Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вълнуваща програма на Новогодишния музикален фестивал

НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

Вълнуваща програма на Новогодишния музикален фестивал

Включени са мюзикъли, класически, фолклорни, камерни и джаз концерти, детски събития и прожекции

На 20 декември от 19:00 часа е мюзикъла от Бродуей "Семейство Адамс" (Източник: НДК)

Новото издание на емблематичния Новогодишен музикален фестивал в Националния дворец на културата ще започне на 13 декември и ще продължи до 1 януари 2024 г.

Новото издание на емблематичния Новогодишен музикален фестивал в Националния дворец на културата ще започне на 13 декември (Източник: НДК)

Както всяка година публиката ще може да избира измежду разнообразни събития, сред които опери, мюзикъли, класически, фолклорни и джаз концерти, детски събития, оперети, прожекции и др.

По традиция в проявите участие ще вземат, както утвърдени имена, така и млади таланти.

Тази зима освен кулминацията на фестивала - Празничният новогодишен концерт на 1 януари 2024 г., зрителите в зала 1 на НДК ще може да видят два мюзикъла, фолклорен концерт и оперетен бал.

Официално начало на фестивала ще постави "Калас и Онасис", организиран от Държавна опера Варна, в партньорство с Националния дворец на културата, който ще направи софийската си премиера на 13 декември от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

Кадър от празничния новогодишен концерт миналата година (Източник: НДК)

Операта-мюзикъл на Христос Папагеоргиу разказва с брилянтни певчески и танцови изпълнения историята на оперната дива Мария Калас и милиардера Аристотел Онасис, в чиито роли се превъплъщават талантливите Ева Перчемлиева (сопран) и Мариос Андреу (баритон). Аранжиментът и оркестрацията са на Страцимир Павлов, който е и диригент на продукцията, режисурата е дело на Петко Бонев.

Събитието е с участието на Балет и оркестър на Държавна опера - Варна и със специалното участие на оркестър и хор на Национална опера и балет на Албания.

На 20 декември от 19:00 часа е мюзикъла от Бродуей "Семейство Адамс" (Източник: НДК)

Още

Грандиозният спектакъл "Калас и Онасис" е акцент в програмата на Новогодишния музикален фестивал в НДК

Грандиозният спектакъл "Калас и Онасис" е акцент в програмата на Новогодишния музикален фестивал в НДК

На 19 декември от 19:30 часа ансамбъл "Чинари" ще представи впечатляващ спектакъл по случай 30-годишнината от създаването си.

За специалния повод артистите ще покажат най-доброто от своите емблематични събития, сред които: "Магията на танца", "Траките", "Ние българите", "Възрожденски разкази", "Мистичен ритъм" и "Готови Ѝ".

В спектакъла ще вземат участие: Трио Булгарина, Група Етнотикс, Чинари Дръмс. Сценарий, хореография и режисура: Асен Павлов и Калоян Павлов.

Спектакълът "Приключения опасни за герои сладкогласни" по текст на Недялко Йорданов и с музиката на Хайгашот Агасян (Източник: НДК)

Бляскавата програма в най-голямата зала на НДК продължава на 20 декември от 19:00 часа с мюзикъла от Бродуей "Семейство Адамс". Софийската премиера се организира от Държавна опера - Пловдив с подкрепата на НДК.

Най-мрачното семейство на Америка се развихря в хитовата музикална комедия за любовта, доверието и израстването, с трогателен и разтърсващ обрат.

Предстои и камерен концерт "Европейски пътешествия" (Източник: НДК)

Още

Джаз, класически концерти и прожекции на оперни гали в Новогодишния музикален фестивал

Джаз, класически концерти и прожекции на оперни гали в Новогодишния музикален фестивал

Музиката и текстът са на Андрю Липа, сценарий: Маршал Брикман и Рик Елис. Спектакълът e с режисьор Петър Одажиев, диригент е Вилиана Вълчева, сценограф - Петко Танчев, костюмите са на Николина Костова - Богданова, хореограф е Амедео Джунта, художник на осветлението е Васко Лисичов, а диригент на хора е Цветан Цветков. Преводът на текста и на песните е на Цветомира Цонева.

В образите влизат солистите Керана, Евгений Арабаджиев, Калина Костова, Цвети Пеняшки, Димитър Ангелов, Матей Минчев, Николай Бачев, Даниел Русев, Марияна, Виктор Ибришимов и Мария Атанасова заедно с Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив.

Част от програмата на Новогодишния музикален фестивал е концерта на Детския радиохор (Източник: НДК)

На 28 декември от 19:00 зрителите ще се потопят в атмосферата на Новогодишен оперетен бал.

Събитието се организира от Музикален театър "Стефан Македонски" с подкрепата на НДК. Мероприятието обещава да е сред най-мащабните за годината, в духа на класическите виенски балове, с красивата и романтична музика, създадена от оперетните класици - Лехар, Калман и Йохан Щраус - син.

