Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Домът на Василка Монева

МЕТАФОРИЧНИ РЕАЛНОСТИ

Домът на Василка Монева

Изложбата е от 13 до 27 февруари 2023 в Галерия "Арте"

Василка Монева (Източник: Галерия "Арте")

Още

Галерия "Арте" и Стъпки във времето - рисунките

Галерия "Арте" и Стъпки във времето - рисунките

Галерия Арте представя Василка Монева, живопис

Изложбата е от 13 до 27 февруари 2023, Вернисаж на 13 февруари /понеделник/ от 17 до 19 часа

Галерия "Арте"

ДОМЪТ на Василка Монева

Изложбите, които обикновено представя русенската художничка Василка Монева са радост за очите и празник за душата. Знаем, че отново ще се срещнем с нея, ще разговаряме с нея чрез интериорите, натюрмортите и градските ѝ пейзажи.

Картините на Василка Монева са винаги тихи, в тях нищо не се случва, те са спомени от минало време. Единствено живописните багри ни карат да усещаме туптенето на живота в изобразеното на платното.

В началото на януари, когато Василка ме покани да открия изложбата ѝ тук в галерия Арте, й казах: Добре, разкажи ми за нея. И докато ми разказваше с приповдигнат тон идеите и колебанията си за следобедите със Сьора, за Веласкес и Менините, изведнъж се спря и каза: Казва се Домът.

Василка Монева (Източник: Галерия "Арте")

И разбрах, че за Василка Монева Домът не е физичното му измерение, което първоначално си представяме. Домът или У дома за Василка са живописните интериори, натюрмортите ѝ, но и градските пейзажи, носещи деликатното човешко присъствие, които през годините тя неуморно рисува.

Още

Николай Стоев представя своите "Кули и изкушения" в Галерия "Арте"

Николай Стоев представя своите "Кули и изкушения" в Галерия "Арте"

И ето Домът, в който Василка Монева днес ни е поканила е мечтателният, емоционален и цветен свят на художничката, но едновременно с него ни обръща внимание към съзерцателната образност на отминалото време.

И се питам къде всъщност живее Василка? Тук и сега ли живее или някъде другаде? Виждаме, преплела е своята любима и разпознаваема живопис с друга, нова, но нейна си паралелна реалност.

Пленена от постиженията на европейските художниците от началото на 20 век Василка Монева с лекота "прескача" в картините им, наднича над рамото им в техните платна, а умът й рисува свои нови метафизични реалности.

По детски е очарована от личността, новаторството и майсторството на френския поантилист Жорж Сьора. Вдъхновена е за настоящата изложба от неговият "Неделен следобед на остров Гран Жат". Увлечена е от многолюдния, но същевременно тих свят на картината.

Този дом я предизвиква и като палаво дете, художничката се забавлява да разтяга пространството, тя пътува, носена от фантазни кораби с опънати платна назад във времето. Василка Монева решава така, най-общо да скицира състоянието на голямата картина, задавайки тона в нея.

Василка Монева (Източник: Галерия "Арте")

Деконструира оригинала на Сьора, фрагментира съдържанието му и като в пъзел подрежда наоколо своите собствени колоритни интерпретации. Василка Монева създава нов дом, свой дом, своеобразна инсталация на творческото въображение, но и на наслаждението от провокацията да работи по или със Сьора.

Благодаря на художничката, че не престава да споделя с публиката своите толкова лични емоции и предизвикателства в света на изкуството.

На добър час на изложбата и на Василка Монева.

Анжела Данева, 13 февруари 23 г.

Какво е домът? Домът е там където сме ние. Корабът е дом за моряците, приютени на него, а той с издути платна се носи в морето и океана.

Улицата, парка, и те са нашият дом.

Чудих се какво да е за главието на тази изложба, но домът е всичко. Интериорът на големите художници от Парижката школа, френските улици, които още, когато те създават новото изкуство, са техният дом.

Василка Монева (Източник: Галерия "Арте")

Площад Терт, събрал постепенно художници и станал техен дом, където те работят и излагат, това което правят. Русенските къщи, с толкова аристократизъм, русенските дами, които се срещат край своите домове, нещата, които са част от нашия дом.

И накрая Сюра, толкова млад, а оставил великолепно и новаторско творчество. Моята картина е една реплика и преклонение пред тази разходка на остров Гран Жат. Сюра е подготвял рисунки, с които да направи дом за разходка в почивния ден, където всички са у дома си и се наслаждават на почивката си.

Още

Голямата дама на българската живопис Веса Василева - в Галерия "Арте"

Голямата дама на българската живопис Веса Василева - в Галерия "Арте"

Искам да благодаря на галерия Арте, за това, че прие да покаже тази експозиция.

За съжаление здравословни проблеми ми пречат да присъствам и затова чрез тези няколко изречения, реших че е редно да кажа и аз за това, което съм направила.
От сърце благодаря на Анжела Данева, че прие да ме представи и написа толкова хубави неща за изложбата. Благодаря ти Анжела!!!

Благодаря и на всички, които ще дойдат да видят картините ми. Със сълзи на очи ще кажа на края, жалко че Ружа я няма. Двете я умуваме тази изложба, тя щеше да дойде до Русе.

Тъгата ми е огромна. Посвещавам тази изложба на нея - Ружа Маринска.

Василка Монева, февруари 2023

Още

Класическите теми на Василка Монева

Класическите теми на Василка Монева

Още

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев  и неговата "Натура"

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев и неговата "Натура"

Още

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Още

Вълнуващо живописване с хартия - "Пренасяме живота" от Йордан Парушев в Галерия "Арте"

Вълнуващо живописване с хартия - "Пренасяме живота" от Йордан Парушев в Галерия "Арте"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Портрет на Володимир Зеленски, подписан от него, се продава на търг в Бостън в помощ на Украйна

Картината е подписана от украинския президент на английски език: "Zelenskyy, Glory to Ukraine" ("Зеленски, Слава на Украйна"). Освен това е подписана и от художника

Росен Рашев - Рошпака и "Стълба към сърцето"

Изложбата е от 3 до 18 април 2023 г. в Галерия "Париж"

Музей в Кембридж връща картина на Гюстав Курбе, заграбена в Париж от нацистите

Творбата е намерена от съюзнически войници в края на войната в тайни тунели в Бавария

Картина на Уинстън Чърчил се завърна в замъка в Кент, където е нарисувана

Творбата "Изглед през арка към Хевър", рисувана от Чърчил с маслени бои през 30-те години на миналия век, е закупена от замъка в Кент на частна продажба, организирана от аукционна къща "Кристис"

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга