Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Софийската публика откри сюблимния импровизатор Лакатош и го изпрати на крака

ОТЗВУК

Софийската публика откри сюблимния импровизатор Лакатош и го изпрати на крака

Зала 1 на НДК завря като на рок концерт, когато екстремният цигулков виртуоз Роби Лакатош завърши първата си импровизация Fire dance, а огънят продължи да се разпалва взривно чак до бурния финал на концерта, когато публиката се стече към сцената с викове "Браво!" и аплаузи в неравноделен ритъм

Роби Лакатош в София (Снимка: Виктор Викторов)

От събота софийската публика има нов любим артист и неговото име е Роби Лакатош.

Самата поява на Роби Лакатош на сцената в Зала 1 беше с шармантния шик на неговото сценично присъствие. За София Кралят на циганската цигулка беше избрал бляскав хусарски мундир в черно и златно. Първото усещане в залата беше стъписване, защото още с първите тактове Роби изстреля взривното начало на Fire dance, и не остави публиката да си поеме дъх чак до края на пиесата. А когато пусна лъка, София вече беше влюбена в него.

Роби Лакатош в София (Снимка: Виктор Викторов)

Аплаузи избухваха при всяко едно невъобразимо пицикато, запазена марка на Цигуларя с най-бързите пръсти, както е популярен унгарецът в професионалните среди.

Аплодисментите и виковете "Браво!" започнаха да се застъпват с изпълненията, а настроението в Зала 1 беше като на рок концерт. Роби гореше в редуващите се пиеси - унгарски фолклор, Пиацола, Льогран, руски романси - всички в неузнаваеми аранжименти и докоснати от умопомрачителните импровизации на големия маестро.

Роби Лакатош в София (Снимка: Виктор Викторов)

Финалът дойде с емблемата на Лакатош и неговия ансамбъл - композицията "Две китари", и Зала 1 на НДК се нареди до всички престижни зали, където виртуозът изправя публиката на крака с нея - Концертгебау, Карнеги Хол, Сантори Хол и Операта в Сидни. Да се каже "нов прочит" за аранжиментите на Лакатош би било направо неуместно, защото той просто взема познатите теми за основа на своите летящи импровизации.

Аудиторията стана свидетел и на тоталното преобразяване на още една свръх популярна пиеса - прословутия Чардаш на Монти, в който виртуозът направи и реверанс към оркестъра на Класик ФМ Радио.

Роби Лакатош в София (Снимка: Виктор Викторов)

Естествено, наелектризираната публика не пусна Лакатош да си тръгне, всички не само го аплодираха на крака, но и се стекоха към сцената, за да го извикат на бис. Сред феновете близо до сцената беше и посланикът на Република Унгария у нас - Н. Пр. Текла Харангозо и директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди.

Наградата за любовта на софийската публика дойде с шеметно импровизационно преоткриване на "Очи чорные" на ръка разстояние от маестрото. Но и това не беше всичко. Лакатош запечата емоцията на разбунената публика с една последна пиеса в неравноделен български такт.

И с ръка на сърцето обеща да се върне отново в София.

Концертът на Роби Лакатош и неговия ансамбъл в НДК беше организиран от Elite PM Agency със съдействието на Унгарския културен институт и посолството на Унгария в София.

Роби Лакатош в София (Снимка: Виктор Викторов)

Посланикът на Република Унгария Н. Пр. Текла Харангозо:

Наистина беше страхотно, аз мисля, че всички, които бяхме тук, гледахме концерта с възхищение! Невероятно свириха всички музиканти - Роби Лакатош, неговият ансамбъл, оркестърът на Класик ФМ Радио също - и звучаха толкова добре заедно. Благодарим много за организацията на концерта, благодарим и на г-н Лакатош, че дойде за първи път в София.

Всички се движеха в ритъма на чардаша, вечерта беше истински празник на унгарската култура. Всички в залата бяха много щастливи, надяваме се това да не е последната ни среща."

Роби Лакатош в София (Снимка: Виктор Викторов)

Роби Лакатош след концерта в София:

В София идвам след един прекрасен концерт във Варна, в който за пръв път се срещнах с българска публика и бях очарован. Сега се получи един много различен концерт, защото с камерен оркестър всичко става друго. Много важно е предварителното голямо усилие за аранжиментите, така че и музикантите от моя ансамбъл, и оркестрантите да свирят като едно цяло. Много беше важно и аз да свиря същото, което те свирят, но разбира се, имах и възможност да импровизирам. Знаете, че аз правя импровизации във всеки възможен момент.

За хора като публиката в София и във Варна е много лесно да се свири, защото те са много подготвена аудитория, те обичат музиката, по време на концерта те живеят с музиката, постоянно следват нашия ритъм, подкрепят ни с емоция. Екшън е! През цялото време усещах как залата се движи с мен, имахме много добър тайминг с публиката, за мен беше лесно и прекрасно."

Концертът на Роби Лакатош и неговия ансамбъл беше организиран от Elite PM Agency със съдействието на Унгарския културен институт и посолството на Унгария в София.

Нина Локмаджиева

Още

Роби Лакатош е като летящият цигулар от картините на Шагал

Роби Лакатош е като летящият цигулар от картините на Шагал

Още

Кралят на циганската цигулка Роби Лакатош във филм на Георги Тошев

Кралят на циганската цигулка Роби Лакатош във филм на Георги Тошев

Още

Легендата Роби Лакатош: За мен концертът е да дишаш заедно с публиката

Легендата Роби Лакатош: За мен концертът е да дишаш заедно с публиката

Още

Вълшебната цигулка на Роби Лакатош и струнният оркестър на Classic FM Radio ще огласят НДК

Вълшебната цигулка на Роби Лакатош и струнният оркестър на Classic FM Radio ще огласят НДК

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

МУЗИКАУТОР писа до над 80 театъра, културни домове и ателиета за задължението да лицензират музиката в постановките си

"България, въпреки устойчивия си през последните години растеж, е на последно място по приходи от авторски възнаграждения на Балканите", заяви изпълнителният директор Иван Димитров

Калуди Калудов отбелязва 45 години на сцената с уникалната продукция "Палячи"

Операта от Руджеро Леонкавало ще е под купола на Академичен цирк "Балкански" на 27 април в София

"Фламенко трибют на Пат Матини" с виртуозния китарист Сантяго Лара и звездата на танца Мерседес Руиз

В рамките на 23-тото издание на "Европейски музикален фестивал" в София

Соня Йончева само с един концерт в София

Вторият концерт ще е през август във Варна

За Цветница "Пчелен мед за смет"

На 9 април на Лятната сцена в Борисовата Градина

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

За участие в концерта за първи път в България пристига изключителният пианист Андрей Гугнин