Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Картините на Едуард Хопър "оживяват" във филм

СИНТЕЗ МЕЖДУ КИНО И РЕАЛНОСТ

Картините на Едуард Хопър "оживяват" във филм

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство и София филм фест с обща инициатива – кино на открито и изложба в една и съща вечер!

Националната художествена галерия и "София филм фест" се обединяват за обща инициатива, която да предостави на публиката кино на открито и изложба в една и съща вечер.

Картините на Едуард Хопър (1882-1967) ще оживеят във филма "Шърли: Представа за реалност", който ще бъде прожектиран на открито, във външното пространство на Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство.

Прожекцията е на 29 септември (петък) от 19.30 часа, а вратите на музея ще бъдат отворени до 22.00 часа за посетители, които могат да разгледат и изложбата на Боряна Росса "Обогатен реализъм".

"Темата и на филма, и на изложбата е пряко свързана с допълнителните измерения на реалността около нас. Картините на Едуард Хопър оживяват във филма и разказват история, визуализирана изцяло в естетиката на художника. Изложбата на Боряна Росса носи различните формати на изразността чрез технологиите, характерни за съвременния свят", коментира Надежда Джакова, куратор на изложбата и завеждащ филиала на Националната галерия.

"Обогатен реализъм", изложба на Боряна Росса в "Софийски Арсенал" - Музей за съвременно изкуство

Събитието се реализира с подкрепата на Австрийското посолство и е с вход свободен!

Тринадесет картини на Едуард Хопър представят поредица моменти от живота на несъществуващата актриса Шърли, преплитайки се във впечатляващ синтез на изобразителното изкуство и киното, личната и политическата история.

Всеки откъс от професионалния и личния живот на Шърли от 30-те до 60-те години на миналия век си има точна дата. Времето винаги е 28 срещу 29 август в съответната година, а мястото се мени - от Париж, през Ню Йорк, до Кейп Код.

Освободената жена подлага на съмнение общоприетите роли в една връзка и размишлява над същността на театъра и политиката. Размислите й са представени като вътрешни монолози зад кадър. Всеки епизод започва с откъси от радиопредавания, които свързват личната история на героинята със значими събития от американската история (Голямата депресия, Втората световна война, ерата на МакКарти, ерата на Кенеди, Движението за граждански права).

Коментирай 0

1/1

"Обогатен реализъм", изложба на Боряна Росса в "Софийски Арсенал" - Музей за съвременно изкуство

"Обогатен реализъм", изложба на Боряна Росса в "Софийски Арсенал" - Музей за съвременно изкуство

Още ВИДЕО

Соул легендата Марио Бионди: На 17 имах шанса да работя с гения Рей Чарлз

Чувствам бразилската култура много близо до себе си, казва италианският певец по повод представянето в София на албума му "Brasil" на 18 октомври в НДК

Британецът Карел Марк Чичон ще дирижира концерта на суперзвездата Елина Гаранча

На 23 септември сцената в зала 1 на НДК ще прозвучат популярни оперни арии и класически произведения от испанския репертоар

Диана Добрева, Иван Пантелеев и Мариус Куркински в Народния театър през новия сезон

Зрителите ще бъдат зарадвани с нов двуезичен сайт, спектакли със субтитри и туристически разходки

"Море на вятъра" - филм за пластмасовото замърсяване на Черно море с премиера в София

Документалната лента ще бъде показана за пръв път на софийските зрители на 17 септември в Дом на киното от 19:30 часа

Горан Брегович: Българи, гответе се! Ще бъде лудо!

Кралят на балканските ритми със специален поздрав на български към всичките си фенове у нас

Николай Гяуров - кралят на "Ла Скала"

Днес се навършват 90 години от рождението на великия оперен бас

Виж всички

Календар