Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Художникът Андрей Кулев между Варвара и Китай

НА ФОКУС

Художникът Андрей Кулев между Варвара и Китай

Във Варвара се намира ателието на художника, а с азиатската страна е свързан от 2016 г., когато става гост професор по анимация в Чангчун

Изложбата "Варвара-Китай, северният склон на полуострова" на художника Андрей Кулев ще продължи до 14 май в галерия "Ракурси"

Андрей Кулев събира Варвара и Китай в общ проект. Изложбата "Варвара-Китай, северният склон на полуострова" ще продължи до 14 май в галерия "Ракурси", съобщават организаторите.

Във Варвара се намира ателието на художника, а с азиатската страна е свързан от 2016 г., когато става гост професор по анимация в Чангчун. През 2018 г. показва първата акварелна изложба от цикъла "Варвара-Китай, четирите посоки на света" в София.

"Рисунките на Андрей Кулев не могат да те оставят безразличен. На пръв поглед монохромни, те предизвикват цветове във въображението. Въвличат те в космоса на герои, които са извън времето, извън средата ни, разпознаваеми, но и далечни. Майсторски композирани, те крият драматургични сюжети. Залагат драматични истории, които ти неволно дописваш", казва кураторът Мариета Ценова.

Творбите са провокирани от старата китайска техника на рисуване с туш върху ръчно изработена хартия, рисунките на пръв поглед са статични. Те са като праформа на съвременната анимация.

Още

"Пътят" с Елиезер Алшех

"Пътят" с Елиезер Алшех

Полуостров Варвара-Китай се намира в провинция "Край Гората" между Галапагоския остров и лимоновата мащерка. Тук, когато тръгнеш на север, отиваш на юг. През зимата полуостровът е пуст и ако се разходиш рано сутрин можеш да видиш само стъпки от снежен човек. Ничия земя, небе, огън и вода, на границата между Варвара и Китай.

Андрей Кулев е режисьор, сценарист и художник. Роден в София. Завършва Гимназията за изящни изкуства и Националната академия за театрално и филмово изкуство с магистърска степен по кинорежисура. От 1996 г. създава два късометражни игрални филма и редица анимационни, които участват и печелят награди на международни кинофестивали. В последните години се изявява и в документално кино. През 2005 г. поставя пиесата "Нощта на Хелвер" от Ингмар Вилкист в Народния театър. Илюстратор и дизайнер е на книги и списания.

Неговият филм "Сантяго", създаден с Ася Кованова, печели наградата "Златен ритон" (2020), наградата за най-добър късометражен филм на "София филм фест" и номинация за най-добър филм на Irish Animation Awards (2021).

Още

"Първа изложба" на Васил Василев - Зуека - в Пловдив

"Първа изложба" на Васил Василев - Зуека - в Пловдив

Още

За албанското съвременно изкуство и артиста без извинения

За албанското съвременно изкуство и артиста без извинения

Още

"Кадифено утро" от Димитър Каратонев в Галерия "Париж"

"Кадифено утро" от Димитър Каратонев в Галерия "Париж"

Още

Един различен анализ на любовта в "Проект лечение" на Вяра Гунева

Един различен анализ на любовта в "Проект лечение" на Вяра Гунева

Още

Съвременното изкуство: Политично или за удоволствие?

Съвременното изкуство: Политично или за удоволствие?

Още

Галерия Райко Алексиев представя Дора Бонева с картини и от последните месеци

Галерия Райко Алексиев представя Дора Бонева с картини и от последните месеци

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

Изложбата можем да видим от 15 юни до 3 юли 2021 г.

Световноизвестният сюрреалист Рафал Олбински - специален гост на OPERA OPEN 2021

Творби на художника ще красят Античния театър като проекции в декора на премиерата "Дон Жуан" с режисьор Михал Знаниецки на 24 юли и 20-ти август

Между културното наследство и социалните медии

Единствената кола с български дизайн, куполите на Ларгото покрити с цветове, пърформанс насред задръстване – тези и други проекти ще предложи международната изложба „Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии“ - на 10 юни в подлезите под площад "Независимост"

"Територии на доверие" или можем ли да говорим за ново сътрудничество между машини и хора?

Рисунки, стенопис и добавена реалност включва изложбата "Територии на доверие" на Албена Баева – една от водещите български съвременни артистки, работещи в пресечната точка на изкуство, технология и наука

Реплика на "Мона Лиза" се продава на търг в Париж

"Мона Лиза Хекинг" е дело на италиански последовател на Да Винчи и е нарисувана в началото на седемнадесети век

Български художници в мащабни изложби, представящи най-добрите творци на Европа

Недко Солаков и Мартина Вачева ще покажат две различни поколения на българското съвременно изкуство