Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложби в Лондон честват 100 години от рождението на Лусиан Фройд

СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Изложби в Лондон честват 100 години от рождението на Лусиан Фройд

"Лусиан Фройд: Нови перспективи" е първата голяма експозиция от 10 години, посветена на художника, починал през 2011 г. Тя проследява всички етапи от кариерата му, от най-ранните му творби като "Момиче с рози",до по-късните като "Бригадирът"

Роденият в Германия британския художник Лусиан Фройд (Снимка: Getty Images)

Изложба в Националната галерия в Лондон, в галерия "Гагосян" и музея на Зигмунд Фройд честват 100-годишнината от рождението на Лусиан Фройд - художникът, признат за един от водещите портретисти на 20-и век и постигнал най-високата цена на търг за съвремието си.

Картината "Портрет върху бял чаршаф" на Лусиан Фройд (Снимка: Getty Images)

"Лусиан Фройд: Нови перспективи" е първата голяма експозиция от 10 години, посветена на художника, починал през 2011 г.

Тя проследява всички етапи от кариерата му, от най-ранните му творби, създадени през 40-те години на миналия век, сред които "Момиче с рози", до по-късните му творби като "Бригадирът" ("The Brigadier"), продадена за 35 милиона щатски долара през 2015 г.

Картината "Голата Бела Фройд" на Лусиан Фройд (Снимка: Getty Images)

"Демонстрирайки изострено усещане за своите артистични предшественици, картините на Фройд проницателно отразяват историята на изкуството. Портрети на модели, държащи цветя в маниера на Ханс Холбайн (1497/8-1543); интериори, повлияни от сюрреализма; двойки, които се държат за ръце, напомняйки ренесансови портрети", пише Националната галерия в Лондон.

Експозиция на Лусиан Фройд в Националната портретна галерия на Лондон през 2012 г. (Снимка: Getty Images)

Показвайки как изкуството на Фройд се е променило през 20-и и началото на 21-ви век, изложбата представя и кулминацията в творчеството му чрез някои от монументалните му голи портрети.

Изложбата "Приятели и връзки" в прочутата лондонска галерия "Гагосян" е посветена на приятелството на Фройд с трима негови колеги - Франсис Бейкън, Франк Ауербах и Майкъл Андрюс.

КАртината "Момиче с бяло куче" на Лусиан Фройд , изложена в Националната портретна галерия на Лондон през 2012 г. (Снимка: Getty Images)

"Четиримата творци се виждат често през 50-те и 60-те години на миналия век. Те защитават фигуративното изкуство по време, когато абстракцията е на мода", казва кураторът Ричард Калвокореси.

Според него четиримата художници са имали нужда да подмладят представителната живопис и именно това правят половин век, запазвайки човека като основен обект на своето изкуство.

"Голата Бела Фройд" до "Nu Couche" на Амедео Модилиани на търг в Лондон през 2015 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Експозицията представя 40 произведения от обществени и частни колекции, сред които многобройни портрети на всеки художник, рисувани от останалите членове на квартета. Акцент в изложбата е портретът на Лусиан Фройд и Франсис Бейкън с модела Хенриета Мораес в един от любимите им клубове, рисуван от Майкъл Андрюс.

Според Калвокореси четиримата мъже са "най-радикалните" художници на своето поколение. Кураторът смята, че много творци са загубили вяра в човечеството и в живописта след нацизма. Четиримата приятели обаче запазват интереса си към човешката форма, а Фройд в частност усъвършенства голия портрет повече от останалите.

Музеят на Зигмунд Фройд в Лондон показва изложбата "Лусиан Фройд: Художникът и семейството му".

Момиче наблюдава произведение на Лусиан Фройд в Лондон, Whitechapel Gallery (Снимка: Getty Images)

Експозицията представя картини, рисунки, семейни снимки, книги и писма. Произведенията са от галерии и частни колекции, от архивите на музея и от членове на семейството на Лусиан Фройд. Някои от експонатите не са показвани.

