Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Играта" на Вежди Рашидов - от цъфтежа на японската вишна до нова изложба

"Играта" на Вежди Рашидов - от цъфтежа на японската вишна до нова изложба

Творецът събра културния и политически елит в едноименната галерия на представянето на 20 акварела и четири скулптури

Изкуствоведът проф. Чавдар Попов на откриването на изложбата на Вежди Рашидов заедно с председателя на НС Росен Желязков

Вежди Рашидов откри нова изложба, на която дойдоха негови съратници в изкуството, но и негови колеги от политиката.

"Много време нямах изложба. Това, което направих, дойде като аспирация от цъфтежа на японската вишна. Един ден на масата си гледам едно лилаво цвете и от това лилаво цвете ме осени да почна да правя някакви цветенца - в началото бяха лилави, после червени, след това сини, зелени. Само художникът може да си обърне цвета на цветето. Това е изкуството", разказа на откриването на експозицията Вежди Рашидов, нарекъл я "Игра". Авторът представи 20 акварела и четири скулптури в едноименната галерия Vejdi.

Снимки от откриването на експозицията вижте тук>>

"Ние познаваме Вежди предимно като скулптор. Тук обаче ми се ще да кажа малко повечко за акварелите, защото за мен те са акцента на тази изложба. Въпреки, че познавам творчеството му, мен те ме изненадват. Това са абстрактни акварели, картини, тъй като все пак е живописна техника. Но при Вежди, според мен това е ново, има особена характеристика на тази абстракция - експресивна абстракция. В много случаи имаме съчетание на абстрактното с непосредствения порив, жеста и силата на удара на четката. А тези неща се достигат, благодарение на една дълга поредица от опити, проби, грешки, от развитие в една определена насока", каза изкуствоведът проф. Чавдар Попов, дългогодишен приятел на Рашидов.

Валерия Велева разглежда изложбата

"Всички скулптури са вариации на тема "Японката". Един творец, който е овладял човешката фигура, човешкото лице, той може да си позволи всичко. Имаме едно съчетание на тази самостойна пластика с някакви елементи, които все пак подсказват, свидетелстват за това, което е заглавието - японка", допълни проф. Попов.

Още

Вежди Рашидов изложи колекцията си от фламандска живопис, събирана 55 години

Вежди Рашидов изложи колекцията си от фламандска живопис, събирана 55 години

"Ако не знаех, че авторът е Вежди, и в единия, и в другия случай бих казал, че това са различни автори. Но както и да са различни акварелите и пластиките едни от други, те на по-дълбоко ниво свидетелстват за един цялостен органичен мироглед - мирогледът на автора", каза още критикът, цитиран от БТА.

Георги Първанов и шефът на БТА Кирил Вълчев

"За да направиш една японка, са достатъчни една коса и два шиша без образ. Това е ясно. Щеше да бъде още по-модерно", призна Вежди Рашидов.

Той допълни, че за много хора е тайна, че е работил шест месеца в Япония, заедно с художника Захари Каменов.

Председателят на НС Росен Желязков, авторът и проф. Чавдар Попов

"Имам над осем изложби от Сапоро до Сакура. И разбира се, онова, което ми е направило силно впечатление, освен очичките, е, че шишовете не ги слагат всичките жени, а само гейшите. Те не са момичета за гуляй и разгул, те са компаньонки. И това ги отделя от другите жени. Това ми правеше страхотно впечатление. Така тръгна тази серия, от която останаха само пет, днес се продаде петата, останаха само четири. Това ще е краят на серията "Японки". Бяха в други държави, разпродадоха се", каза Вежди Рашидов.

Авторът с Георги Гергов

Сред официалните гости на събитието бяха Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 г., председателят на Народното събрание Росен Желязков, конституционният съдия Атанас Семов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, Георги Гергов, Elhekr :rkélq Юлиана Дончева, депутати, журналисти, народни представители, творци, колекционери, ценители.

Конституционният съдия проф. Атанас Семов

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Малките акварели на Вежди Рашидов в новата галерия на Волен Сидеров

С изложбата "Вежди - малкият акварел" беше открита "Стил 2"

Вежди Рашидов представя скулптури и акварели в галерия "Сан Стефано"

Експозицията може да бъде разгледана до 18 януари 2019 година

Игли в купа сено в Националната галерия

Откриването е на 30 май, вторник от 18.00 часа

"4096 цвята" на Герхард Рихтер беше продадена за 21,8 млн. щатски долара

Творбата е последната от серия цветни пана от 1974 г. и е вдъхновила художника за създаването на витража в Кьолнската катедрала

Наградата "Захарий Зограф" се завръща след 15 години прекъсване

Изложбата на лауреати е от 16 май до 14 юни 2023 в СБХ - зала "Райко Алексиев"

"Герхард Рихтер. Сто творби за Берлин" - една от най-големите колекции на художника абстракционист

Творбите в тази изложба подчертават напрежението между абстракцията и фигурацията, между фотографията и живописта, което лежи в основата на цялото творчество на Рихтер