Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нова творческа академия за съвременно изкуство

ДА УЧИМ СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Нова творческа академия за съвременно изкуство

Академия, предлагаща творчески специалности, има и стипендии

Източник: Нова творческа академия

Арт Фондация ДОМА, в партньорство с галерия DOZA, се заемат със задачата да започнат творчески специалности в Академия, обучаваща по западен модел. Така се ражда и идеята за Нова творческа академия. В нея се предлага съвременно художествено образование в рамките на тримесечни курсове - алтернативи на настоящите модели на обучение, които са от значение, както за бакалавърските, така и за следдипломните нива на обучение.

Първите специалности са шест на брой и включват:

-"Изложбен дизайн", където ще учим какво прави една изложба съвършена.
-"Наука и изкуство" - точката на преплитане на двете в съвременния свят
-"Пърформанс" - практика и критичен обмен.
-"Културен мениджмънт" - съвети и умения за управление, изпълнение, мотивация, работа и развитие на екипи.
-"Създаване на реклама и културен продукт" - провокативните и иновативни подходи за комуникация в културата и изкуството.

Още

РЕстарт: квАРТал Фестивал vol.3 отвръща на времето!

РЕстарт: квАРТал Фестивал vol.3 отвръща на времето!

Менторите в екипа са едни от най-популярните съвременни специалисти у нас с богат опит на международно ниво, готови да го споделят.

Сред тях е Ясен Марков (Technobeton), който, след престижната стипендия в Akademie Schloss Solitude, изработва нов начин за създаване и представяне на теоретична информация, включен в редица книги и списания, като ARCH+, Tank Magazine и др. Преподава в Техническия Университет в Берлин, Архитектурната Асоциация в Лондон, организира уъркшоп след уъркшоп и работи на свободна практика с клиенти като Mercedes, Porsche, Bosch, Hugo Boss, Swarovski и други.

След него няма как да не споменем Войн де Войн - един от най-известните български пърформанс артисти, признати в чужбина, със солидно образование през едни от най-елитните университети като DasArts и Gerrit Rietveld Academy в Амстердам, Goldsmiths College в Лондон, Ecole International de Cinema et Realisation (EICAR), Париж, в които често е и гост-лектор. След като минава през Documenta 14 Атина, Manifesta 11 в Цюрих, паралелната програма на Венецианското биенале през 2015 и къде ли още не, се установява в София, където от няколко години ръководи независимото арт пространство "Æther".

Сред другите ментори е Аксиния Пейчева, която често си сътрудничи с учени и лаборатории за проектите си и е една от малкото български участници в Ars Electronica, и настоящ преподавател в Националната художествена академия.

Източник: Нова творческа академия

Още

Историята на минутката във фотографиите на Боряна Пандова

Историята на минутката във фотографиите на Боряна Пандова

Мартина Стефанова - културен мениджър, куратор и критик, съосновател на арт фондация "ДОМА". Завършва МГУП в Москва. Специализира анимация в Южна Корея. Продуцент и съорганизатор в редица проекти от различен мащаб, като Международните фестивали за съвременно изкуство, съвместно с Южна Корея, Русия, Скандинавските страни и проектите "КвАРТал", "КвАРТал Фестивал" и др. Носител на наградата на Forbes България "30 под 30" в категорията "Изкуство, култура и медии" и "NEXT Generation" - конкурс за млади бизнес лидери на вестник "Капитал".

Милена Едвиг - рекламист и съосновател на галерия "DOZA". Максим Стоименов, настоящ творчески директор на рекламната агенция "B+RED". И двамата имат дългогодишен опит в създаването и развитието на рекламни кампании и творчески продукти, популяризиращи социално-ангажирани проекти и инициативи за бизнеса и неправителствения сектор.

Курсовете започват през март и са по три месеца (100 учебни часа), като ще се провеждат както онлайн, така и на място в просторната галерия "DOZA", независимото пространство "Æther" - и двете в сърцето на София, ателиетата на артистите, лабораториите или друго, в зависимост от замисъла на всеки от менторите.

Още

Спартакус и драг културата: Утопията на свободата

Спартакус и драг културата: Утопията на свободата

Записването и набирането на стипендианти стартира още сега на сайта newcreative.academy до изчерпване на местата, а в края на месец февруари ще се обявят избраните. Може да харесате не един, а няколко курса. Участието в Нова Творческа Академия е напълно възможно и може да ви помогне да се преориентирате или да допълни класическата образователна програма, без ограничение. Имате почти една седмица, за да кандидатствате! 

Всеки курс завършва с изложба в галерията и съпътстваща програма, последвани от необходимия сертификат. Динамичната среда на образователната алтернатива подкрепя сътрудничеството и обмена между участниците, менторите и гост-специалистите, развивайки един критичен и силно аргументиран естетически поглед към заобикалящата ни среда, подготвяйки специалисти с готови решения.

Именно в тях е и надеждата на организаторите за по-добро бъдеще, в което културата е приоритет, а добрата заобикаляща среда - необходимост.

Нова творческа академия се осъществява с финансовата подкрепа на НФК по "Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата".

Още

Изкуство в ТЕЦ-а

Изкуство в ТЕЦ-а

Още

Ив Тошайн - знамена, вериги, гилотини и... поетична съблазън

Ив Тошайн - знамена, вериги, гилотини и... поетична съблазън

Още

Шанс за младите творци в Национален конкурс за съвременно изкуство

Шанс за младите творци в Национален конкурс за съвременно изкуство

Още

25 години и 5 теми по-късно - ретроспектива на Института за съвременно изкуство

25 години и 5 теми по-късно - ретроспектива на Института за съвременно изкуство

Още

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Още

Бившият Текстилен техникум в Габрово да стане Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод"?

Бившият Текстилен техникум в Габрово да стане Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод"?

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Министър Найден Тодоров пред Dir.bg: Венецианското биенале ни помага да лекуваме травмите си

Министърът на културата откри българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Музеят "Ван Гог" в Амстердам отбелязва 150-ата годишнина на импресионизма с ретроспективна изложба

"Да живее импресионизмът!" ще покаже най-значимите творби на френския импресионизъм от музеи и частни колекции в Нидерландия

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история