Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Архитектурният дух на Варна" в Галерия "Арт Маркони"

БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДОВЕ

"Архитектурният дух на Варна" в Галерия "Арт Маркони"

Изложбата е от 15 юни до 15 юли 2024 г.

Лора Маринова "Ретро" (Източник: Галерия "Арт Маркони")

Още

"Духът на Варна" в Галерия "Арт Маркони"

"Духът на Варна" в Галерия "Арт Маркони"

Галерия "Арт Маркони", Отличена с Награда "Варна" 2022 г., представя

от 15 юни до 15 юли 2024 г. "АРХИТЕКТУРНИЯТ ДУХ НА ВАРНА"

Галерия "Арт Маркони"

Изложба живопис с участието на: Ангел Атанасов/Ачо/, Ангел Василев, Анна Борисова - Емилова, Анатолий Панагонов, Васил Петров, Венцислав Марков, Арх. Владимир Рачев,

Димитър Кавръков, Димитър Манолов, Емилия Бояджиева - Пеева, Ивайло Евстатиев, Иван Додов,

Илия Касабов, Илиян Пеев, Ирина Маркова, Камен Кисимов, Клементина Манчева, Лора Маринова, Мая Манолова, Марина Воронцова- Русева, Миряна Пеловска, Огнян Георгиев, Петър Андреев, Пламен Монев, Ренета Павлова, Самуил Георгиев, Севдалина Драгнева, Светлин Ненов, Стефан Хаджи-Николов и Христина Цонкова и Татяна Полихронова

Както и специалното участие на малките художници:

Амелия Дончева, Боян Пеев, Елена Койнова, Ива Даниел Ефтимова, Калина Койнова и Мартин Тодоров

 Откриване - 18.30 часа 15 юни /събота/2024 г.

Васил Петров "Аквариумът" (Източник: Галерия "Арт Маркони")

 "Архитектурният дух на Варна" е мотото на четвъртото издание на изложбата, която всяка година галерия "Арт Маркони" и художниците, с които работим, посвещаваме на любимият ни град Варна. Идеята, започнала през 2021 година, с инсталацията "Портрет на Варна в сто живописни платна", посветена на "100 години Варна, курортен град", премина през различни вариации във времето.

След "Артистичният дух на Варна" през 2023 г, ще представим новия, живописен портрет на Варна, представящ нейният АРХИТЕКТУРЕН ДУХ - ярък, въздействащ и непредсказуем, вдъхновен от големите архитекти, създавали облика ѝ, чиито шедьоври и днес будят възхищение. 99 творби, включва новата ни инсталация - панорамен поглед на художниците към темата, Някои от тях са запечатали красив силует, други атмосферата, трети детайли по фасадата, врати, колони или прозорци, но зрителите със сигурност ще почувстват респека, преклонението и обичта, с която са нанасяли всяка четка върху платното.

Още

Галерия "Арт Маркони" представя "Молитва"- сборна изложба живопис и пластика

Галерия "Арт Маркони" представя "Молитва"- сборна изложба живопис и пластика

В историята на града са записали имената си именити архитекти. Архитект Дабко Дабков, с право се смята един от създателите на нова Варна - стотици сгради в първите десетилетия на двадесети век са изградени по негови проекти, а името му винаги ще свързваме с "Аквариума" и "Гранд хотел Лондон". В съавторство с арх. Стефан Венедикт Попов, е създадена Търговско-индустриалната камара, днес по-известна, като "Адмиралтейството". Със затаен дъх и очакване, следим реконструкцията на една от изключително красивите сгради, свързана с имената на с арх. Стефан Венедикт Попов и скулпторът Кирил Шиваров - "Софийска банка" на ул. "Преслав".

Ирина Маркова "Часовниковата кула на гарата" (Източник: Галерия "Арт Маркони")

Светлината на града, както художниците наричат театъра, винаги ще извиква в паметта ни името на архитект Никола Лазаров, както и сградата на Икономическият университет, някогашното Търговско училище и новореставрираната сграда на хотел "Роял". Архитект Антон Франгя варненци ще помнят с мавзолея на Владислав Варненчик. Архитект Ангел Момов ще остане в архитектурната история на града с Пощенската палата. С красивият архитектурен ансамбъл на гарата, запазваме в паметта си имената на архитектите Никола Костов и Кирил Маричков. Един от символите на града - входът на Морската градина е дело на архитект Георги Овчаров. Със сигурност списъкът не е изчерпателен.

