Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Черно и цветно" от Николай Добрев

ЦВЕТЯ И ЦВЕТОВЕ

"Черно и цветно" от Николай Добрев

Изложбата ще се открие на 23 февруари от 18.00 часа в Арт галерия "Ларго"

"Водни линии", Николай Добрев (Източник: Арт Галерия Ларго)

От 23 февруари 2022 година Арт Галерия Ларго ще представи ловешкия художник Николай Добрев.

След съвместната му изява с Владимир Киров през 2014-та и самостоятелната му изложба в "Ларго" през 2016-та това е третото представяне на Добрев във варненската галерия. Експозицията е озаглавена "Черно и цветно" и се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21".

"Магнолия V", Николай Добрев (Източник: Арт Галерия Ларго)

Освен познатите и характерни за ловчанлията морски пейзажи, за представянето си във Варна художникът е подготвил два съвсем нови цикъла от картини, вдъхновени от пътуванията му през последните две години - цикъл "Магнолии" и цикъл "Водни лилии".

"Водни лилии", Николай Добрев (Източник: Арт Галерия Ларго)

Докато в творбите с магнолиите ще открием нежен, пастелен, бяло-розов колорит, напластявания на боята, едри мазки, вихрени, раздвижени композиции, то в серията с водните лилии Добрев показва съвсем различно лице. Всички картини от втория цикъл са рисувани върху черна основа, откъдето идва и идеята за заглавието на изложбата. Върху черен фон са изведени естетските пейзажи на езерна вода, покрита с водни лилии в бяло или розово, с големите им листа, с корените, полюшващи се във водата, с трепкането на светлината върху нежните цветчета.

"Магнолия" - Николай Добрев (Източник: Арт Галерия Ларго)

И докато композициите с магнолии в настоящата изложба имат по-скоро абстрактен характер, много движение, динамични вертикални мазки, изграждащи образността, то в пейзажите с лилиите Николай Добрев търси съзерцателност, балансирана и укротена композиция, поетично-метафорични послания.

"Магнолия" - Николай Добрев (Източник: Арт Галерия Ларго)

Още

Представяне на каталог на Любен Домозетски в Little Bird Place

Представяне на каталог на Любен Домозетски в Little Bird Place

Така серията с магнолиите ни кара да се мобилизираме, изправим на пръсти, отдалечим и после приближим до картините, карайки ни да изпълним нещо като ритуален танц на общуването с платната, за да можем да усетим напълно динамичните, раздвижени пейзажи, които Добрев е създал. Обратното - картините с водните лилии изискват статично наблюдение, вглъбяване и медитиране пред творбите.

Още няколко изключително колоритни пейзажа на есенни листа допълват серията от флорални композиции в настоящата изложба, в която ценителите ще открият едно напълно ново, различно лице на ловешкия майстор на четката.

"Есен" - Николай Добрев (Източник: Арт Галерия Ларго)

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 23.02.2022 от 18:00 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Откриването ще се проведе при спазването на всички актуални противоепидемични мерки. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21". Повече снимки от изложбата на www.largogallery.com.

"Пейзаж", Николай Добрев (Източник: Арт Галерия Ларго)

Още

Корени и крила. Влахо Буковац в Загреб, Цавтат и Виена

Корени и крила. Влахо Буковац в Загреб, Цавтат и Виена

За художника:

Николай Добрев е роден на 23 септември 1948 г. в София. Завършва "Живопис" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 1974 г.. Има над 20 самостоятелни изложби в много градове в страната - София, Пловдив, Варна, Ловеч, Плевен и др. Николай Добрев е лауреат на награди от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово (1999 г.), от Националната изложба на художниците-педагози във Велико Търново (2004 г.), от Националното биенале на малките форми в Плевен (2006) и други. Добрев е сред доайените на групата на художниците в родния си Ловеч, член на СБХ от 1982 г. Негови творби са в колекциите на Националната Художествена Галерия и ГХГ в Плевен, Балчик, Благоевград, Ловеч, Малко Търново, както и частни колекции у нас и в Италия, Франция, Испания, Холандия, Швеция, Япония, САЩ, Канада, Русия, Чехия и др.. Живее и твори в Ловеч.

Още

Човешкото тяло в картините на студентите от "Ателие 51" и техни учители

Човешкото тяло в картините на студентите от "Ателие 51" и техни учители

Още

Италиански музеи ще продават дигитални копия на шедьоври на Леонардо, Караваджо и Модиляни

Италиански музеи ще продават дигитални копия на шедьоври на Леонардо, Караваджо и Модиляни

Още

Белгийски музей върна картина на еврейско семейство след 71 години

Белгийски музей върна картина на еврейско семейство след 71 години

Още

Монументалният "Триптих 1986-87" на Франсис Бейкън се продава между 47 и 75 милиона долара

Монументалният "Триптих 1986-87" на Франсис Бейкън се продава между 47 и 75 милиона долара

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Игли в купа сено в Националната галерия

Откриването е на 30 май, вторник от 18.00 часа

"4096 цвята" на Герхард Рихтер беше продадена за 21,8 млн. щатски долара

Творбата е последната от серия цветни пана от 1974 г. и е вдъхновила художника за създаването на витража в Кьолнската катедрала

Наградата "Захарий Зограф" се завръща след 15 години прекъсване

Изложбата на лауреати е от 16 май до 14 юни 2023 в СБХ - зала "Райко Алексиев"

"Герхард Рихтер. Сто творби за Берлин" - една от най-големите колекции на художника абстракционист

Творбите в тази изложба подчертават напрежението между абстракцията и фигурацията, между фотографията и живописта, което лежи в основата на цялото творчество на Рихтер

Розовите светове на Вероника Михалева

В столичната галерия "Ателие 28" художничката представя маслени платна, инсталации, дигитални принтове, създадени с помощта на изкуствен интелект

Последните дни от живота на художника Ван Гог са тема на изложба в Амстердам

Музеят "Ван Гог" в нидерландската столица представя 50 от 74 творби, рисувани в последните дни в Овер-сюр-Оаз, точно преди самоубийството на художника на 37-годишна възраст