Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Милена Моллова и Симеон Пиронков представят премиерно Концерт за пиано на Стефан Драгостинов

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Милена Моллова и Симеон Пиронков представят премиерно Концерт за пиано на Стефан Драгостинов

Обичаната пианистка ще бъде солист на Концерта за пиано и оркестър от Драгостинов, произведение, написано по време на пандемията

Милена Моллова (Източник: Софийска филхармония)

Още

Световноизвестната пианистка Милена Моллова - пред българската публика

Световноизвестната пианистка Милена Моллова - пред българската публика

Легендата на българската клавирна школа Милена Моллова гостува на Софийската филхармония на 16 декември. Обичаната пианистка ще бъде солист на Концерта за пиано и оркестър от Стефан Драгостинов. Произведението, написано по време на пандемията, ще звучи за първи път под палката на Симеон Пиронков.

Купи билетВ програмата са включени и Симфония №46 от Хайдн, както и 5 пиеси за оркестър от Веберн.

Световноизвестният пианист и педагог Милена Моллова e сред малцината щастливи български музиканти, изградили се в школата на такива колоси на музикалното изпълнителство и творчество като проф. Емил Гилелс, проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек. Нейният път на концертния подиум е осеян с успехи, награди, гастроли и артистични върхове, с с многократни концерти във всички страни на Европа, Япония, САЩ, Канада.

Софийска филхармония

Още

Световна премиера на Terra Bulgara на Стефан Драгостинов

Световна премиера на Terra Bulgara на Стефан Драгостинов

Милена Моллова започва да свири едва на 5-годишна възраст, а на 13 години дебютира като солистка на Софийската филхармония в Третия концерт за пиано и оркестър от Бетовен под палката на големия диригент Саша Попов. Лауреат и носител е на редица отличия в авторитетни международни конкурси като: Първия международен конкурс на името на Пьотр Илич Чайковски в Москва, Международния конкурс за пианисти и цигулари "Маргарита Лонг - Жак Тибо" в Париж, Международния конкурс на най-голямата обществена медия в Германия ARD в Мюнхен, Международния клавирен конкурс "Лудвиг ван Бетовен" във Виена.

През многобройните години на своята блестяща кариера Милена Моллова е била солист на най-значими български и европейски симфонични оркестри и е свирила под палката на най-големите български диригенти като Саша Попов, Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев и световни знаменитости като Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин и много други.

Емблематичен акцент в репертоара на Милена Моллова е интегралното изпълнение на 32 сонати от Бетовен, представено в цикъл от 9 концерти - особено значима творческа задача, реализирана досега от малко пианисти. Освен реализацията на клавирните сонати на Бетовен, Милена Моллова осъществява и два цикъла с интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за цигулка и пиано - в сътрудничество с Дина Шнайдерман, а след това и с проф. Георги Бадев.

Наред с интерпретацията на класическия репертоар, тя поема предизвикателствата на първите изпълнения на произведения на съвременни композитори от Америка, България и други европейски страни. Осъществила е премиерни изпълнения на редица български автори като: Красимир Кюркчийски (Концерт за пиано и оркестър № 1 и Концерт за пиано и оркестър № 2, посветен на пианистката), Димитър Христов ("Концертни миниатюри"), Тодор Стойков ("15 етюда от висша трудност").

Първи изпълнения на произведения от непознатите и забравени български композитори Менахем Бенсуан и Васил Божинов. Българските премиери на Соната № 3 от Паул Хиндемит, Соната за пиано от Бела Барток, Соната за цигулка и пиано от Алфред Шнитке и др.

Купи билетСимеон Пиронков-син е композитор и диригент. Роден е през 1965 в София. От 1985 до 1989 продължава обучението си в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена, учи композиция при Ерих Урбанер и дирижиране при Карл Остерайхер.

През периода 1989 - 1992 дирижира множество оперни постановки и оркестри и сътрудничи на няколко европейски опери, ансамбли за съвременна музика и концертни сцени в Европа. Има изпълнения в Германия, Швейцария, Италия, Франция, Австрия и др. През 1992 основава състава за Нова музика "on_line vienna", който през 2010 е възобновен под името "PHACE".

Симеон Пиронков (Източник: Софийска филхармония)

Още

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

Дейността му е свързана с концертни формати, музикални театрални постановки и интердисциплинарни проекти с танц, театър, пърформанс, електроника, видео, инсталации и други. Под неговото ръководство като художествен ръководител и първи диригент съставът се утвърждава като един от най-важните ансамбли за съвременна музика в Австрия. От 2000 до 2003 Симеон Пиронков е член на борда на австрийската секция на ISCM.

През това време той създава и ръководи поредицата за камерна музика "Fokus" в зала "Alte Schmiede" във Виена. Осъществява множество световни и австрийски премиери на най-важните композитори на международната съвременна сцена.

Купи билетОт 1992 е назначен за професор в Университета за музика и сценични изкуства във Виена в диригентския отдел. От 2002 е професор по дирижиране. Като композитор и като диригент Симеон Пиронков участва в редица големи фестивали и центрове в Австрия, Италия, Франция, България, Германия, Хонконг, Китай и Япония, сред които "Wiener Konzerthaus", "Wien Modern", "Wiener Festwochen", "Jeunesse Festival", "Klangbogen", "Софийски музикални седмици", "ZeitTon Festival", "Steirischer Herbst", "Musikforum Viktring", "Nuovi Spazi Musicali" (Рим), Залцбургски фестивал, "MaerzMusik" (Берлин), "Monmartre en Europe" (Париж), "Bludenzer tage zeitgemaesser musik" (Австрия) WDR (Филхармонията в Есен), INMM (Дармщат), ISCM World Music Days (Токио, Хонконг, Виена), "Музика Нова" - София, "Мартенски музикални дни" - Русе, "Пианисимо" - София, и много други.

Като композитор, Симеон Пиронков стилистично и музикално-технологично е свързан с Новата музика. Произведенията му звучат на престижни фестивали за съвременна музика.

Още

Четирима пианисти – един концерт с музиката на Чарлз Мингъс

Четирима пианисти – един концерт с музиката на Чарлз Мингъс

Още

Цветът на българските цигулари и пианисти е във Варна за сонатите на Бетовен

Цветът на българските цигулари и пианисти е във Варна за сонатите на Бетовен

Още

Кралицата на пианото Елизабет Леонская свири Григ и Шуман под диригентството на маестро Найден Тодоров

Кралицата на пианото Елизабет Леонская свири Григ и Шуман под диригентството на маестро Найден Тодоров

Още

Цигулковата звезда Даниел Хоуп и маестро Найден Тодоров в концерт със Софийската филхармония

Цигулковата звезда Даниел Хоуп и маестро Найден Тодоров в концерт със Софийската филхармония

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Режисьорът Джеки Стоев дари на АЕЦ "Козлодуй" 20 графики на художника Любен Стоев

Картините са от графичен цикъл "Първа Атомна", създадени през периода 1970-1976 г., на обща стойност 21 000 лева

"Облаци в свободен полет" - вижте лицето на съвременното иранско изкуство

Специалност "Иранистика" в Софийски университет "Св. Климент Охридски" съвместно с галерия "Интро" ни канят на изложбата с творби на иранските художници Судабе Чалащари и Фаршид Давуди

Германският символист Франц фон Щук в Националната галерия

Откриването е на 16 април в 18.00 часа, изложбата продължава до 13 октомври 2024 в Квадрат 500