Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вижте последните картини на великите художници

ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Вижте последните картини на великите художници

Кои са шедьоврите преди смъртта на гениите - от Пикасо до Матис, от Караваджо до Рафаел.

Йеронимус Бош - "Носене на кръста"

Всеки някога се е замислял, коя картина е последната в живота на този или онзи известен художник.

Предлагаме ви да видите последните шедьоври на гениите, от Пикасо до Матис, от Караваджо до Рафаел.

Клод Моне — "Водни лилии" (1926)

Още

Цветята в творчеството на големите майстори на четката

Цветята в творчеството на големите майстори на четката

Клод Моне рисува любимите си водни лилии, когато вече почти е загубил зрението си.

Поради проблема си, предизвикан от катаракта, в неговите произведения свежите и ярки цветове придобили кафяви и червени тонове.

В писма до приятели той пише, че цветовете избледняват и му е трудно да ги различават и затова трябва да надписва тубите с бои.

Моне иска да бъде погребан след смъртта си като обикновен човек: "Преди всичко, помнете, че не искам цветя или венци. Това са празни отличия. Би било богохулство да се късат цветя от градината ми за такъв случай."

Пабло Пикасо - последният му автопортрет (1972)

Последният известен автопортрет на Пикасо се нарича - "Лицето на смъртта". Той го рисува с цветни пастели на хартия през 1972 г., по-малко от година преди смъртта си. Пикасо работи до смъртта си през 1991. Той рисува до три часа сутринта в неделя, 8 април, и завършва едва няколко часа, преди да си тръгне от този свят.

Салвадор Дали - "Лястовича опашка" (1983)

Салвадор Дали завършва своята последна картина през пролетта на 1983 года. Тя се нарича "Лястовича опашка", и това е последното му произведение от серията на основата на теорията на катастрофите, разработена от френския математик Рене Том през 60-те години на миналия век. Теорията за катастрофите е раздел на математиката, изучаващ как малките изменения в обстоятелствата могат да повлечат след себе си внезапни промени на събитията. Картината се явява опит от страна на Дали да покаже своето разбиране на тази математическа теория. Салвадор Дали умира през1989 година на 84 години.

Винсент Ван Гог - "Корени на дървета" (1890)

Още

Очарователно: Вижте парада на далиите в родния град на Ван Гог

Очарователно: Вижте парада на далиите в родния град на Ван Гог

"Пшенична нива с врани" (1890) често наричат последната творба на Винсент Ван Гог. Може би, защото на реално на това място, което той рисува, художникът се самоубива.

Но за негова последна творба се смята "Корени на дървета", нарисувана в Овер-сюр-Уаз, малко след като Ван Гог напуска санаториума за душевно болни в Сен Реми.

Густав Климт - "Младоженката" (1918)

Густав Климт так и не завършва своята последна картина "Младоженката" (1917-1918), но тя дава удивителна възможност да се погледне по-задълбочено на техниката на художника и да се вникне в неговите скрите желания. На картината са изобразени голи жени, защото Климт умира преди да нарисува дрехите им. Но това е повод да се замислим за манията на тема секс на художника, която е скрита под повърхността на другите му картини.

Фрида Кало - Viva la vida или "Дини" (1954)

Viva la vida е последната творба на мексиканската художничка Фрида Кало. Завършва я осем дни преди да си отиде на 13 юли 1954 година на 47 години. Картината е натюрморт с с дини, популярен символ на Деня на мъртвите, който се отбелязва в Мексико.

Дините често се срещат и в творбите на други мексикански художници.

Едуар Мане - "Барът на "Фоли-Бержер"» (1882)

Последната картина на френския художник Едуар Мане е "Барът на "Фоли-Бержер"", завършена през 1882 година, година преди майсторът на умре от гангрена след ампутация на левия му крак. В платното са изразени меланхолията и очарованието на квартала "Монмартър", който Мане много харесва.

Картината първоначално принадлежала на композитора Емануел Шабрие, съсед на Мане, който я окачил над своето фортепиано.

Рембранд - "Симеон в храма" (незавършена) (1669)

Още

Незавършени картини на световни майстори

Незавършени картини на световни майстори

Тази картина на Рембранд ван Рейн (1606-1669) била намерена незавършена в ателието му преди внезапната смърт на художника на 63 години.

Днес тя е в Националния музей в Стокхолм. На картината е изобразен изобразен възрастен мъж, който държи дете на ръце. Художникът и по-рано се е обръщал към този сюжет два пъти.

