Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Софийската филхармония ще има концерт в Скопие

МУЗИКАЛНИ ГАСТРОЛИ

Софийската филхармония ще има концерт в Скопие

Под палката на маестро Найден Тодоров ще звучи програма с творби от Вангелис, Ханс Цимер, Енио Мориконе, Дмитрий Шостакович и Джон Уилямс. Концертът е озаглавен "Новата класика", а солист ще бъде македонският обоист Владимир Лазаревски

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор гостуват в залата на Северномакедонската филхармония в Скопие, на 11 март (Източник: Софиийска филхармония)

Още

Министър Найден Тодоров подари на Джон Малкович книга за богатото културно наследство на страната ни

Министър Найден Тодоров подари на Джон Малкович книга за богатото културно наследство на страната ни

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор гостуват в залата на Северномакедонската филхармония в Скопие, на 11 март, съобщават от Софийската филхармония.

Под палката на маестро Найден Тодоров ще звучи програма с творби от Вангелис, Ханс Цимер, Енио Мориконе, Дмитрий Шостакович и Джон Уилямс. Концертът е озаглавен "Новата класика", а солист ще бъде македонският обоист Владимир Лазаревски.

"Филмовата музика, създадена в началото като опит да се подсили въздействието на киното, отдавна се е превърнала в класика и е част от репертоара на симфоничните оркестри. Софийската филхармония редовно представя тематични концерти, посветени на киното.

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор гостуват в залата на Северномакедонската филхармония в Скопие, на 11 март (Източник: Софиийска филхармония)

За концерта в Скопие маестро Тодоров е подбрал някои от най-големите шедьоври на филмовата музика от филми като "Карибски пирати", "1492: Завладяването на Рая", "Мисията", "Хари Потър", "Индиана Джоунс" и "Междузвездни войни", разказват от филхармонията.

Повече от три десетилетия талантливото изкуство на НАЙДЕН ТОДОРОВ чертае ярки кулминации в различни жанрове, утвърждава се на най-престижни сцени по света. В края на 2022 с голям успех бяха посрещнати концертите му в Богота с Националната филхармония на Колумбия, със солист прочутия виолончелист Сантяго Канон-Валенсия, както и концерт със Симфоничния оркестър на Сан Ремо, в края на ноември 2022 гастролира със Софийската филхармония отново в Загреб, а през декември - в голямата зала на Берлинската филхармония. Междувременно през октомври Найден Тодоров пое втория си мандат като директор на Софийската филхармония след спечеления конкурс с блестящо защитената си концепция за просперитета на националния ни оркестър.

Неговият професионален път започва от Пловдивското музикално училище "Добрин Петков", където на 16 години прави диригентския си дебют, създава и Младежки оркестър "Пловдив", с който предприема няколко европейски турнета. Дирижиране учи при Кръстю Марев и Александър Владигеров, от 1993 е студент на Урош Лайовиц и Карл Остерайхер във Виенския университет, през 1996 специализира в Музикалната академия "Рубин" в Йерусалим при Менди Родан.

Завършва магистратура в Нов български университет, докторантура в Лондонския университет и специалност културен мениджмънт в Нов български университет. Бил е стипендиант на Международната фондация "Св. Св. Кирил и Методий", Фондация "Борджезе", Ротари клуб - Виена и Швейцарската фондация "Георг Вехтер".

Първия си постоянен международен ангажимент получава през 1998 в Хайфа, Израел, където е избран сред повече от 150 кандидати за диригент на Северно-израелския симфоничен оркестър. В следващите години гостува в най-големи културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка. От 2000, само на 26 години, е музикален директор на Пловдивската опера и филхармония.

С Пловдивска филхармония записва симфониите на Луис Глас за "Данакорд" и над 100 CD за "ММО", а в Пловдивската опера осъществява суперпродукцията на Дарио Фо на "Севилският бръснар" на Росини, с която гостува в Холандия, Германия и Великобритания. Получава наградата "Пловдив" за концерта си с Пловдивската филхармония и Джон Лорд.

От 2001 започва постоянното му партньорство с Райна Кабаиванска, той дирижира не само концертите на майсторските ѝ класове в България, но и нейни изяви в Италия и Испания. През 2002 е дебютът му в Софийската опера, с която прави спектакли, концерти и записи на множество оперни албуми с прочути певци, гостува на оперния фестивал в Солотурн, осъществява и първата съвместна продукция с швейцарския режисьор Джан Джаноти.

По покана на диригента Михаил Ангелов става художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас, а по-късно и на хор "Дунавски звуци" в Русе. От 2004 е диригент на популярната продукция "Нощта на петте тенора", с която гостува на Берлинската филхармония, Herkules Saal в Мюнхен, Laeiszhalle в Хамбург, Liederhalle в Щутгарт, Alte Oper във Фракфурт, Meistersingerhalle в Нюрнберг и др. А от 2005 има творчески контакти с Grandopera Wichitа, там реализира различни продукции със световни изпълнители.

Найден Тодоров (Източник: Софийска филхармония )

Между 2005 - 2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе, с която има спектакли в Австрия, Швейцария, Германия, Италия, Испания, Португалия, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, с български и чужди певци. С Русенската филхармония записва няколко компактдиска, един с творби на Панчо Владигеров за Naxos. Има издаден DVD от концерт в Букурещ с Русенска филхармония и Джон Лорд. С балета на Русенската опера предприема турнета в Италия, Южна Корея и Дубай.

