Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Картините на Едуард Хопър "оживяват" във филм

СИНТЕЗ МЕЖДУ КИНО И РЕАЛНОСТ

Картините на Едуард Хопър "оживяват" във филм

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство и София филм фест с обща инициатива – кино на открито и изложба в една и съща вечер!

Националната художествена галерия и "София филм фест" се обединяват за обща инициатива, която да предостави на публиката кино на открито и изложба в една и съща вечер.

Картините на Едуард Хопър (1882-1967) ще оживеят във филма "Шърли: Представа за реалност", който ще бъде прожектиран на открито, във външното пространство на Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство.

Прожекцията е на 29 септември (петък) от 19.30 часа, а вратите на музея ще бъдат отворени до 22.00 часа за посетители, които могат да разгледат и изложбата на Боряна Росса "Обогатен реализъм".

"Темата и на филма, и на изложбата е пряко свързана с допълнителните измерения на реалността около нас. Картините на Едуард Хопър оживяват във филма и разказват история, визуализирана изцяло в естетиката на художника. Изложбата на Боряна Росса носи различните формати на изразността чрез технологиите, характерни за съвременния свят", коментира Надежда Джакова, куратор на изложбата и завеждащ филиала на Националната галерия.

"Обогатен реализъм", изложба на Боряна Росса в "Софийски Арсенал" - Музей за съвременно изкуство

Събитието се реализира с подкрепата на Австрийското посолство и е с вход свободен!

Тринадесет картини на Едуард Хопър представят поредица моменти от живота на несъществуващата актриса Шърли, преплитайки се във впечатляващ синтез на изобразителното изкуство и киното, личната и политическата история.

Всеки откъс от професионалния и личния живот на Шърли от 30-те до 60-те години на миналия век си има точна дата. Времето винаги е 28 срещу 29 август в съответната година, а мястото се мени - от Париж, през Ню Йорк, до Кейп Код.

Освободената жена подлага на съмнение общоприетите роли в една връзка и размишлява над същността на театъра и политиката. Размислите й са представени като вътрешни монолози зад кадър. Всеки епизод започва с откъси от радиопредавания, които свързват личната история на героинята със значими събития от американската история (Голямата депресия, Втората световна война, ерата на МакКарти, ерата на Кенеди, Движението за граждански права).

Коментирай 0

1/1

"Обогатен реализъм", изложба на Боряна Росса в "Софийски Арсенал" - Музей за съвременно изкуство

"Обогатен реализъм", изложба на Боряна Росса в "Софийски Арсенал" - Музей за съвременно изкуство

Още ВИДЕО

"Номадландия" стана основен фаворит за "Оскар", спечелвайки наградата на публиката на кинофестивала в Торонто

Поредното отличие на продукцията на режисьорката Клои Чжао дойде броени дни, след като филмът спечели "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

"Момо" - странната история за детето, което върна откраднатото време, вече е в Театър Азарян

Спектакълът на неподражаемия тандем Веселка Кунчева - Мариета Голомехова става част от програмата театъра, а премиерата е на 30 септември

Забриски пойнт - мистичната местност, която Антониони превърна в символ (ВИДЕО)

След филма изгряващата група "Пинк Флойд" става знаме на антиконформистки настроените младежки интелектуални движения по света

Търговската марка на Банкси е изложена на риск след загубена съдебна битка

Уличният художник загуби дело срещу компания за поздравителни картички, която твърди, че заради анонимността му може да използва изображението "Любовта е във въздуха"

Малки (голи) жертви в името на изкуството (видео)

Нюйоркският фотограф Спенсър Туник е известен с масовите си голи фотосесии, на които хиляди доброволци с радост позират за него

Статуята на Христос в Рио - новите чудеса на вярата (ВИДЕО)

Автор на монумента е французинът Пол Ландовски, лицето на Иисус е създадено от румънския скулптор Джордже Леонида

Виж всички

Календар