Концерт - спектакълът ще впечатли с най-доброто от световната оперетна класика в изпълнение на солистите и хора на Музикалния театър.

Джаз концертът "Брас разходка по Коледа" на Биг Бенда на НМА "Проф. Панчо Владигеров", със солисти Хилда Казасян, Христо Йоцов и Михаил Йосифов ще бъде на 17 декември в зала 3 (Източник: НДК)

Богатата програма на тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал ще включи няколко любопитни детски събития, сред които спектакълът "Приключения опасни за герои сладкогласни" по текст на Недялко Йорданов и с музиката на Хайгашот Агасян.

Пищният мюзикъл, подходящ за деца и възрастни е на Театрално-музикален продуцентски център - Варна, постановка - Костадин Бандутов, сценография и костюми - Даниела Николчева, хореография - Георги Енчев - Гош. Музикалната пиеса ще може да се види на 16 и 17 декември в зала 2 на НДК.

Малчуганите ще могат да посетят и фолклорния концерт за деца на Детски ансамбъл "Росна китка" (16 декември, зала 11 "Люмиер") (Източник: НДК)

Малчуганите ще могат да посетят и фолклорния концерт за деца на Детски ансамбъл "Росна китка" (16 декември, зала 11 "Люмиер"), коледния концерт на ученици от Национално музикално училище "Любомир Пипков" (19 декември, зала 11 "Люмиер"), както и традиционния концерт на Детския хор на БНР (21 декември, зала 3).

Още

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

Публиката ще има възможност да види още камерния концерт "Европейски пътешествия" с участието на Ясен Желев- флейта, Светлана Анчева - обой, Росен Идеалов - кларинет и Надежда Цанова- пиано (14 декември, зала 9); джаз концерта "Брас разходка по Коледа" на Биг Бенда на НМА "Проф. Панчо Владигеров", със солисти Хилда Казасян, Христо Йоцов и Михаил Йосифов (17 декември, зала 3), а също и концерта на Софийски камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент Теодора Павлович, последван от филма на Георги Тошев ""Васил Арнаудов - диригент на света" (27 декември, зала 11 "Люмиер"), както и концерта "Тайнствената зимна приказка" на "Тайният оркестър" с диригент Николай Стоев и солисти: Виктор Костов - пиано, Николай Велков - баритон, Сара Пейчева - сопран, Теодора Тошева - сопран (29 декември, зала 11 "Люмиер").

Концертът на Софийски камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент Теодора Павлович ще бъде последван от филма на Георги Тошев "Васил Арнаудов - диригент на света" на 27 декември (Източник: НДК)

Музикалният фестивал в НДК традиционно ще завърши с Празничен новогодишен концерт. В първия ден от новата година в зала 1 на НДК ще прозвучат изпълненията на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков и и солисти - виртуозният цигулар Минчо Минчев и младият, но вече доказал се виолончелист Сион Найман.

В програмата са включени произведения от Панчо Владигеров, Чайковски, Дворжак, Офенбах, Гершуин, Хачатурян и и др.

Още

Кристиан Тилеман ще дирижира за втори път Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Кристиан Тилеман ще дирижира за втори път Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Още

По покана на федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер гост на Новогодишния концерт във Виена ще бъде Румен Радев

По покана на федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер гост на Новогодишния концерт във Виена ще бъде Румен Радев

Още

Балет "Арабеск" изнасят новогодишна галавечер с "Кармина Бурана" и "Болеро"

Балет "Арабеск" изнасят новогодишна галавечер с "Кармина Бурана" и "Болеро"

Още

Новогодишен концерт със Светлина Стоянова и Саша Гьотцел в Зала "България"

Новогодишен концерт със Светлина Стоянова и Саша Гьотцел в Зала "България"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Новият Клуб "Cantus Firmus" ще подпомага развитието на младите български музиканти

Клубът беше учреден в изисканата обстановка на столичния Военен клуб, на 21 февруари в София

Великолепният спектакъл на операта "Евгений Онегин" на сцената на Старозагорската опера

На 24 февруари сопраното Гергана Георгиева ще направи своя дебют в ролята на Татяна, а в ролята на Онегин зрителите ще видят Йосиф Славов

Българският концертмайстор Веселин Демирев със своята цигулка "Гуарнери" на врачанска сцена

Концертът е на 23 февруари в Градската концертна зала. Ще бъде дирижиран от мексиканския диригент Хектор Гусман

Един от най-влиятелните "40 под 40" в италианската култура музикант Федерико Коли дебютира със Софийската филхармония

Интригуващият италиански пианист демонстрира в многобройните си рецитали своето клавирно майсторство в някои от най-известните концертни зали в Европа, Азия, САЩ и Япония

Б.Т.Р. с нов сингъл "Думи без лъжи" и турне в Европа през юни

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р."