"Влиянието на Лусиан Фройд върху културната история е неоспоримо. Подобно на дядо си Зигмунд, революционизирал начина, по който разбираме съзнанието, Лусиан повлия на историята на изкуството на XX век. Мигрирайки от сюрреализма към реализма и често използвайки семейството и приятелите си като теми, творчеството на Лусиан се развива през 60-годишната му кариера", пише на сайта на музея.

Няколко произведения на Лусиан Фройд се предлагат на търг в Лондон през април 2016 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Геният на модернизма Френсис Бейкън: Отключи клапаните на чувството!

"Втория Пикасо" нямал дори основно образование

Лусиан Фройд e роден 8 декември 1922 г. в Берлин. Той е известен като един от най-изтъкнатите английски портретисти на XX век. Семейството му се премества в Англия през 1933 г., когато е на 10 години, за да избегне възхода на нацизма. През 1939 г. Фройд става британски гражданин. От 1942 г. до 1943 г. учи в колежа "Голдсмитс" в Лондон. По време на Втората световна война служи в британския търговски флот, но след една година го освобождават по инвалидност.

Ранната му кариера на художник е повлияна от сюрреализма, но от началото на 50-те години картините му клонят към реализма. Рисува предимно приятели и роднини. Като цяло картините му са мрачни. Те се отличават с психологическо проникновение и често предизвикателни пози.

Картината "Глава и рамене на човек" на Лусиан Фройд (Снимка: Getty Images)

Още

Триптих на Франсис Бейкън бе продаден за близо 28 милиона евро, а "192 цвята" на Герхард Рихтер за 20,4 млн. долара

Триптих на Франсис Бейкън бе продаден за близо 28 милиона евро, а "192 цвята" на Герхард Рихтер за 20,4 млн. долара

През 2008 г. портретът на спящата Сю Тили "Supervisor Sleeping" (1995 г.) е продаден за 33,6 млн. долара - най-високата цена за творба на жив художник по онова време. На търга на "Кристис" в Ню Йорк през 2015 г. нейният портрет "Benefits Supervisor Resting" е продаден за 56,2 млн. долара. На 13 октомври 2011 г. "Глава на момче" от 1952 г. достига 4 998 088 долара на търг на "Сотбис" в Лондон.

На 10 ноември 2015 г. картината на Фройд от 2004 г. "Бригадирът", портрет на Андрю Паркър Боулс в униформата му от британската кралска армия, е продадена за 34,89 млн. щатски долара на търг на "Кристис" в Ню Йорк.

Лусиан Фройд се е женил два пъти, имал е и много любовници, някои от които мъже. Говори се, че има 40 деца, но това се приема за преувеличение. Идентифицирани са 14 негови деца, от които две са от първия му брак.

Още

Монументалният "Триптих 1986-87" на Франсис Бейкън се продава между 47 и 75 милиона долара

Монументалният "Триптих 1986-87" на Франсис Бейкън се продава между 47 и 75 милиона долара

Още

Най-ранната картина от серията "Крещящ папа" на Франсис Бейкън бе изложена за първи път в Лондон

Най-ранната картина от серията "Крещящ папа" на Франсис Бейкън бе изложена за първи път в Лондон

Още

84,6 милиона долара за триптих на Франсис Бейкън

84,6 милиона долара за триптих на Франсис Бейкън

Още

Трима задържани за кражба на картини на Бейкън за €25 млн.

Трима задържани за кражба на картини на Бейкън за €25 млн.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Британският музей показва в изложба откраднати преди това скъпоценни камъни

Експозицията "Преоткриване на скъпоценните камъни" е представена заедно с подобни древногръцки и римски артефакти от колекцията на музея, които някога са били използвани за запечатване на документи и за украса

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

В "Ателие"-то на Любен Зидаров

Можете да разгледате изложбата от 13 февруари до 3 март 2024 г. в Галерия "Нюанс"

Показаха откраднатата картина на Ван Гог, върната в торба на ИКЕА

По "Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г." още личат драскотини от кражбата и лошото съхранение

Антоанета Куик и Себастиян Куик представят първата си съвместна изложба в София

"Себастиян и Антоанета вдъхват нов живот на изоставени антики, намерени животински и природни елементи и захвърлени органични материали, като ги реставрират, преобразуват, реконструират и преосмислят