Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Златна есен, изпълнена от величествения звук на орган и обой

ОРГАНОВА ПАЛИТРА

Златна есен, изпълнена от величествения звук на орган и обой

Паскал Марсо и Вълчан Вълчанов ви канят на едно незабравимо музикално изживяване

Паскал Марсо (Снимка: amisdelorgue.fr)

Настъпи един от най-красивите сезони. Есента е златното време от годината, чието очарование обаче не се измерва единствено с постепенно променящите се цветове на света, нито само със слънчевите лъчи, процеждащи се през пожълтелите листа, миг преди да се откъснат от клона на дървото, за да се отдадат на ефирен танц с вятъра... Не. Мерило за нейната прелест също са и звуците, защото заедно с нея идва и величествената музика, запазила своята магия през вековете.

Купи билет

Именно тази музика ще бъде представена в цикъла "Органова палитра", бележещ началото на сезон 2019/2020 за Софийската филхармония. Една от вечерите, обречена на великолепието, с което се характеризират произведенията на Йохан Себастиан Бах, Й. Л. Кребес, Д. Чимароза и др., е 23 октомври, когато техните творби ще прозвучат в зала "България".

Предстои концерт, изпълнен с редица обещания и широк спектър от емоции, провокирани от въздействащите звуци на музикалните инструменти - орган и обой, на които ще свирят Паскал Марсо и Вълчан Вълчанов.

Паскал Марсо (Снимка: orguesenoctobre.fr)

Паскал Марсо е един от най-добрите и уважавани органисти на Франция, който завършва с отличие Консерваторията в Париж, като следва специализация в Консерваторията в Амстердам. Днес е титулярен органист в храма "Saint-Ignace", а преди огнените пламъци да обгърнат Нотр Дам по-рано тази година, е бил един от тримата главни органисти в катедралата.

Марсо е и първият френски музикант-органист, свирил в концертната зала "Сапоро" в Япония, където преподава в продължение на една година. Победител е в Международния конкурс по органи (Париж, Швейцария, Шартър) с почитатели в Европа, Азия и Америка - места, на които и до днес концертира. Той спомага за създаването на специалност "орган" както в Националния университет на Колумбия, така и в Консерваторията в Тулон, където и досега е професор.

Вълчан Вълчанов на сцената с Красимир Аврамов (Снимка: Личен архив)

Паскал е възпитаник на Мари-Клер Ален, популярна с необятната си звукозаписна кариера, която през 2013 г. умира на 87-годишна възраст. Тя е дъщеря на прочутия композитор Албърт Ален, който освен с музика, приживе се занимава и с конструирането на органи.

Интересно е, че вечерта на 23-ти октомври, Марсо ще отдаде почит на брата на Мари-Клер - Джехан Ален, който, подобно на нея, също наследява таланта на баща им и става именит композитор още на 18 г., но бива убит по време на Втората световна война. Именно негови произведения ще звучат изпод пръстите на Паскал.

До французина, като солист, на сцената ще застане и Вълчан Вълчанов - един от най-виртуозните обоисти на България, който вече почти 10 години е част от Софийската филхармония. Той завършва Държавна музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност "обой" през 2000 година. След това специализира в Консерватория "Клаудио Монтеверди" в Болцано, Италия, при Арналдо де Феличе. Продължава образованието си в Университета за танцови и музикални изкуства в Грац, Австрия, където учи при Адолф Траар.

Носител е на множество отличия, сред които е и наградата "Ямаха" за духови инструменти. Вълчанов е свирил с редица оркестри в Германия, Австриа, Италия, Япония, Корея, Словения и др.

Вълчан Вълчанов (Снимка: Личен архив)

През последните години българската публика все по-често има удоволствието да се наслаждава на вечните класически музикални произведения, изпълнени от орган. Неговият звук въздейства по определен начин, докосващ струните на душата... Не напразно в западния свят го свързват с божествеността и по традиция в сърцевината си всяка катедрала притежава този музикален инструмент.

Купи билет

Любопитен факт е, че при създаването на зала "България" през 1937 г. е бил поставен орган фирма "Зауер", който е разрушен при бомбардировката над София през 1944 г, заедно със сцената. Изминават 30 г. докато бъде поставен нов от правителството, което през 70-те най-после монтира втори - на фирмата "Шуке", използващ се и до днес.

Точно на него ще свири Паскал Марсо, харесал го още в мига, в който го вижда за първи път, преди няколко месеца. Тогава той е в страната на лична визита, но популярността му го застига и бива поканен да изнесе концерт в България.

Още

Балади на Фредерик Шопен ще звучат в НДК

Балади на Фредерик Шопен ще звучат в НДК

Още

Камерата Концертгебау с бутиков Jam Session на "Оборище 5"

Камерата Концертгебау с бутиков Jam Session на "Оборище 5"

Още

Най-великата любовна история из света на музиката в концерта "Роберт & Клара"

Най-великата любовна история из света на музиката в концерта "Роберт & Клара"

Още

Победителят в престижният конкурс за пианисти "Феручо Бузони" - солист на Националната хорова капела

Победителят в престижният конкурс за пианисти "Феручо Бузони" - солист на Националната хорова капела

Коментирай 0

1/1

Паскал Марсо (Снимка: amisdelorgue.fr)

Вълчан Вълчанов (Снимка: Личен архив)

Вълчан Вълчанов на сцената с Красимир Аврамов (Снимка: Личен архив)

Паскал Марсо (Снимка: orguesenoctobre.fr)

Календар

Препоръчваме ви

Националният филхармоничен хор с концерт, посветен на Чайковски

Музикалното събитие, посветено на 180 години от рождението на един от най-ярките творци в световната музикална история, е на 23 октомври в зала "България"

Стенли разпява "Чужди тела" в Joy Station

Това е първия му концерт в София за тази година

Премиера на мюзикъла "Парижката Света Богородица" на 5 ноември в зала 1 на НДК

Хитовият спектакъл по музика на Рикардо Кочанте се реализира от Държавна опера – Варна под режисурата на Петко Бонев и диригентството на Страцимир Павлов

Маестро Саша Гьотцел гостува в зала "България" на 22 октомври

Във вторник любимецът на публиката ще се срещне с филхармоничното общество на Софийската филхармония

Дългоочакваната "Турандот" с Цветелина Василева на Парма ОперАрт и Варненската опера в НДК

Представянето на грандиозната продукция на софийска сцена ще се състои на 25 октомври в Зала 1

"Да послушаме кино" с Хилда Казасян продължава

На 4 ноември започва втората част от турнето с музика от най-популярните и обичани стари български филми