Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложбата с творби на Константин Щъркелов не се отлага

ГОЛЕМИТЕ РОДНИ МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Изложбата с творби на Константин Щъркелов не се отлага

130 години от рождението на легендарния художник

Константин Щъркелов (1889–1961) Незабравка, 1924 / Източник: СГХГ

"Въпреки забранения достъп в условията на пандемия, екипът на Софийската градска художествена галерия е подготвил голяма представителна изложба на Константин Щъркелов по повод 130 години от рождението му. В две от залите са подредени хронологично негови масла, акварели и рисунки. Експозицията е с начало 18 март и ще продължи до 14 юни 2020 година. Изказваме дълбоко съжаление за форсмажорната ситуация и забраната за посещение в галерията. Надяваме се, че тя ще привлече заслужено вниманието на широката публика, веднага след прекратяване на забраната", казват от Софийска градска художествена галерия. 

Експозицията ще представи живота и творчеството на Константин Щъркелов, през архивните материали: снимки, лични дневници, спомени, писма на негови съвременници, документи, статии и отзиви във вестници и списания, съпътствали неговите художествени изяви, и не на последно място - чрез произведенията, създадени от самия художник през различните периоди на творчеството му.

Куратори на изложбата са: Аделина Филева, Красимир Илиев и Пламен Петров. От галерията представят виртуална възможност да бъде заинтригувана публиката, с част от творбите в експозицията. 

Константин Щъркелов (1889–1961) Есен край София, 1914 / Източник: СГХГ

Щъркелов е многостранна личност, за когото често се изразяват, че наред с бохемската страна на характера си, е бил също така "скитникът-самотник". Във всички случаи, обаче, едно е безспорно - творбите му са олицетворение на преуспелия талант.

Константин Щъркелов (1889–1961) Пейзаж – река (Край Казанлък), 1928 / Източник: СГХГ

Неговите пейзажи от България и света, портретите на личности и пр., са го превърнали в име-легенда на изобразителното ни изкуство. 

Константин Щъркелов (1889–1961) Дамски портрет (Брашлян), второто десетилетие на XX в.

Художникът не винаги е разполагал със средства да издържа семейството си, но пред нас се разкрива образа на човек, надмогнал битието - човек, който обича живота, компанията на своите приятели, песните, поезията, хубавото вино и веселието.

Константин Щъркелов (1889–1961) Македонка, 1926 / Източник: СГХГ

И в същото време остава дълбоко вглъбен във виртуалните светове на своето творчество. Там е най-искрен и зареден с онази пантеистична любов към природата и човека, която го стимулира да създаде стотици произведения.

Константин Щъркелов (1889–1961) Карлуковската пещера, 1925 / Източник: СГХГ

Природата е за Щъркелов онзи Бог, който го превежда в света на чистотата и духа, и той през целия си живот иска да предаде този "друг" свят в картините си. Да покаже в платната си планините, полята, реките и долините по онзи вълшебен начин, който ни кара да усещаме могъществото на Съзиданието.

Константин Щъркелов (1889–1961) Море, 30-те години на ХХ в. / Източник: СГХГ

Чрез таланта си художникът успява да ни направи съпричастни към света, който всички гледаме, но не всички виждат.

С детайлите на всяка дребна подробност, която може да изпълни душата на човек със светлина и оптимизъм. 

Константин Щъркелов (1889–1961) Лалета, 1938 / Източник: СГХГ

"По повод 130-годишнината от рождението на Щъркелов, за да се възстанови хронологията на живота и творчеството на художника, екипът на СГХГ проучи и прегледа стотици документи, статии, спомени, текстове и други архивни материали, казват от галерията.

Константин Щъркелов (1889–1961) Офицер от І Софийска дивизия, с. Питулаци, с. Анка, 1917 / Източник: СГХГ

Това проучване от една страна даде възможност да се изяснят и допълнят факти от живота му, а от друга да се види с колко и какви произведения участва в различните изложби през годините, както и да се възвърнат забравените оригинални названия, които Щъркелов е поставял на своите картини."

