Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Над 70 музея канят на мелодично пътешествие из Берлин в Дългата нощ на музеите

НОЩ НА МУЗЕИТЕ

Над 70 музея канят на мелодично пътешествие из Берлин в Дългата нощ на музеите

Темата тази година е "Звуците на Берлин"

Дългата нощ на музеите в Берлин тази година кани на мелодично пътешествие из германската федерална столица, съобщават организаторите от берлинските музеи (Снимка: AP/ БТА)

Дългата нощ на музеите в Берлин тази година кани на мелодично пътешествие из германската федерална столица, съобщават организаторите от берлинските музеи и Културен проект Берлин.

Темата тази година е "Звуците на Берлин", които ще зазвучат с официалното откриване на инициативата в 18 часа местно време тази вечер пред Стария музей на Острова на музеите. Джо Чиало, музикант, който отговаря за културата в местната управа на Берлин, ще даде официално начало на Дългата нощ на музеите, в която са предвидени близо 600 събития.

През цялата нощ, до 2 часа сутринта в неделя, 75 музея очакват посетители на акустичното пътуване в историята и културата на германската федерална столица. Любителите на историята ще могат да чуят радиопредавания и декодирани съобщения в Германския музей на шпионажа или да открият звуците на Студената война в Музея на Студената война.

Още

Берлинале намалява броя на категориите и на филмите, които представя, за да пести

Берлинале намалява броя на категориите и на филмите, които представя, за да пести

Изкуството и музиката могат да бъдат открити например в Баухаус Архив, където теми и сюжети от зората на модернизма ще бъдат преведени в музика. Берлинската филхармония гостува в културното пространство ПалеПопюлер, където кани на концерт и на работилница за създаване на музикални инструменти.

В Музея Панков ще звучат латерни и ще бъде представена не особено известна връзка на този инструмент с историята на Берлин. Любителите на танците може да се насочат към Музея на изгнанието, който ще се превърна в суинг бар в Дългата нощ на музеите, или към Планетаруима Цайс и изложбената зала Гропиус Бау за диджей сетове.

В Природонаучния музей цяла нощ ще звучат птичи песни, ще се чува лъвски рев и гидове ще разказват за многообразието на звуците в царството на животните. В Детския музей Лабиринт малките посетители ще научат как звучи градът през нощта, а в Германския технологичен музей ще бъде обяснено какво е общото между звука и движението на въздуха, как се различават звуците и кои от тях се определят като слаби или силни.

Още

"Герхард Рихтер. Сто творби за Берлин" - една от най-големите колекции на художника абстракционист

"Герхард Рихтер. Сто творби за Берлин" - една от най-големите колекции на художника абстракционист

Още от 16 часа следобед на 26 август Летният културен фестивал ще превърне Острова на музеите в сцена за множество разнообразни музикални изпълнения и програми. В огромна сцена ще се превърне и Колонадата във вътрешния двор на Хумболтовия форум, един от най-новите и мащабни културно-исторически проекти в Берлин.

Дългата нощ на музеите е берлинска инициатива, която бързо се превръща в европейска и се разпростира по света.

През февруари 1997 г. 18 музея в Берлин се обединяват, за да предложат на посетителите възможност да разгледат експозициите в необичаен час в лятната прохлада и да предложат по-различен поглед към тях.

Още

Шоу от звук и светлина преобразява експонатите в берлинския музей Пергамон

Шоу от звук и светлина преобразява експонатите в берлинския музей Пергамон

Инициативата набира популярност и днес над 70 музея в Берлин участват всяка година през август в Дългата нощ на музеите.

Всяка година августовската нощ на музеите в Берлин е сред най-популярните събития в културния календар на града и предлага специални турове, концерти, работилници. Дългата нощ на музеите се завърна в Берлин през август миналата година след две години прекъсване заради пандемията от новия коронавирус.

Европейската нощ на музеите тази година се проведе за 19-и път. Вдъхновена от успеха на берлинската Дълга нощ на музеите, през 1999 г. в Европа се заражда инициативата "Пролет на музеите".

През 2001 г. по инициатива на Съвета на Европа в нея се включват музеи в 39-те страни членки на организацията. Европейската нощ на музеите се установява традиционно през месец май.

Още

Берлинската филхармония става спонсор на украински оркестри

Берлинската филхармония става спонсор на украински оркестри

Още

Музеят Пергамон в Берлин ще бъде напълно затворен за четири години

Музеят Пергамон в Берлин ще бъде напълно затворен за четири години

Още

Берлинале 2023 - политика, изненади и световни звезди

Берлинале 2023 - политика, изненади и световни звезди

Още

На живо от Берлинале: Документален филм за психиатрична клиника спечели Златната мечка

На живо от Берлинале: Документален филм за психиатрична клиника спечели Златната мечка

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вежди Рашидов показва шедьоври на живописта от личната си колекция

Той има изключително богата колекция от западноевропейско изкуство от 17-19-и век, събирана близо 40 години

190 години от рождението на импресионистичния гений Едгар Дега

Познат е не само с картините си на изящни балерини, но и с творбите си на скулптор. Той е от тези творци, допринесли за оформянето на пейзажа на изобразителното изкуство през следващите години

Феминистки проект, провокиран от Симон дьо Бовоар, представи визуалната артистка Дора Славова

В него тя разглежда един от най-сериозните проблеми на съвремието ни - контролът над възпроизводството на човека и хилядолетното напрежение между половете

Видеоартистът Бил Виола почина на 73-годишна възраст

Така нареченият "Проект Тристан" стартира под формата на концерт в концертната зала "Уолт Дисни" в Лос Анджелис през 2004 г. През следващата година е премиерата му на сцената на Парижката опера, а през 2007 г. е представен на концерт в центъра "Линкълн" в Ню Йорк

Националната галерия показва ретроспективна експозиция на Бистра Льошевалие

"Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната

Музеят за съвременно изкуство "Брера" ще отвори врати в Милано тази есен

Той се намира в близост до миланската картинната галерия "Брера", създадена през 1809 година. В новия музей ще се помещават над 100 произведения на съвременното изкуство, които са част от колекцията на "Брера" и през по-голямата част от времето са били съхранявани в склад