Архитектурното наследство на един град е не само негова история, а негов облик, характер и индивидуалност, които безпогрешно го отличават от други градове в страната и по света. В последните години се забелязва истинска гражданска позиция по запазването на емблематични сгради. Независимо от постигнатия краен резултат - някои бяха безвъзвратно унищожени, за други все още има надежда да се съхранят, това е знак, че варненци държат на своята история.

С тази изложба искаме да ги провокираме, както и гостите на града, отново да погледнат към архитектурните бижута, надживели своите създатели и продължаващи да носят с достолепие духът на Варна.

Някогашните инвеститори и архитекти, са изразявали своята индивидуалност и не са жалили средства и време за да го постигнат. Нещо повече, архитектите са се съобразявали, с не само с желанията на собственика, а и как дадена сграда ще се впише в общия ансамбъл. Днес, за съжаление, по-голямата част инвеститорите гонят квадратури, нерядко - показност и импозантност и е прекрасно, че има и такива, които връщат облика и красотата на архитектурното ни наследство, реконструирайки сградите с внимание и любов.

Още

"Вчерашни момичета - 2" в Галерия Арт Маркони

"Вчерашни момичета - 2" в Галерия Арт Маркони

Искрено се надявам погледът на художниците, които се включиха в тази изложба, да накара всички ни да видим старите сгради на Варна от друг ъгъл. Макар и грохнали, трудно удържащи бремето на годините и човешката занемара, те продължават да вдъхват респект и красота. Творецът вижда патината на времето, съхранена дори сред откъртените пластове мазилка. Искрено се надявам всички, които ще посетят изложбата, да усетят трите водещи ориентира на старите архитекти: МИСЪЛ, МЪДРОСТ И МОРАЛ.

Специални благодарности за фотографа Калоян Живков, чиито публикации на красиви врати от варненски къщи, се превърнаха в истинско вдъхновение за някои от художниците, и чийто колаж ще видим в изложбата. Благодарности за архитект Ирина Ефтимова и Даниел Ефтимов, създатели на сайта https://www.varnaheritage.com/, който се оказа безценна подкрепа и своеобразен гид за участниците, при избора им на обекти за творчество.

Огнян Георгиев "Старият фар на Галата" (Източник: Галерия "Арт Маркони")

В публикациите на творбите в страницата на галерията във ФБ, ще има линк към сайта, с което ще дадем възможност всеки да получи изчерпателна информация за рисуваната сграда и нейната история. Подготвихме тази изложба с надежда, че хората, запознавайки се с архитектурното богатство на Варна, да заобичат повече града си и с повече желание, да се включват във всички инициативи по опазването и поддържането му.

Ваня Маркова / галерия "Арт Маркони" 2024 г.

Още

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

Още

"На север от Варна" - изложба живопис на Огнян Георгиев  в Галерия "Арт Маркони"

"На север от Варна" - изложба живопис на Огнян Георгиев в Галерия "Арт Маркони"

Още

"Арт Маркони" ни пренася в  света на вълшебствата

"Арт Маркони" ни пренася в света на вълшебствата

Още

"Ателието" - изложба живопис на Илия Касабов - в Галерия "Арт Маркони"

"Ателието" - изложба живопис на Илия Касабов - в Галерия "Арт Маркони"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Видеоартистът Бил Виола почина на 73-годишна възраст

Така нареченият "Проект Тристан" стартира под формата на концерт в концертната зала "Уолт Дисни" в Лос Анджелис през 2004 г. През следващата година е премиерата му на сцената на Парижката опера, а през 2007 г. е представен на концерт в центъра "Линкълн" в Ню Йорк

Националната галерия показва ретроспективна експозиция на Бистра Льошевалие

"Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната

Музеят за съвременно изкуство "Брера" ще отвори врати в Милано тази есен

Той се намира в близост до миланската картинната галерия "Брера", създадена през 1809 година. В новия музей ще се помещават над 100 произведения на съвременното изкуство, които са част от колекцията на "Брера" и през по-голямата част от времето са били съхранявани в склад

"Огледалото на вярата" с Боряна Росса и Олег Мавроматти

Официалното откриване е на 10 юли от 19:00 ч., изложбата ще продължи до 28 юли 2024 в галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2

Държавнически подаръци от социализма гостуват във Варненския музей

Изложбата е озаглавена "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения" и е на Историческия музей в Правец

"Отвътре навън" - изложба живопис и рисунка на Силвия Богоева

Експозицията може да бъде видяна от 5 до 23 юли 2024 г. в Галерия Ларго