Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Четирима пианисти – един концерт с музиката на Чарлз Мингъс

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Четирима пианисти – един концерт с музиката на Чарлз Мингъс

Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша) и Роберто Таренци (Италия) ще ни представят и увлекат в този буквално неповторим концерт, който ще се случи единствено и само тази вечер

Американският пианист Дани Грисет (Източник: Plovdiv Jazz Fest)

Четирима пианисти от четири държави открият днес осмото издание на Plovdiv Jazz Fest.

Още

Четирима пианисти от четири държави откриват осмия Plovdiv Jazz Fest с музиката на Чарлз Мингъс

Четирима пианисти от четири държави откриват осмия Plovdiv Jazz Fest с музиката на Чарлз Мингъс

Те ще свирят музиката на Чарлз Мингъс тази вечер от 20:00 ч. в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив. През април 2022 г. се навършиха 100 години от рождение му и световната джаз общност отбелязва тази годишнина по различни начини. Мингъс е бил виртуозен басист, композитор, бендлидер и много дързък музикант, приносът му към развитието на джаза е огромно. Той е сред от основните поддръжници на колективната импровизация. Мингъс също така има и албум за пиано, в който свири самият той.

Екипът на Plovdiv Jazz Fest инициира и продуцира концерта, който нарече "Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс".  

Това беше и поводът за среща с Дани Грисет. Американският пианист изпълняваше и ролята на музикалния директор на проекта:

Американският пианист Дани Грисет (Източник: Plovdiv Jazz Fest)

Купи билет

- Как се появи идеята за концерта, за който пристигате в България - "Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс"?
- Тази идея е вариация на идеята на Джорди Сунол, "Four by Monk by Four". Чествайки музиката на Телониъс Монк на две пиана, четирима пианисти свирят музиката му в най-различни конфигурации (соло пиано, дуети, осем ръце на две пиана).

Имах късмет да съм част от този проект в няколко турнета през последните 5 или 6 години. Тези концерти включват Кени Барън, Дадо Морони, Бени Грийн в някои случаи и Сайръс Честнът в други. "Четирима пианисти свирят музиката на Чарлс Мингъс" е по същество същото. Разликата е, че свирим Мингъс вместо Монк и че сме четирима пианисти от различни държави.

- Кои произведения на Чарлс Мингъс ще чуем на 4 октомври?
- Ще изсвирим няколко от неговите по-популярни произведения, както и някои от по-неизвестните му композиции. Част от тях са от албума му за Колумбия от 1959 г. - "Ah Um".

Със сигурност ще изсвирим няколко от него, а именно "Boogie Stop Shuffle" и "Self Portrait in Three Colors".

Още

Яз Ахмед: Създавам музика, която е лична и честна

Яз Ахмед: Създавам музика, която е лична и честна

- Бихте ли ни разказали повече за предварителния процес - как четиримата пианисти, които се намирате в различни точки на света успяхте да създадете програма и да репетирате?
- На мен ми беше възложено да бъда музикалния директор на този проект. Така че избрах репертоара от мелодии на Мингъс за концерта. Това са мелодии, за които имах усещането, че ще работят добре като дуети основно.

Както казах, исках да представя както някои от по-познатите му работи, така и някои от по-малко познатите му произведения.

Всеки пианист също така избра едно произведение, което да изсвири самостоятелно. Мелодиите, които свирим заедно са предимно дуети. Ще редуваме свиренето в най-различни комбинации от двама. Но аз аранжирах няколко от мелодиите, които ще свирим на осем ръце на две пиана. Това сигурно ще е забавно. Мисля, че публиката също ще се зарадва.

Доволен съм от приноса на Антони, Пьотр и Роберто. За щастие, те бяха доволни от изборите ми. Ще имаме няколко репетиции, когато се съберем в Пловдив. Но всички ние работим отделно, изучавайки музиката сами, докато имаме възможност да се съберем.

