Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Милан Живкович с визуални концепции за женското тяло през темата "Вторият сън"

ФОТОГРАФИЯ

Милан Живкович с визуални концепции за женското тяло през темата "Вторият сън"

Изложбата на сръбския фотограф е разположена в столичната галерия "Гешов"

Снимка: Галерия "Гешов"

Фотоизложбата на Милан Живкович може да се види от 12 март до 12 април 2019 г. в столичната галерия "Гешов". Авторът, който е добре познат за съвременните европейски публики е решил да покаже свои визуални концепции за женското тяло през темата "Вторият сън".

Много са възможните посоки на възприемане на подобна експозиция. Те всички реферират към начина, по който се мисли тялото като място на опит. За възможните репрезентации на тялото като модус на скриване и разкриване. Кое е скритото на тялото? Като мислене за уязвимостта на голото тяло и неговата социална анонимност. Като опит за отговор на въпроса за метаморфозите на органичното и организираното.

Снимка: Галерия "Гешов"

Фотографът поставя своите модели в екстраординерни контексти - места, където е необичайна срещата с голото тяло, в допир до повърхности и материали, които излъчват студенина и дискомфорт. Голотата е натоварена с множество конотации на разкриване, уязвимост, но също така освобождаване и сила.

Снимка: Галерия "Гешов"

Милан Живкович е роден на 29 февруари 1960 г. в с. Баванище, област Банат в  Сърбия. През 1984 г. започва работа в Природонаучния музей в Белград като препаратор в Зоологическото отделение, а през следващата година вече работи като фотограф- дизайнер. Работил е като куратор на фотогалерията при Културния център в Ковин. От 2005 г. е главен редактор на списанието за култура и фотография Refoto. Член е на Съюза на фотографите на Сърбия и на ULUPUDS.

Има над сто изложби в Португалия, Франция, България, Полша, Херцеговина. Носител е на многобройни награди в страната и чужбина.

Негови фотографии се намират в сбирките на Природонаучния музей в Белград, в Museo International de Fotografia /Испанският интернационален музей за фотография/, Народния музей в Лесковац, в Националния парк Garsija D`Orta (Castelo De Vide) в Португалия.

Снимка: Галерия "Гешов"

Милан Живкович пред Impressio.dir.bg:

- Господин Живкович, вашата творческа биография е толкова богата от изяви в Сърбия и по света, какво са впечатленията Ви за галерия "Гешов", в която излагате своите най-нови творби от актова фотография под наслов Вторият сън?
- Моите впечатления за България са натрупани през годините назад, когато имах две изложби в  Шумен през 2004 и 2005 г. Тогава направих дарение на община Шумен с всички мои изложени фотографии, защото ме плениха местните галеристи и културни дейци. Тази галерия "Гешов" е в самия център на София и за мен е привилегия и чест да изложа творбите си с черно-бял цвят. Благодарен съм на собственичката на галерията Валентина Маринова за поканата и възможността да се представя пред Вашата общественост! Като посланик на известната фирма НИКОН, моите творби са изработени изцяло с материалите й, за да могат софиянци и гостите на града да видят моя "Втори сън". Аз не сънувам, а когато снимам - това е моят втори сън в творческата среда с нейните изненади и находки, с предизвикателствата на времето и местата, които посещавам.

- Споделете в кои градове миналата година имахте изложби, както у Вас, така и в чужбина?
- През 2018 г. имах самостоятелни изложби в полския град Катовице, в Черна Гора  и в седем града на Сърбия - общо 9 изложби, т.е. през годината имах честта да уважа много ценители на съвременната актова фотография, както и дигиграфията, чийто първопроходец бях през началото на 21 век. Случи се така, че в трите града Катовице, Чачак и Белград се откриха изложбите ми в един и същи ден. За мен това бе голямо щастие и радост спрямо труда и усърдието с които подготвих същите. С голяма изненада приех поканата в края на годината от Сдружението на художниците, приложниците и дизайнерите на Република Сърбия за връчването на годишните му награди, където получих първа награда за принос и иновативност в съвременната фотографска школа на моята страна.

- Вие сте познат във Вашите среди, като добър лектор и промоутър на съвременни методи за развитие на модерната фотография, какви бяха Вашите прояви в тази насока през изминалите години?
- Често приемам покани да изнасям свои лекции и споделя опита си пред новопрохождащи фотографи и студенти. На тях показвам различни техники, които сам съм развил с течение на времето. Разбира се, не пропускам и да науча моите колеги на техники за печат и дигитална обработка на филмовия материал. Застъпвам тезата, че отличният фотограф следва да снима както с филмови ленти, така и със съвременни дигитални камери, за да може да нагдражда своето творчество.

В Катовице ме трогнаха полските студенти, те показаха завиден интерес към моя стил на снимане, а преди няколко години шведите в Стокхолм ми устроиха парти с уъркшоп за ценители на фотографията.
Моите планове се определят от смисъла на професията ми, всеки ден да уловя миг или събитие,от което да предам творчески натюрела на хората, живата и смълчаната природа.

Интервю на Пламен Матеев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Завръщане в нощта на Бродуей" от фотографа Стоян Йоргов – Теката

Изложбата е от 28 февруари до 18 март 2023 в Галерия "Ракурси"

Непоказвани произведения на Станка Цонкова–Уша в Топлоцентрала

Изложбата “Вълна отнесе стъпка в пясъка” с куратор Вера Млечевска обхваща серия фотографски колажи, черно-бели и цветни фотографии и три видеопрожекции, вдъхновени от японската култура

Лондонска галерия ще покаже снимки, правени от Пол Маккартни

С изложбата, озаглавена "Пол Маккартни - фотографии от 1963-64 г: Очите на бурята", галерията ще бъде открита през юни след тригодишен ремонт

Музей представи непоказани досега фотографии, заснети по време на въстанието във Варшавското гето

Музеят за история на полските евреи определи като важна находка откриването на негативи на около двадесет невиждани досега кадри.

"Двойно дъно" от Spam Studios с премиера на 26 януари

Двойно събитие в Топлоцентрала - откриване на изложбата на Беатрис Бочева - фотограф