Емблематична остава постановката на "Катерина Измайлова" от Шостакович под режисурата на Вера Немирова, която е отразена в специално предаване по австрийската телевизия, както и от сп. Die Opernwelt. За работата си с Русенската опера Найден Тодоров получава няколко "Кристални лири", наградите "Златна книга", "Емил Чакъров", "Музикант на годината" и званието "Почетен гражданин" на град Русе.

През 2006 прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и година по-късно е поканен да дирижира състава на турне в най-големите градове в Япония, в 2009 изнася първия си концерт в зала "Чайковски" в Москва, а през 2010 дебютира във Виенската Volksoper в спектакли на "Лешникотрошачката" от Чайковски с Виенския държавен балет. Найден Тодоров е дирижирал стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, САЩ и др.

Участва и в международни кросовер проекти, като концерти с Джон Лoрд, Анастейша, Дъги Уайт, Анна-Мария Кауфман, Стив Балсамо, Касия Ласка и др. През 2019 Disney организира първото концертно представяне на "Междузвездни войни" ("Star Wars in a Concert") в най-големите градове в Китай със Софийската филхармония под палката на Найден Тодоров.

В България той е работил с абсолютно всички симфонични оркестри и оперни театри, но особено е свързан със Софийската филхармония, с която дебютира през 2001. От 2004 е нейн постоянен гост-диригент, по-късно главен гост-диригент, а от 2017 е нейн директор. За изпълнението на Втора симфония на Малер с Филхармониците (2005) получава първата си "Кристална лира". Същата година осъществява нов запис на Националния химн на България със солисти Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Роберта и Орлин Горанов.

Найден Тодоров с Джон Малкович в "Квадрат 500" (Снимка: BulFoto)

За популяризирането на българска музика с Филхармонията получава наградата на Съюза на българските композитори "Златно петолиние", наградата "Златна книга", Плакет на Президента на Република България и др. През 2008 със Софийската филхармония и солистите Светлин Русев, Людмил Ангелов и Борислав Йоцов дебютира в залата на Юнеско в Париж.

В началото на 2018 дирижира Филхармонията на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в зала БОЗАР в Брюксел, със солисти Соня Йончева и Людмил Ангелов. А през 2019 изнася с Филхармониците с голям успех концерти в Златната зала на "Музикферайн" във Виена и в зала "Ватрослав Лисински" в Загреб. През май 2022 отново триумфира със Софийската филхармония в Златната зала на "Музикферайн". А през септември дирижира първия гастрол у нас на Виенския симфоничен оркестър.

В концертите със Софийската филхармония негови партньори са знаменити музиканти като Райна Кабаиванска, Анжела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура-Шкода, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Готие Капюсон, Мидори, Пласидо Доминго, Марта Аргерич, Еманюел Паю, Катя и Мариел Лабек, Сергей Накаряков, Гидон Кремер, Мария Жоао Пиреш, Камий Тома, Иво Погорелич и много други.

От 2018 Найден Тодоров става водещ на предаването "На концерт с БНТ 2". Води курсове по оркестрово дирижиране в България и майсторски класове в Португалия и Испания. Бил е член на жури и председател на Международния конкурс за диригенти "Синият Дунав" и председател на жури на конкурса "Гена Димитрова".

През 2019 Найден Тодоров е избран за втори път за "Музикант на годината", през 2020 получава наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов", на 1 ноември 2021 отново е удостоен с "Кристална лира", а през септември 2022 получава и награда за култура на Столична община.

Още

Найден Тодоров - музикалният магьосник с вълшебна пръчица

Найден Тодоров - музикалният магьосник с вълшебна пръчица

Още

Маестро Найден Тодоров ще представи творби на Шуман и Менделсон с Плевенската филхармония

Маестро Найден Тодоров ще представи творби на Шуман и Менделсон с Плевенската филхармония

Още

Найден Тодоров дирижира Соня Йончева в дебюта й в Япония

Найден Тодоров дирижира Соня Йончева в дебюта й в Япония

Още

Диригентът Найден Тодоров влиза в амплоа на разказвач със сборника "Полъх от ангели"

Диригентът Найден Тодоров влиза в амплоа на разказвач със сборника "Полъх от ангели"

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Старозагорската опера гостува в София през април

"Есмералда-Парижката Света Богородица" в зала 1 на НДК на 19 април, а "Палячи" под купола на Цирк "Балкански" в Зона Б5 на 27 април

Фестивал и Академия Алегра посрещат световни звезди на класическата музика

Между 9 и 23 юли в София предстои деветото издание на един от най-престижните музикални фестивали за класическа музика у нас

Навършват се 90 години от рождението на композитора Борис Карадимчев

Композиторът е автор на стотици популярни песни, сред които "Оставаме", "Любовта, без която не можем", "Бяла тишина", "Хора и улици", "Зеленоокото момиче" и др.

Изгряващата млада цигуларка София Проданова партнира на "Софийски солисти" в концерт на 19 април

Маестро Константин Добройков ще поведе "Софийски солисти" с програма от творби на двама значими композитори - Анджей Пануфник и Арнолд Шьонберг

Детският хор на БНР и "Софийски солисти" с Великденски концерт на 31 март

Диригент ще е Константин Добройков, солисти ще са Ина Кънчева и Мария Радоева

Носителите на Грами Quintet Astor Piazzolla идват в Пловдив

Събитието е Античен театър Пловдив на 17 юни