Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Новогодишен концерт със Светлина Стоянова и Саша Гьотцел в Зала "България"

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Новогодишен концерт със Светлина Стоянова и Саша Гьотцел в Зала "България"

На 29 декември от 19:00 ч.

Саша Гьотцел (Източник: Софийска филхармония)

Софийската филхармония ви кани на Новогодишна гала с участието на солиста на Виенската опера Светлина Стоянова и главният гост-диригент Саша Гьотцел на 29 декември от 19 ч. в Зала "България".

Празничната програма включва творби на Сен-Санс, Равел, Брамс и Йохан Щраус.

Софийска филхармония

Купи билетБългарското мецосопрано Светлина Стоянова е родена в София. Като дете пее 9 години в Детския хор при БНР, където е главна солистка и участва в редица турнета в Европа и Азия. През 2010 заминава за Шотландия и първоначално учи психология в Университета в Глазгоу, а след това постъпва в Кралската Консерватория в Шотландия, където учи вокално майсторство при Клеър Ширър. Дипломира се през 2018, като Магистър по класическо пеене (2014-2016) и Магистър по опера (2016-2018).

През 2016 Светлина Стоянова получава 3-та награда и става първа сред жените на конкурса "Le Grand Prix de l"Opera" в Букурещ. Веднага след това е поканена за записи с Оркестъра на Българското национално радио под диригентството на Григор Паликаров, а през 2017 печели Първа награда на Международния конкурс за певци "Neue Stimmen" (Нови гласове).

След успеха си в състезанието, Светлина Стоянова е поканена да изпълни партията на Керубино ("Сватбата на Фигаро" - Моцарт) в Операта в Ница на Лазурния бряг и в театър "Антея" , както и партията на Розина ("Севилският бръснар" на Росини ) на фестивала в Брегенц.

Още

Людмил Ангелов и Саша Гьотцел на сцената със Софийската филхармония и Първи концерт за пиано на Брамс

Людмил Ангелов и Саша Гьотцел на сцената със Софийската филхармония и Първи концерт за пиано на Брамс

През сезон 2018/2019 и 2019/2020 се присъединява към състава на Виенската държавна опера като солист. Дебютира в ролята на Дриада (от "Ариадна на Наксус" на Рихард Щраус), изпълнява партиите на Розина (Севилският бръснар на Росини), Керубино ("Сватбата на Фигаро" - Моцарт), Росвайс ("Валкюра" на Вагнер), Лола ("Селска чест" на Маскани). Участва също и в гастроли на Виенската Държавна опера, изпълнявайки две моцартови партии: на Керубино (Сватбата на Фигаро) с оркестър "Elbphilharmonie" - Хамбург и Церлина ( "Дон Жуан") - в "Тонхале" - Дюселдорф.

Купи билетС Ансамбъл "Матеус", ръководен от маестро Жан-Кристоф Спинози, Светлина Стоянова дебютира в ролята си на Изабела ("Италианката в Алжир" от Росини), която изпълнява по време на турне на аснасбъла във Франция.

От 2014 Светлина Стоянова е част от международната организация "Live Music Now". В качеството си на неин представител, през 2016 изнася самостоятелен концерт в "Usher Hall", Единбург. През 2017 прави рецитал в Камерна зала "България" в рамките на музикалния фестивал "Софийски музикални седмици". През декември 2019 изнася солов рецитал в "Музикферайн" - Виена, акомпанирана от пианиста Стивън Хопкинс.

Светлина е носител на наградата на Даниел Фрошауер за млад певец на 2019 година, участва в престижната програма "Samling Artists" през 2017 и има Сребърен медал от "Musicians" company". Тя е една от 30-те млади таланти в селекцията "30 под 30" на списание " Forbes" - България за 2019.

Саша Гьотцел (Източник: Софийска филхармония)

През лятото на 2020 Светлина Стоянова дебютира като Анджелина, ("Пепеляшка" на Росини) на фестивала "Нова генерация" във Флоренция, Италия. Дебютира и в Болшой театър в ролята на Розина през февруари 2021, последвана от дебют в Софийската национална опера като Анджелина.

Отличена е от Министерството на културата на Република България с Грамота за принос в популяризирането на българската култура по света (2020). 

Още

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Още

 Саша Гьотцел и младият виртуоз Томоки Саката гостуват в София с романтична програма

Саша Гьотцел и младият виртуоз Томоки Саката гостуват в София с романтична програма

Още

Огнена програма от тромпетовата сензация Лусиен Реноден Вари и Саша Гьотцел с музиката на Пиацола

Огнена програма от тромпетовата сензация Лусиен Реноден Вари и Саша Гьотцел с музиката на Пиацола

Още

Маестро Саша Гьотцел представя Малер със Софийската филхармония

Маестро Саша Гьотцел представя Малер със Софийската филхармония

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

От Ню Йорк в София: Съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева

С рецитала "Париж и нощта" в зала "България" ще бъде закрит първият сезон "Съкровени гласове", организиран от SY11 Events

Caliberty са специални гости на концерта на Брус Дикинсън в София

Легендарният изпълнител ще представи новия си солов албум The Mandrake Project на 16 юли на Арена София, Столичен Колодрум

Гала на българската култура и музика във Виена

Концертът е част от артистичната инициатива на Донка Ангъчева "Изкуството продължава да живее" и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондация "Заедно в час", чиято мисия е осигуряване на ревен достъп до качествено образование за всяко дете в България

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

За първи път от 2005 г. насам "Ла Скала" ще има италиански директор

Mладият чешки пианист Матиаш Новак ще има концерт в София на 25 април

Ще звучат творби от Бедржих Сметана, Леош Яначек, Йозеф Сук и Антонин Дворжак