Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тържествен концерт открива Българското председателство в Народния театър

ОБЕДИНЕНИ В РАЗЛИЧИЕТО

Тържествен концерт открива Българското председателство в Народния театър

В специалната програма по време на официалната церемония на 11 януари са включени автентични и модерни фолклорни изпълнения

Народен театър "Иван Вазов"/Сн. eu2018bg.bg (Deensel/Flickr)

В културната програма на Церемонията по откриването на Българското председателство са включени изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми със съвременно звучене.

Домакин на събитието, което ще се състои на 11 януари 2018 г. от 19:30 до 20:30 часа е Народният театър "Иван Вазов".

Детски хор на БНР с диригент Венеция Караманова/Сн. eu2018bg.bg

Церемонията ще бъде открита с изпълнение на химна на Република България от Детския хор на Българското национално радио.

Следват встъпителни думи от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова и речи на президента на Република България Румен Радев, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на Република България Бойко Борисов. След панела с речите Детският хор ще изпълни и химна на Европейския съюз.

В програмата са включени: "Во царствии твоем" на композитора Добри Христов - Камерен ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласният"; "Шопски напеви", автентични песни от Западна България - Вокална акапелна формация "Ева Квартет"; "Огнище", танц с тъпани - Стоян Янкулов и ансамбъл "Чинари"; "Надиграване", шопски танц - Национален фолклорен ансамбъл "Българе"; "Нестинарско" - Инструментална формация "Булгара" и "Love Runs Out" - Крис и Велин и "Българе".

Информация за участниците

Детски хор на БНР

Детският хор на Българското национално радио е основан през 1960 г. от акад. Христо Недялков. Главният диригент Венеция Караманова е последовател на маестро Недялков. Репертоарът на формацията включва творби на стари майстори от всички епохи и стилове, произведения на съвременни български и чуждестранни композитори, хорови обработки на български и други народни песни.

Камерен ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласният"

Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“/Сн. eu2018bg.bg

Създаден през 1967 г., ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласният" за първи път представя на сцена старинните православни български песнопения. Църковната музика е философия в звуци и всяка нейна творба е търсене на величието на света и смисъла на човешкото съществуване. Съставът продължава да утвърждава и да показва на публиката истинските традиции на едногласното и многогласното църковно пеене.

"Ева Квартет"

"Ева" квартет/Сн. eu2018bg.bg

Акапелната вокална формация "Ева квартет", създадена през 1995 г., представя четири солистки от световноизвестния български хор "Мистерията на българските гласове". В репертоара им са включени автентични народни песни, написани специално за тях обработки на народни песни, творби на изявени български композитори, както и църковно-славянска музика.

Стоян Янкулов и танцьори от ансамбъл "Чинари"

Стоян Янкулов и танцьори от ансамбъл „Чинари“/Сн. eu2018bg.bg

Един от най-добрите български перкусионисти - Стоян Янкулов-Стунджи, и танцьорите от ансамбъл "Чинари" се обединяват, за да представят мистичния ритъм на единадесет тъпана. Стоян Янкулов има уникален стил и успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти. Той разчупва и разширява традиционното свирене, като съчетава автентичния фолклор с нови изразни средства при ударните инструменти. Танцьорите от ансамбъл "Чинари" са виртуозни изпълнители на традиционни и съвременни български песни и танци. В репертоара им са включени танцовите и песенните традиции на всички фолклорни области на България.

Национален фолклорен ансамбъл "Българе"

Национален фолклорен ансамбъл „Българе“/Сн. eu2018bg.bg

Националният фолклорен ансамбъл "Българе", основан през 2002 г. от хореографа Христо Димитров, изпълнява мащабни спектакли, които показват най-характерното от музиката, песните, танците и народопсихологията на българите. В репертоара на състава влизат авторските спектакли "Това е България!", "България през вековете", "Албена" и "Осмото чудо".

Инструментална формация "Булгара"

Инструментална формация "Булгара"/Сн. eu2018bg.bg

Инструментална формация "Булгара" изпълнява композиции, в които съчетава традиционни инструменти като кавал, гайда, тамбура, гъдулка и тъпан с електрическа китара, ударни инструменти и електронни звуци. Музикантите смесват български фолклорни елементи с фолклор на други народи, поп, джаз, рок и дръм енд бейс мотиви.

Крис и Велин

Крис и Велин/Сн. eu2018bg.bg

Оперният певец Велин Михайлов и хоровият диригент Крис Попов са сред най-новите дуети в българската музика. Двамата са свързани с класическата музика, но творят в разнообразни жанрове като поп, латино и ар енд би.  

Източник: https://eu2018bg.bg/bg/events/37 - официален  сайт на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Коментирай 0

1/1

Народен театър "Иван Вазов"/Сн. eu2018bg.bg (Deensel/Flickr)

Инструментална формация "Булгара"/Сн. eu2018bg.bg

Детски хор на БНР с диригент Венеция Караманова/Сн. eu2018bg.bg

"Ева" квартет/Сн. eu2018bg.bg

Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“/Сн. eu2018bg.bg

Крис и Велин/Сн. eu2018bg.bg

Стоян Янкулов и танцьори от ансамбъл „Чинари“/Сн. eu2018bg.bg

Национален фолклорен ансамбъл „Българе“/Сн. eu2018bg.bg

Календар

Препоръчваме ви

Невероятни колекции от винилови плочи и техните собственици

Фотографът Ейлън Паз представя най-големите колекционери

Лия Петрова - лирична и почти съвършена

Именитата ни цигуларка изправи на крака зала "България" в първия за 2019-а концерт на радиосимфониците под палката на маестро Пламен Джуров

Руски приказки на сцената на зала "България"

Солист на Софийската филхармония 24 януари от 19 часа ще бъде една от любимките на родните меломани - цигуларката Божидара Кузманова

Софийската филхармония кани на нова среща с музиката на Стария континент

16-те концерта представят европейските страни, които не са в ЕС

Моцартов концерт с Кварто квартет

Зимната серенада е по повод 263-я рожден ден на гениалния австрийски композитор

За първи път в "Перото" - акустичен концерт за три арфи

Кохар Андонян, Илияна Селимска и Весела Тричкова се събират като трио в "Арфата разказва"