Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музеят "Ван Гог" в Амстердам празнува 50-ата си годишнина

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Музеят "Ван Гог" в Амстердам празнува 50-ата си годишнина

Изложбата "Да избереш Винсент. Портрет на семейната история" разказва историята на семейство Ван Гог, като от 10 февруари до 10 април тази година ще представи шедьоври и малко известни ценни творби, които показват как семейната колекция се е превърнала в музейна

Музеят "Ван Гог" празнува 50-ата си годишнина през 2023 г. и отдава почит на семейството на художника, съобщиха от културната институция в комюнике (Снимка: Getty Images)

Музеят "Ван Гог" празнува 50-ата си годишнина през 2023 г. и отдава почит на семейството на художника, съобщиха от културната институция в комюнике.

Изложбата "Да избереш Винсент. Портрет на семейната история" разказва историята на семейство Ван Гог, като от 10 февруари до 10 април тази година ще представи шедьоври и малко известни ценни творби, които показват как семейната колекция се е превърнала в музейна (Източник: Van Gogh Museum - Amsterdam)

Още

Съдебен спор за картина на Ван Гог водят неин собственик и музей в Детройт

Съдебен спор за картина на Ван Гог водят неин собственик и музей в Детройт

Музеят нямаше да съществува без безусловната подкрепа към Винсент ван Гог от страна на семейството, се посочва в прессъобщението.

Изложбата "Да избереш Винсент. Портрет на семейната история" разказва историята на семейство Ван Гог, като от 10 февруари до 10 април тази година ще представи шедьоври и малко известни ценни творби, които показват как семейната колекция се е превърнала в музейна.

Подкрепата, която Тео ван Гог дава на брат си Винсент, му помага да се развие като иновативен художник, отбелязват от музея. Изложбата показва създаването на основната част от колекцията през погледа на Винсент ван Гог, на брат му Тео, на съпругата на брат му Йо и сина им Винсент.

Още

 Нова фотография на Ван Гог вероятно е открита в Нидерландия

Нова фотография на Ван Гог вероятно е открита в Нидерландия

Експозицията ясно показва кои житейски събития и решения са определили хода на живота на художника. Тя показва и създаването на семейната колекция от произведения на изкуството, която се превръща в основа на прочутия вече в цял свят музей на Винсент ван Гог.

В изложбата, подготвена за юбилея, са представени творби на Винсент ван Гог и негови съвременници, непоказвани досега документи, фамилни вещи, а мултимедиен гид разказва семейната история. Експозицията започва с младежките години на Винсент ван Гог в Брабант, проследява периода на оформянето му като художник в Париж, където живее при брат си Тео, информират от БТА.

Самият Тео ван Гог е колекционер и търговец на изкуство. След смъртта на двамата братя съпругата на Тео - Йохана ван Гог и синът й Винсент, предприемат активни действа за международно популяризиране на колекцията, изложена в музея "Ван Гог" от 1973 г. Винсент ван Гог, синът на Тео и Йо, е движещата сила за създаването на фондацията на името на художника, която основава и поддържа музея в Амстердам.

Той е кръстен на чичо си, именитият художник рисува картината си "Цъфнали бадеми" при раждането на племенника. Произведението е част от плаката за изложбата заедно с портретите на художника, племенника му, брат му Тео и неговата съпруга Йо.

Наследници на фамилията Ван Гог са ангажирани до днес с музея и с фондацията на името на прочутия художник.

Още

Съдия от Детройт отхвърли иск за творбата на Винсент ван Гог

Съдия от Детройт отхвърли иск за творбата на Винсент ван Гог

Още

Нова жертва на ековандалите – заляха със супа картина на Ван Гог в Рим (видео)

Нова жертва на ековандалите – заляха със супа картина на Ван Гог в Рим (видео)

Още

"Златното момче Густав Климт" в Музея на Ван Гог в Амстердам

"Златното момче Густав Климт" в Музея на Ван Гог в Амстердам

Още

Шотландските национални галерии откриха автопортрет на Ван Гог

Шотландските национални галерии откриха автопортрет на Ван Гог

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Режисьорът Джеки Стоев дари на АЕЦ "Козлодуй" 20 графики на художника Любен Стоев

Картините са от графичен цикъл "Първа Атомна", създадени през периода 1970-1976 г., на обща стойност 21 000 лева

"Облаци в свободен полет" - вижте лицето на съвременното иранско изкуство

Специалност "Иранистика" в Софийски университет "Св. Климент Охридски" съвместно с галерия "Интро" ни канят на изложбата с творби на иранските художници Судабе Чалащари и Фаршид Давуди

Германският символист Франц фон Щук в Националната галерия

Откриването е на 16 април в 18.00 часа, изложбата продължава до 13 октомври 2024 в Квадрат 500

Отиде си художникът Иван Христов - Грога

Грога е живописец, чиито творби се характеризират с изключително фин рисунък и прецизност, казват за него от Съюза на българските художници

HOMO DEUS - изложба на Марта Джурина, Пиа фом Енде и Денис Рудолф

Осъществяването на събитието е в сътрудничество с галерия Scope BLN, Берлин, с куратор Борис Костадинов. Изложбата ще може да бъде видяна в София между 12 април и 12 май 2024 г.