Американският пианист Дани Грисет (Източник: Plovdiv Jazz Fest)

- Какво са впечатленията ви от другите пианисти в проект, това сякаш е първата ви среща на сцена? Познавахте ли работата им?
- Имам много високо мнение за Роберто и Пьотр. И двамата са музиканти от световна класа. Знаех много малко от тяхната работа преди тази колаборация. Никога не съм свирил дуети с Пьотр. Обаче съм свирил в дует с Роберто.

И двамата са страхотни пианисти, с много различен стил един от друг. Антони ще срещна за пръв път. Вълнувам се от тази среща. Чувал съм, че също е великолепен!

Купи билет

- Какво е отношението ви към подобни бутикови концерти, които се случват само един единствен път?
- Много положително. За мен това е много интересна идея. Отнема много повече енергия да се подготвят подобен тип концерти. Но когато идеята, изпълнителите и музиката те вдъхновяват, това прави работата по-лесна. Много по-различно е от свиренето с моето трио, с което имаме възможност да развием музиката и звученето на групата през времето.

Но тези пианисти са фантастични. Световна класа. И знам, че всички обичаме музиката на Мингъс. Така че вярвам, че това ще бъде страхотен трибют и концерт.

- Кои тенденции в джаз музиката са важни за вашата музика?
- За музиката ми просто е важно да бъде честна, да вложа душата си в нея, да е актуална и в основата да е блуса. За мен това винаги е съвременно.

- Какви проекти ви предстоят през 2023?
- Ще имам нови записи през 2023, очаквайте!

Интервю на Демна ДИМИТРОВА

Plovdiv Jazz Fest: Facebook | Instagram

Още

Антонио Санчес и Тана Алекса: Джазът е свобода

Антонио Санчес и Тана Алекса: Джазът е свобода

Още

Четири вечери на Plovdiv Jazz Fest с Гретчен Парлато и "Грами" носителя Тейлър Айгсти, Йълдъз Ибрахимова, Емет Коен, Давид Дорантес и Яз Ахмед

Plovdiv Jazz Fest с Гретчен Парлато и "Грами" носителя Тейлър Айгсти, Йълдъз Ибрахимова, Емет Коен, Давид Дорантес и Яз Ахмед

Още

Прочутият пианист Брад Мелдау гостува със своето трио на седмия Plovdiv Jazz Fest

Прочутият пианист Брад Мелдау гостува със своето трио на седмия Plovdiv Jazz Fest

Още

Седмото издание на Plovdiv Jazz Fest с двама носители на "Грами" и един специален проект

Седмото издание на Plovdiv Jazz Fest с двама носители на "Грами" и един специален проект

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Георги Господинов: Разказването на истории прогонва страховете

"Писането е самотно занимание, писателят стои сам, ден след ден, намираш се в убежището на една книга. Когато излезеш от това убежище след това, чувството е много особено, то е странно приятно, защото ти е липсвало през дните, в които си писал"

Маестро Емил Табаков на 75: Има много произведения, които харесвам и още не съм издирижирал

Виолета Тончева разговаря с големия музикант за варненската премиера на неговия Концерт за цигулка и оркестър със солист Светлин Русев на 25 ноември 2022, 19.00, ФКЦ, зала 1, за виртуозността на солиста и оркестъра, за формулата за добър оркестър и за творческите му намерения

Маестро Найден Тодоров: Необходима ни е здравословна глухота

"Това, което човек вижда, това го спохожда. Свикнал съм да виждам хубавото по света, в повечето случаи и в хората. Понякога ми се натрапват и другите неща. Онова, нехубавото, е много по-малко, но е много по-шумно...", сподели пред гостите на He's the Man директорът на Софийската филхармония

Владимир Зарев: Свободата е форма на различие

Владимир Зарев за романа "Объркани в свободата" пред БТА

Ариел Брингес: Липсва ми най вече спонтанността на кубинския живот

Кубинският саксофонист ще представи своя проект Nostalgia Cubana на 1 декември в София Лайв Клуб

"Нашата професия не се работи, а се живее": Той е Човекът - Малин Кръстев

"Защо бедуините правят чести почивки в пустинята? Не само, за да си починат камилите , а и за да позволят на душата им да ги настигне... От време на време искам да седна в себе си и да изчакам моята душица да ме настигне...", разкри актьорът