Константин Щъркелов (1889–1961) Врачански проход, 1936 / Източник: СГХГ

Еспозицията включва над 300 произведения: масла, акварели и рисунки, обхващащи цялостното творчество на художника.

Константин Щъркелов (1889–1961) Пейзаж от освободен български град в Добруджа, 1916 / Източник: СГХГ

Едни от големите масиви с негови творби се намират в Централен държавен архив, Националната художествена галерия, Националния военноисторическият музей."

Константин Щъркелов (1889–1961) Пейзаж (Тетевенски балкан), 30-те години на ХХ в. / Източник: СГХГ

От СГХГ поясняват още, че за експозицията са били привлечени и други художествени галерии и музеи в София и страната, освен  Софийска градска художествена галерия. Това са: ГХГ - Пловдив, ХГ" Борис Георгиев" - Варна, ХГ "Димитър Добрович" - Сливен, ХГ - Добрич, ХГ - Казанлък, ХГ "Николай Павлович" - Свищов, ХГ - Русе, ХГ - Смолян, ХГ "Станислав Доспевски" - Пазарджик, ХГ - Стара Загора, Музейна сбирка към Националната художествена академия, Национален литературен музей, Регионален исторически музей - Кърджали, Регионален исторически музей - София.

Константин Щъркелов (1889–1961) Пейзаж (Морската градина, Варна), 1929 / Източник: СГХГ

Някои от творбите се представят за пръв път, или са представяни много рядко. Това са творбите от Художествения фонд на Държавен културен институт към Министъра на външните работи, част от колекциите на дипломатическите мисии в Анкара, Белград Берлин, Братислава и представителните пространства на министерството в София, колекцията на Българска народна банка, Фонд за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Йоанна", Институт за изследване на изкуствата на Българска академия на науките.

Константин Щъркелов (1889–1961) Пейзаж (Родопите), 1924 / Източник: СГХГ

Частните колекции, представени от аукционна къща "Енакор", галерия "Лоран", както и наследници и отделни собственици на произведения на Щъркелов, също допълват не само с известни, но и с редки негови творби настоящата юбилейна ретроспективна изложба.

Константин Щъркелов (1889–1961) Еленин връх, 30-те години на ХХ в. / Източник: СГХГ

Към изложбата ще бъде издаден и католог на български и английски език", казват организаторите от Софийска градска художествена галерия.

Още

10-годишен пловдивски художник - с изложба от 15 вдъхновяващи творби

10-годишен пловдивски художник - с изложба от 15 вдъхновяващи творби

Още

Художникът Александър Петров за пръв път от 80-те години влиза в частна галерия

Художникът Александър Петров за пръв път от 80-те години влиза в частна галерия

Още

Художник съживява и дава чувства на предмети, цветя, плодове и зеленчуци

Художник съживява и дава чувства на предмети, цветя, плодове и зеленчуци

Още

Художникът Павел Митков: Рисувам образа на Богородица винаги след молитва

Художникът Павел Митков: Рисувам образа на Богородица винаги след молитва

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Витражи в Кентърбърийската катедрала са сред най-старите в света

Според изследването част от витражите може да бъдат датирани в периода 1130 г.-1160 г., поне десет години преди убийството на архиепископ Томас Бекет в катедралата от четирима рицари на крал Хенри Втори

"Летен коктейл" в галерия "Сердика"

В периода от 27 юли до 3 септември в столичната галерия "Сердика", за да усетим аромата на лятото с питие в ръка, ни провокират художниците Георги Ружев, Росица Гецова, Сашо Стоицов, Свилен Стефанов, Иван Кюранов, Красимир Добрев, Леда Старчева, Кирил Кацаров, Соня Ковачева и Деян Янев

Живописните острови на Долорес Дилова

Изложбата живопис може да се види до 11-ти август 2021, Галерия "Папийон", Варна, ул. "Драгоман" 1

СГХГ представя номинираните млади художници за наградата за съвременно изкуство БАЗА

Изложбата е от 27 юли до 29 август 2021, откриване 27 юли, вторник, 18.00 ч.

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

В нея са представени творби на почти всички автори на галерията - ярки и значими представители на различни художествени направления