Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Картините на Едуард Хопър "оживяват" във филм

СИНТЕЗ МЕЖДУ КИНО И РЕАЛНОСТ

Картините на Едуард Хопър "оживяват" във филм

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство и София филм фест с обща инициатива – кино на открито и изложба в една и съща вечер!

Националната художествена галерия и "София филм фест" се обединяват за обща инициатива, която да предостави на публиката кино на открито и изложба в една и съща вечер.

Картините на Едуард Хопър (1882-1967) ще оживеят във филма "Шърли: Представа за реалност", който ще бъде прожектиран на открито, във външното пространство на Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство.

Прожекцията е на 29 септември (петък) от 19.30 часа, а вратите на музея ще бъдат отворени до 22.00 часа за посетители, които могат да разгледат и изложбата на Боряна Росса "Обогатен реализъм".

"Темата и на филма, и на изложбата е пряко свързана с допълнителните измерения на реалността около нас. Картините на Едуард Хопър оживяват във филма и разказват история, визуализирана изцяло в естетиката на художника. Изложбата на Боряна Росса носи различните формати на изразността чрез технологиите, характерни за съвременния свят", коментира Надежда Джакова, куратор на изложбата и завеждащ филиала на Националната галерия.

"Обогатен реализъм", изложба на Боряна Росса в "Софийски Арсенал" - Музей за съвременно изкуство

Събитието се реализира с подкрепата на Австрийското посолство и е с вход свободен!

Тринадесет картини на Едуард Хопър представят поредица моменти от живота на несъществуващата актриса Шърли, преплитайки се във впечатляващ синтез на изобразителното изкуство и киното, личната и политическата история.

Всеки откъс от професионалния и личния живот на Шърли от 30-те до 60-те години на миналия век си има точна дата. Времето винаги е 28 срещу 29 август в съответната година, а мястото се мени - от Париж, през Ню Йорк, до Кейп Код.

Освободената жена подлага на съмнение общоприетите роли в една връзка и размишлява над същността на театъра и политиката. Размислите й са представени като вътрешни монолози зад кадър. Всеки епизод започва с откъси от радиопредавания, които свързват личната история на героинята със значими събития от американската история (Голямата депресия, Втората световна война, ерата на МакКарти, ерата на Кенеди, Движението за граждански права).

Коментирай 0

1/1

"Обогатен реализъм", изложба на Боряна Росса в "Софийски Арсенал" - Музей за съвременно изкуство

"Обогатен реализъм", изложба на Боряна Росса в "Софийски Арсенал" - Музей за съвременно изкуство

Още ВИДЕО

Филмов разказ за уникални съдби - "Денят на жената" с премиера на открито

София Филм Фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с филма на Доля Гавански, а началото 20.30 часа

"Паразит" дава началото на 24-тия София Филм Фест днес

Носителят на "Златна палма", четири награди "Оскар" и стотици отличия от цял свят ще открие специалното лятно издание на фестивала

Наклонената кула в Пиза - легендарната грешка на eдин архитект (ВИДЕО)

Първата част на символа на тосканския град Пиза е построена от Бонано Пизано през последната четвърт на ХIII век, твърди палеографът Джулия Аманати

2292 растения бяха публиката на първия концерт на Операта в Барселона

"Природата настъпи, за да заеме пространството, което бяхме отнели от нея", каза продуцента Еухенио Ампудио

"Гений" на ОСТАВА в анимиран видео клип

Вече е факт вторият сингъл от предстоящия нов албум на групата, която прави и първи концерт след падането на забраните

"Лятото на детективите" - през целия юли и август

ТВ каналът за драматични сериали в епоха Epic Drama представя хитови криминални филми

Виж всички

Календар