Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тържествен концерт открива Българското председателство в Народния театър

ОБЕДИНЕНИ В РАЗЛИЧИЕТО

Тържествен концерт открива Българското председателство в Народния театър

В специалната програма по време на официалната церемония на 11 януари са включени автентични и модерни фолклорни изпълнения

Народен театър "Иван Вазов"/Сн. eu2018bg.bg (Deensel/Flickr)

В културната програма на Церемонията по откриването на Българското председателство са включени изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми със съвременно звучене.

Домакин на събитието, което ще се състои на 11 януари 2018 г. от 19:30 до 20:30 часа е Народният театър "Иван Вазов".

Детски хор на БНР с диригент Венеция Караманова/Сн. eu2018bg.bg

Церемонията ще бъде открита с изпълнение на химна на Република България от Детския хор на Българското национално радио.

Следват встъпителни думи от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова и речи на президента на Република България Румен Радев, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на Република България Бойко Борисов. След панела с речите Детският хор ще изпълни и химна на Европейския съюз.

В програмата са включени: "Во царствии твоем" на композитора Добри Христов - Камерен ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласният"; "Шопски напеви", автентични песни от Западна България - Вокална акапелна формация "Ева Квартет"; "Огнище", танц с тъпани - Стоян Янкулов и ансамбъл "Чинари"; "Надиграване", шопски танц - Национален фолклорен ансамбъл "Българе"; "Нестинарско" - Инструментална формация "Булгара" и "Love Runs Out" - Крис и Велин и "Българе".

Информация за участниците

Детски хор на БНР

Детският хор на Българското национално радио е основан през 1960 г. от акад. Христо Недялков. Главният диригент Венеция Караманова е последовател на маестро Недялков. Репертоарът на формацията включва творби на стари майстори от всички епохи и стилове, произведения на съвременни български и чуждестранни композитори, хорови обработки на български и други народни песни.

Камерен ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласният"

Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“/Сн. eu2018bg.bg

Създаден през 1967 г., ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласният" за първи път представя на сцена старинните православни български песнопения. Църковната музика е философия в звуци и всяка нейна творба е търсене на величието на света и смисъла на човешкото съществуване. Съставът продължава да утвърждава и да показва на публиката истинските традиции на едногласното и многогласното църковно пеене.

"Ева Квартет"

"Ева" квартет/Сн. eu2018bg.bg

Акапелната вокална формация "Ева квартет", създадена през 1995 г., представя четири солистки от световноизвестния български хор "Мистерията на българските гласове". В репертоара им са включени автентични народни песни, написани специално за тях обработки на народни песни, творби на изявени български композитори, както и църковно-славянска музика.

Стоян Янкулов и танцьори от ансамбъл "Чинари"

Стоян Янкулов и танцьори от ансамбъл „Чинари“/Сн. eu2018bg.bg

Един от най-добрите български перкусионисти - Стоян Янкулов-Стунджи, и танцьорите от ансамбъл "Чинари" се обединяват, за да представят мистичния ритъм на единадесет тъпана. Стоян Янкулов има уникален стил и успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти. Той разчупва и разширява традиционното свирене, като съчетава автентичния фолклор с нови изразни средства при ударните инструменти. Танцьорите от ансамбъл "Чинари" са виртуозни изпълнители на традиционни и съвременни български песни и танци. В репертоара им са включени танцовите и песенните традиции на всички фолклорни области на България.

Национален фолклорен ансамбъл "Българе"

Национален фолклорен ансамбъл „Българе“/Сн. eu2018bg.bg

Националният фолклорен ансамбъл "Българе", основан през 2002 г. от хореографа Христо Димитров, изпълнява мащабни спектакли, които показват най-характерното от музиката, песните, танците и народопсихологията на българите. В репертоара на състава влизат авторските спектакли "Това е България!", "България през вековете", "Албена" и "Осмото чудо".

Инструментална формация "Булгара"

Инструментална формация "Булгара"/Сн. eu2018bg.bg

Инструментална формация "Булгара" изпълнява композиции, в които съчетава традиционни инструменти като кавал, гайда, тамбура, гъдулка и тъпан с електрическа китара, ударни инструменти и електронни звуци. Музикантите смесват български фолклорни елементи с фолклор на други народи, поп, джаз, рок и дръм енд бейс мотиви.

Крис и Велин

Крис и Велин/Сн. eu2018bg.bg

Оперният певец Велин Михайлов и хоровият диригент Крис Попов са сред най-новите дуети в българската музика. Двамата са свързани с класическата музика, но творят в разнообразни жанрове като поп, латино и ар енд би.  

Източник: https://eu2018bg.bg/bg/events/37 - официален  сайт на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Концерт на 360 градуса с BRASS SQUAD слага грандиозен финал на поредицата „Заслушай се“ на 24 юни

Събитието ще бъде в Националния студентски дом в София, където между бандата и публиката няма да има граници

DJ Q оглавява втората вълна артисти на Vola open air’23

Запазваме датите 21-23 юли, като се надяваме да чуем и хита U Wot, с който DJ Q спечели популярност през 2007г.

Легендарният цигулар Дмитри Ситковецки с концерт и майсторски клас в София

На 15 юни под палката на Григор Паликаров той ще представи Дивертименто за цигулка от Игор Стравински. Концерт за оркестър на Бела Барток допълва програмата на вечерта

КласикАрт и Георги Черкин представят "Виртуозни класически и филмови шедьоври"

В концерта на 10 юни ще се включат и млади таланти, с които са подготвили уникална програма

Светлин Русев ще свири Прокофиев в заключителния концерт на Радиосимфониците

На 9 юни от 19.00 часа в зала "България" виртуозният цигулар ще изпълни два шедьовъра от композитора - Първи и Втори концерт за цигулка и оркестър

A to JazZ обединява експерти и артисти с мисията за зелена трансформация на културните събития

Нов модул в музикалната конференция A to JazZ Talks поставя фокус към устойчива циркулация на артисти, интелигентно управление на ресурси и природосъобразни действия в индустрията