелд усещал "необходимост през целия си съзнателен живот да спи с най-големите красавици, които работели за него."

Анна се развежда със Зигфелд след като той безумно се влюбва в Лилиан Лотарингия. В отговор на развода Фло купува двуетажен апартамент точно над този на своята бивша муза и заживява там с новата си фаворитка. Няколко години той е непрекъснато с Лилиан, но до сватба не се стига. Вместо това през 1914 година той се жени за друга красавица, актрисата Били Бьорк.

Всички "момичета на Зигфелд" били увековечени на фотопортретите на Алфред Чейни Джонстън - нюйоркски фотограф. Повечето от снимките до неотдавна не са били публикувани.

По време на Великата депресия Зигфелд загубва своята аудитория и се разорява. Името на шоуто му след неговата смърт нееднократно се използва от други, но никой не успява да върне миналата му слава.

Валерия КАЛЧЕВА

Още

Ла Яна: звездата, която изгоря в зенита на славата си

Ла Яна: звездата, която изгоря в зенита на славата си

Още

Кралицата на жанра "ноар": прекрасното "лошо момиче" Клео Мур (видео)

Кралицата на жанра "ноар": прекрасното "лошо момиче" Клео Мур (видео)

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

"Убежище" - обяснението в любов на Цочо Бояджиев

Фотографската изложба ще бъде открита на 25 септември в галерия КО-ОП в София и ще продължи до 12 октомври

Международен фото салон Пловдив 2021 представя изложба "Избрано"

Тя е експонирана на северния вход на Античния театър ( от страната на АМТИИ "Асен Диамандиев") и може да бъде разгледана от 11 до 29 септември 2021 година

"Литературна София" - ново фотографско изкушение от "Етюд-и-те на София"

Албумът прави литературна разходка през обектива на Иван Шишиев

Там, където фотографията и киното се срещат

КиноФабрика 2021 ще покаже документални филми за едни от най-големите световни фотографи като Алекс Майоли, Антоан д'Агата, Пиер Гонор, Чема Мадос, Цочо Бояджиев, Ян Артюс-Бертран и Робърт Франк

"Свободно движение" на Юлиана Хичева в галерия Depoo

Изложбата е от 16 август до 20 август 2021 г.

Mеmento Vivere - моментите, които ни напомнят, че сме живи

Събитието е в Национална Галерия от 5 август до 12 септември 2021 г.