Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Идиличният свят на Томас Кинкейд

МАЙСТОРИ НА СВЕТЛИНАТА

Идиличният свят на Томас Кинкейд

5 години след смъртта си продължава да бъде най-купуваният американски художник

Преди почти 5 години почина един от най-колекционираните художници на Америка - Томас Кинкейд. Той е автор на най-красивите зимни и коледни картини, които стоплят душата, въпреки студа. Днес, когато светът буквално е замръзнал, в прекия и в преносния смисъл на думата, мнозина ценители на изкуството се връщат към идиличните и пасторални картини на Кинкейд, като към спасение от световния хаос.

"Картините на Кинкейд са радост за окото и душата!..", твърдят и обикновените хора, които не са познавачи на изкуството. Всяка година в Америка се продават картини и репродукции на Кинкейд на стойност 100 милиона долара. Негови произведения имат повече от 10 милиона американски семейства. Картини, гоблени, стъклени фигурки и музикални видеа с картини на Томас Кинкейд продължават да заливат пазара. Художникът почина през април 2012 г. едва на 54-годишна възраст, но остави красота, която хората търсят и споделят.

Наричат го Майсторът на светлината. Наистина в картините на Кинкейд тя сякаш прозира във всеки детайл. Художникът е роден на 19 януари 1958 г. в Сакраменто, а израства в тихото калифорнийско градче Плейсървил. Едва на 6 започва да рисува живопис, на 16 става ученик на известния американски художник Глен Уесселс, а по-късно завършва университета в Бъркли и Колежа по изкуства в Пасадена.

На 22 Томас Кинкейд започва работа в киноиндустрията, но скоро след това се отказва и се отдава изцяло на живописта. Много от картините му са на християнска тематика и изпълват човешките души с мир и позитивизъм. Идиличните творби на Кинкейд внушават чувството за надежда. Нещо, от което светът неистово се нуждае днес.

Еми Мариянска

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви