Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иван Милев среща Густав Климт в Рим

СРЕЩИ ВЪВ ВЕЧНИЯ ГРАД

Иван Милев среща Густав Климт в Рим

Изложбата на Иван Милев, смятан за един от основателите на българския сецесион, се открива утре в Българския културен институт в Рим, а съвсем близо в Палацо Браски от няколко месеца е изложбата "Климт. Сецесионът и Италия"

Сто години след като напуска Рим, художникът Иван Милев се „завръща“ в Града на седемте хълма, но със своята „Ахинора“. Известната му картина ще гостува в галерия „България“ в италианската столица в експозиция, която се открива на 17 март 2022 г.

Двадесетте картини на Иван Милев от фонда на Казанлъшката галерия вече са подредени в галерия "България" на Българския културен институт, която се намира в най-артистичната част от историческия център на Рим.

Още

Иван Милевата "Ахинора" отпътува за Рим

Иван Милевата "Ахинора" отпътува за Рим

Експозицията се открива утре, 17 март, от 18:30 часа, съобщи специално за БТА по телефона д-р Пламен Петров, директор на казанлъшката галерия. Той е в Рим заедно със своята колежка Албена Димитрова и реставраторката Кристина Белева.

Всяка картина е в нова рамка и музейно стъкло, каза д-р Пламен Петров. Уникалната експозиция, създадена по повод 125 годни от рождението на художника, се финансира от Община Казанлък.

В първата задграничната изложба с творби на маестрото, определян за един от основателите на българския сецесион, е включена и най-прочутата му творба "Ахинора", която за първи път ще бъде показана извън България.

Съвсем близо, в Музея на Рим, в Палацо Браски, от няколко месеца е изложбата "Климт. Сецесионът и Италия", която е открита на 27 октомври. Експозицията проследява всички етапи от живота и творчеството на Климт, ролята му на съосновател на Виенския сецесион и неговите пътувания в Италия.

Още

Рисунки на Иван Милев в галерия "Лоранъ"

Рисунки на Иван Милев в галерия "Лоранъ"

"Иван Милев е художник с уникален световен контекст в България, в неговото творчество откриваме елементи на сецесиона, но с български мотиви и начин на мислене" ,коментира пред БТА д-р Пламен Петров. Като изкуствовед той също поддържа тезата, че българският художник е повлиян от Климт и е близък с него по стил.

Казанлъшкият майстор на четката е с 35 години по-млад от виенчанина и най-вероятно е запленен от модерния по онова време сецесион.

Ценителите на изкуството имат възможност за сравнение, изложбата на Иван Милев остава в Рим до 28 април, а на Климт - до 27 март. Биха могли да търсят прилики и разлики в женските потрети на двамата художници, които налагат в началото на XX век стилът ар нуво, единият - в австрийската столица, а другият - в столицата на розите на Балканите, в България. Интересен общ контекст е, че портретите са поръчани от богаташи, а художниците са открили в тях нови вдъхновения.

Премиерата на изложбата на Иван Милев в културната програма на Рим тази седмица присъства заедно с информацията за експозицията, освен на Климт, и на Караваджо.

Още

Иван Милев е близо до нас всеки ден

Тежко е да се чувстваш цар, а да живееш като просяк! Иван Милев е близо до нас всеки ден

Още

Откраднатата картина "Портрет на дама" на Густав Климт е представена на изложба в Рим (галерия)

Откраднатата картина "Портрет на дама" на Густав Климт е представена на изложба в Рим (галерия)

Още

Франция връща картина на Климт, присвоена от нацистите

Франция връща картина на Климт, присвоена от нацистите

Още

Картина на Климт се завръща във Виена за първи път след сто години

Картина на Климт се завръща във Виена за първи път след сто години

Още

Шедьоври на младия Густав Климт в Карпатите

Шедьоври на младия Густав Климт в Карпатите

Още

Невъобразимо гмуркане с Густав Климт в най-големия дигитален културен център в света

Невъобразимо гмуркане с Густав Климт в най-големия дигитален културен център в света

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

Италианска геоложка дешифрира мистериозния фон на картината "Мона Лиза"

Според изследователката изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в.

Картина на Франсис Бейкън беше продадена за 25,7 милиона евро

Творбата представлява портрет на партньора на твореца - Джордж Дайър

"Непознатите фамилии" - един протестен и концептуален авангард в музея "Леополд" във Виена

Изложбата представя експонати с широк спектър, вариращ от класическия модернизъм до по-нови и актуални произведения на художници, живеещи в австрийската столица