Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Творби на Фрида Кало и Пиер Сулаж бяха продадени за рекордни суми на търг в Ню Йорк

АРТ РЕКОРДИ

Творби на Фрида Кало и Пиер Сулаж бяха продадени за рекордни суми на търг в Ню Йорк

Автопортретът на Фрида Кало освен това става най-скъпото произведение на латиноамериканското изкуството в историята на търговете

Автопортретът на Фрида Кало освен това става най-скъпото произведение на латиноамериканското изкуството в историята на търговете (Снимка: АР/БТА)

Редки картини на мексиканката Фрида Кало и французина Пиер Сулаж бяха продадени на търг на "Сотбис" в Ню Йорк за рекордните за художниците суми от 34,9 милиона долара и 20,2 милиона долара, съобщават Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. 

Очаквано автопортретът на легендарната мексиканска художничка "Диего и аз" (1949 ) - един от тези, на които на челото й се появява лицето на съпруга й Диего Ривера, подобри досегашния рекорд за нейна творба (8 милиона долара през 2016 г.).

"Диего и аз" е емблематичен за автопортретите на Кало с напрегнат и загадъчен поглед, донесъл слава в целия свят на мексиканската художничка и икона на феминизма, която умира през 1954 г. на 47-годишна възраст (Снимка: АР/БТА)

Още

Изложба в дома на Фрида Кало почита творците, чийто живот е отнет от пандемии

Изложба в дома на Фрида Кало почита творците, чийто живот е отнет от пандемии

Автопортретът на Фрида Кало освен това става най-скъпото произведение на латиноамериканското изкуството в историята на търговете. Досегашният рекорд принадлежеше на картината на съпруга й Диего Ривера - "Съперници" (1931), продадена от "Кристис" през 2018 г. за 9,76 милиона долара.

"Диего и аз" е емблематичен за автопортретите на Кало с напрегнат и загадъчен поглед, донесъл слава в целия свят на мексиканската художничка и икона на феминизма, която умира през 1954 г. на 47-годишна възраст. На този автопортрет лицето на Диего Ривера се появява на челото на Фрида, над тъмните й очи, от които бликат сълзи. Ривера, който по това време е близък с мексиканската актриса Мария Феликс, е изобразен с трето око - знак за мъките, които причинява на жена си.

Картината на Пиер Сулаж, прекарала над 30 години в частна колекция, е от червения период на 101-годишния френски художник, известен като майстор на черното (Снимка: Sotheby's)

Картината на Пиер Сулаж, прекарала над 30 години в частна колекция, е от червения период на 101-годишния френски художник, известен като майстор на черното. Продадена за 20,2 милиона долара след разгорещена битка между няколко купувачи, творбата от 1961 г. значително надхвърля предишния рекорд за произведение на Сулаж, постигнат през 2019 г. (9,6 милиона евро на търг в Париж).

Още

Маратонки а ла Ван Гог и кецове в стил Фрида Кало

Маратонки а ла Ван Гог и кецове в стил Фрида Кало

Още

Семейството на Фрида Кало опроверга съществуването на запис с гласа й

Семейството на Фрида Кало опроверга съществуването на запис с гласа й

Още

Фрида Кало - живот под знака на страданието, което ражда изкуство

Фрида Кало - живот под знака на страданието, което ражда изкуство

Още

Фрида Кало и символиката на цветовете: болка и мексиканска магия

Фрида Кало и символиката на цветовете: болка и мексиканска магия

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Техеран показва западни шедьоври на изкуството, крити в продължение на десетилетия

Правителството на подкрепяния от Запада шах Реза Пахлави и съпругата му Фарах Пахлави, построяват музея и купуват за милиарди долари богата колекция в края на 70-те години

След 70 години в Зимбабве се завърна колекция от картини на млади чернокожи ученици

Историческата изложба "Звездите са ярки" е на картини, рисувани през 40-те и 50-те години на ХХ век в първото училище, в което се преподава изкуство на чернокожи, в управляваната тогава от бялото малцинство Родезия

Botanica Sacra от Любен Домозетски

Изложбата е от 15 август 2022 до 8 септември 2022 в Галерия Little Bird Place

Призрачните героини на Здравка Василева в "Женственост"

Изложбата е от 11 до 30 август 2022 г. в Галерия "Ларго"

Дворецът Шьонбрун във Виена предлага виртуална разходка с императрица Сиси

С помощта на най-модерните технологии посетителите на прочутия замък Шьонбрун стават гости на сватбата на императрица Сиси и император Франц Йозеф, слушат първите композиции на Моцарт и се срещат с Мария Терезия

Да надуем всички морски играчки!

Калоян Илиев – Кокимото открива голяма изложба в родния си град Варна