Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нова творческа академия за съвременно изкуство

ДА УЧИМ СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Нова творческа академия за съвременно изкуство

Академия, предлагаща творчески специалности, има и стипендии

Източник: Нова творческа академия

Арт Фондация ДОМА, в партньорство с галерия DOZA, се заемат със задачата да започнат творчески специалности в Академия, обучаваща по западен модел. Така се ражда и идеята за Нова творческа академия. В нея се предлага съвременно художествено образование в рамките на тримесечни курсове - алтернативи на настоящите модели на обучение, които са от значение, както за бакалавърските, така и за следдипломните нива на обучение.

Първите специалности са шест на брой и включват:

-"Изложбен дизайн", където ще учим какво прави една изложба съвършена.
-"Наука и изкуство" - точката на преплитане на двете в съвременния свят
-"Пърформанс" - практика и критичен обмен.
-"Културен мениджмънт" - съвети и умения за управление, изпълнение, мотивация, работа и развитие на екипи.
-"Създаване на реклама и културен продукт" - провокативните и иновативни подходи за комуникация в културата и изкуството.

Още

РЕстарт: квАРТал Фестивал vol.3 отвръща на времето!

РЕстарт: квАРТал Фестивал vol.3 отвръща на времето!

Менторите в екипа са едни от най-популярните съвременни специалисти у нас с богат опит на международно ниво, готови да го споделят.

Сред тях е Ясен Марков (Technobeton), който, след престижната стипендия в Akademie Schloss Solitude, изработва нов начин за създаване и представяне на теоретична информация, включен в редица книги и списания, като ARCH+, Tank Magazine и др. Преподава в Техническия Университет в Берлин, Архитектурната Асоциация в Лондон, организира уъркшоп след уъркшоп и работи на свободна практика с клиенти като Mercedes, Porsche, Bosch, Hugo Boss, Swarovski и други.

След него няма как да не споменем Войн де Войн - един от най-известните български пърформанс артисти, признати в чужбина, със солидно образование през едни от най-елитните университети като DasArts и Gerrit Rietveld Academy в Амстердам, Goldsmiths College в Лондон, Ecole International de Cinema et Realisation (EICAR), Париж, в които често е и гост-лектор. След като минава през Documenta 14 Атина, Manifesta 11 в Цюрих, паралелната програма на Венецианското биенале през 2015 и къде ли още не, се установява в София, където от няколко години ръководи независимото арт пространство "Æther".

Сред другите ментори е Аксиния Пейчева, която често си сътрудничи с учени и лаборатории за проектите си и е една от малкото български участници в Ars Electronica, и настоящ преподавател в Националната художествена академия.

Източник: Нова творческа академия

Още

Историята на минутката във фотографиите на Боряна Пандова

Историята на минутката във фотографиите на Боряна Пандова

Мартина Стефанова - културен мениджър, куратор и критик, съосновател на арт фондация "ДОМА". Завършва МГУП в Москва. Специализира анимация в Южна Корея. Продуцент и съорганизатор в редица проекти от различен мащаб, като Международните фестивали за съвременно изкуство, съвместно с Южна Корея, Русия, Скандинавските страни и проектите "КвАРТал", "КвАРТал Фестивал" и др. Носител на наградата на Forbes България "30 под 30" в категорията "Изкуство, култура и медии" и "NEXT Generation" - конкурс за млади бизнес лидери на вестник "Капитал".

Милена Едвиг - рекламист и съосновател на галерия "DOZA". Максим Стоименов, настоящ творчески директор на рекламната агенция "B+RED". И двамата имат дългогодишен опит в създаването и развитието на рекламни кампании и творчески продукти, популяризиращи социално-ангажирани проекти и инициативи за бизнеса и неправителствения сектор.

Курсовете започват през март и са по три месеца (100 учебни часа), като ще се провеждат както онлайн, така и на място в просторната галерия "DOZA", независимото пространство "Æther" - и двете в сърцето на София, ателиетата на артистите, лабораториите или друго, в зависимост от замисъла на всеки от менторите.

Още

Спартакус и драг културата: Утопията на свободата

Спартакус и драг културата: Утопията на свободата

Записването и набирането на стипендианти стартира още сега на сайта newcreative.academy до изчерпване на местата, а в края на месец февруари ще се обявят избраните. Може да харесате не един, а няколко курса. Участието в Нова Творческа Академия е напълно възможно и може да ви помогне да се преориентирате или да допълни класическата образователна програма, без ограничение. Имате почти една седмица, за да кандидатствате! 

Всеки курс завършва с изложба в галерията и съпътстваща програма, последвани от необходимия сертификат. Динамичната среда на образователната алтернатива подкрепя сътрудничеството и обмена между участниците, менторите и гост-специалистите, развивайки един критичен и силно аргументиран естетически поглед към заобикалящата ни среда, подготвяйки специалисти с готови решения.

Именно в тях е и надеждата на организаторите за по-добро бъдеще, в което културата е приоритет, а добрата заобикаляща среда - необходимост.

Нова творческа академия се осъществява с финансовата подкрепа на НФК по "Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата".

Още

Изкуство в ТЕЦ-а

Изкуство в ТЕЦ-а

Още

Ив Тошайн - знамена, вериги, гилотини и... поетична съблазън

Ив Тошайн - знамена, вериги, гилотини и... поетична съблазън

Още

Шанс за младите творци в Национален конкурс за съвременно изкуство

Шанс за младите творци в Национален конкурс за съвременно изкуство

Още

25 години и 5 теми по-късно - ретроспектива на Института за съвременно изкуство

25 години и 5 теми по-късно - ретроспектива на Института за съвременно изкуство

Още

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Още

Бившият Текстилен техникум в Габрово да стане Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод"?

Бившият Текстилен техникум в Габрово да стане Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод"?

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Стартира третото издание на фестивала за илюстрация и графика

Трябва да има някаква грешка е темата на третото и най-голямо издание на ФИГ. - фестивалът за илюстрация и графика, който ще се проведе в София от 24 март до 2 април

За рибарски мрежи, слънце и луна: "Морски притчи" от Светлин Ненов

Изложба живопис от 16 март до 4 април 2023 в Арт галерия "Ларго"

Центърът "Помпиду" и Саудитска Арабия подписаха споразумение за бъдещ музей

Парижкият Център "Помпиду" и Саудитска Арабия подписаха споразумение за партньорство за създаването на бъдещ музей на съвременното изкуство, посветен на художници от арабския свят

Арт Галерия Le Papillon представя Гергана Лалова и "Цветно"

Изложбата живопис е от 13 март 2023 до 5 април 2023 г.

Виенският музей "Албертина" почита с изложба художника Алекс Кац

Своите мотиви художникът намира в нюйоркската бохема и в ландшафта на Мейн, където има лятна къща и рисува сюжети от околността

Виенският Музей за история на изкуството представя изложба на Георг Базелиц

Представени са само актови творби, посетителят може да проследи различни моменти от историята на актовата живопис, да види и актуалността на живописта.