Творбата илюстрира фрагмент от псалм от "Евангелието на Лука", в който Мария и Йосиф водят младенеца Иисус в храм в Йерусалим.

Рафаело - "Преображение" (1520)

Рафаело Санцио да Урбино (1483-1520), известен като Рафаел, е италиански художник и архитект от епохата на Високия Ренесанс. С Микеланджело и Леонардо да Винчи са тримата велики майстори от това време. Неговата последна картина е "Преображение" (1520). Тя била нарисувана по поръчка на кардинал Джулиано де Медичи, който в последствие става папа Климент VII (1523-1534). Сега картината е изложена във Ватиканската пинакотека.

Анри Матис - "Сноп" (една от последните му творби) (1953)

Анри Матис (1869-1954) е знаков и много влиятелен френски художник от първата половина на XX век, известен с експресивните цветове и форми, направление в живописта, получило названието "фовизъм". Неговата последна творба е "Сноп" (1953), парче керамична плочка, вградена в гипс. Творбата е изложена в Музея на изкуствата в Лос Анджелис.(LACMA).

Караваджо — "Мъченичеството на Св. Урсула" (1610)

Още

Художник добавя анимационни герои в картини на класиците

Художник добавя анимационни герои в картини на класиците

Микеланджело Меризи да Караваджо (1571-1610) е италиански художник, чието творчество се характеризира с ефектното използване на играта на светлината и сянката.

За последна картина на Караваджо е прието да се смята "Мъченичеството на Св. Урсула". Сега тя е част от колекцията "Интеза Санпаоло" в двореца "Зевалос Стиляно" в Неапол. Караваджо умира през 1610 година.

Рене Магрит - "Империята на светлината" (незавършена) (1967)

Рене Магрит е белгийски художник-сюрреалист. Художникът продълажава да роботи до своята смърт през 1967 година. Неговата последна, незавършена картина се нарича "Империя на светлината". Нарисувана е по поръчка на немски колекционер от Кьолн, но така и не я получава, защото тя остава на триножника в дома на художника в Брюксел до смъртта на неговата съпруга Жоржета през 1986 година.

Анди Уорхол — "Тайната вечеря" (1986)

Анди Уорхол (1928-1987) е американски художник и знакова фигура в направлението в изкуството, станала известно като поп арт.

Неговата последна серия картини "Тайната вечеря" била създадена в края на 1986 година. Сега се намира в Музея Гугенхайм в Ню Йорк. Серията била по поръчка и идея на покойния парижски галерист Александър Йолас, който се договорил, картината да бъде заплатена от миланската банка Credito-Valtellinese. Картината била окачена в новия офис на банката, точно срещу църквата "Санта-Мария-деле Грацие", където се намира оригиналът на Леонардо да Винчи.

Едгар Дега — "Две танцьорки в жълто и розово" (1910)

Още

Американски фотографи "рисуват" като класиците

Американски фотографи "рисуват" като класиците

Едгар Дега е френски художник, който често асоциират с темата за танца: на повечето негови картини са изобразени танцьорки. Смята се, че "Две танцьорки в жълто и розово" е последната му картина, която създал, когато вече почти бил загубил зрението си. Зрението на Дега започнало да се влошава от 36-годишна възраст, а към 40 години той загубил зрението си. Художникът умира през 1917 година на 83.

Йеронимус Бош - "Носене на кръста" (1535)

Йеронимус Бош (1450-1516) е известен със своите картини на Ада и задгробния живот. Неговата последна творба не прави изключение. Картината му "Носене на кръста" (1490) е сурово обвинение срещу човешкото зло. Деветнадесет глави са плътно притиснати една към друга, лицата са звероподобни и ужасни.

Около Христос човешкияси облик са запазили само добрият крадец и Св. Вероника, чиито пасивно изражение на лица ги отделят от окръжаващите персонажи.

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Росен Рашев - Рошпака и "Стълба към сърцето"

Изложбата е от 3 до 18 април 2023 г. в Галерия "Париж"

Музей в Кембридж връща картина на Гюстав Курбе, заграбена в Париж от нацистите

Творбата е намерена от съюзнически войници в края на войната в тайни тунели в Бавария

Картина на Уинстън Чърчил се завърна в замъка в Кент, където е нарисувана

Творбата "Изглед през арка към Хевър", рисувана от Чърчил с маслени бои през 30-те години на миналия век, е закупена от замъка в Кент на частна продажба, организирана от аукционна къща "Кристис"

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга

Изложбеният цикъл Genesis - нов хоризонт на Юлиян Табаков

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии