Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Автентични мигове от най-черните страници на най-новата ни история

ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Автентични мигове от най-черните страници на най-новата ни история

Повечето от фотографите, които са заснели тези снимки, са заплатили висока цена за гражданската си позиция

Момче пренася мъртвото си братче към крематориума на Нагасаки

Авторите на този набор от снимки чудесно са съзнавали, че понякога едно изображение "казва" повече, отколкото думите. Всички тези фотографии са пропити от ужаса на човешкото безумие и ни дават добър урок, че повече не бива да повтаряме грешките от историята си.

Днес, когато човечеството отново е на прага на Нова година, а светът отново е размирен в много географски точки, нека си припомним в картини някои от най-жестоките и срамни мигове, белязали с петно най-новата история на цивилизацията ни.

Само на перона

Безпомощно дете, почти пеленаче, плаче безпомощно на перона на гарата. Снимката ни връща към времето на японо-китайската война през 1937 г., когато японските бомбардировачи извършват нападение над гарата на Шанхай точно когато там се намират 1800 мирни жители, чакащи евакуирането си. Снимката е направена от фотограф, който по-късно бил преследван от японското правителство. Дори обявили награда за главата му, и човекът бил принуден да емигрира в Хонконг.

Твърде млад за война

Това е 16-годишният Ханс-Георг Хенке, от т.нар. хитлерюгент - младежките команди на Фюрера. Снимката е от началото на 1945 г., когато вече е ясна капитулацията на Германия във войната. Според някои, фотографията с разплакания младеж символизира рухналите надежди на германците, а според други - отчаянието на един млад човек, който се среща с ужаса на войната.

Бейзбол по време на чума

През 1918 г. от т.нар. испански грип умират над 100 милиона човека. Тази цифра е шест пъти по-висока от загиналите по време на Първата световна война. На снимката хора с маски играят бейзбол?... Това е нещо като "маскен бал" със Смъртта, която витае наоколо....Тълкуванието на тази фотография изисква доста по-дълбок размисъл - за смисъла на живота, силата на човешкия дух, емпатията и много други теми.

Освобождение

Бразилия е последната страна в света, която забранява търговията с роби. Годината е 1853-а. На уникалната снимка е запечатан щастлив момент - освобождаването на роби и свалянето им от борда на британски военен кораб.

Невръстен "нарушител" на границата

Караулът на Берлинската стена е изправен пред дилема: това малко момченце иска да премине през ограждението, защото отвъд стената, на Запад, са неговите родители...Как да постъпи войникът с един толкова малък нарушител на границата?! Снимката била широко разпространена в цяла Европа и според свидетелства на очевидци, войникът помогнал на детето да премине, но после бил даден на военен съд!...

Смъртно наказание, което се оказва постановка

През 19-и век на Запад описвали азиатците като диваци. За това в немалка степен допринесла и една снимка на британския фотограф Уилям Сондърс, който пребивавал в Китай. Там заснел...смъртно наказание чрез обезглавяване. Годината е 1850-а. Снимката изиграва ужасяваща роля за отношението на Европа и Америка към Китай, и изобщо към жителите на Азия. Накрая обаче се оказва, че въпросната снимка на Сондерс е чиста инсценировка и че фотографът обичал да прави сензации по постановъчен начин!...

"Безразличие към смъртта"

През 30-те години на миналия век от глад в Украйна умират над 4 милиона човека. Фотографията е заснета в Харков през 1933 г. и е била публикувана със следния текст под снимка: "Преминаващите вече не забелязват умрелите по улиците на Харков...." Западната преса препечатва снимката, като я озаглавява с още по-лаконичен и жесток текст - "Безразличие към смъртта".

За назидание...

В такива дървени сандъци затваряли провинили се хора в Монголия. За назидание ги разполагали на пазара, за да ги видят повече хора. Всеки можел да ги оскърбява, заплюва и удря...Фотографията е от 1913 г., но практикуването на това наказание продължило дълго време след нея, въпреки осъждането на този обичай в западната преса.

Тази фотография е заснета от американски морски пехотинец, на име Джо О, Донел. Снимката е запечатила ужаса след атомната бомба над Нагасаки. По-големият брат носи на гърба си мъртвото си братче към крематориума. Момчето е изгубило всичките си близки, но болката не е сломила разума му - иска достойно погребение за братчето си!...Споменът за Хирошима и Нагасаки е жив и днес, а картина като тази продължава да бъде стряскаща.

"Братска могила №3"

През април 1945 г., малко преди освобождаването на пленници от концлагера Берген-Белзен, нацистите убиват в него над 50 000 човека. На зловещата снимка, кръстена "Братска могила №3", виждаме един човек сред безбройни мъртви човешки тела... Този човек е разпознат като лагерния лекар Франц Клайн - един от извършителите на масовите убийства в края на декември 1945-а. Работата на "доктора" била да преценява кой от концлагеристите още става за работа, и кой - не, и да убива ненужните.

Това са само малка част от картините на нашето срамно минало, когато човешки същества са се отнасялаи с нечувана жестокост към други човешки същества. Тези картини не са препоръчителни за хора със слаби нерви. Те са за хора със силни характери, които имат волята да променят бъдещето!

Еми МАРИЯНСКА

Още

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

Още

Вижте едни от първите фотографии в света

Вижте едни от първите фотографии в света

 

 

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Българският културен институт в Рим открива изложба с портрети на родни творци

Експозицията включва колекция от портрети на български художници, актьори, музиканти, режисьори

"Град на сенките" от Алексей Титаренко

Между 30 юни и 14 август в Националната галерия

"Театрален антракт" на фотографа Кайя Христова - три изкуства в една изложба

От 8 до 20 юни 2022г., в Български културен център (ул. Веслец 13)

Изложбата "On Air" в "Двореца": Минимализъм в детайлите – водопад от светлина и сенки

Стоте фотографски портрета на Константин Вълков могат да бъдат разгледани до 8 май

Визуалните поеми на Яна Лозева

Откриването на изложбата е на 20 април до 19 май в галерия "Васка Емануилова"

Пътят, който сме изминали и този, по който вървим: "Автопортрети" от Еми Куртова

Изложбата е до 6 май 2022 г. в Градска художествена галерия - Пловдив