Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Саша Гьотцел се завръща на сцената на зала "България"

КЛАСИКА В СЕЗОНА

Саша Гьотцел се завръща на сцената на зала "България"

Солист на вечерта ще бъде един от най-добрите ученици на легендарната Ан-Софи Мутер, младият, но вече известен цигулар Елиас Давид Монкадо

За четвърти сезон Саша Гьотцел застава като гост-диригент пред Софийската филхармония (Източник: Софийска филхармония)

За четвърти сезон Саша Гьотцел застава като гост-диригент пред Софийската филхармония. Първият му концерт през есенния полусезон е на 2 ноември.

Купи билет

Солист на вечерта ще бъде един от най-добрите ученици на легендарната Ан-Софи Мутер, младият, но вече известен цигулар Елиас Давид Монкадо.

Цигуларят Елиас Давид Монкадо (Източник: Софийска филхармония)

Програмата включва Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор, оп.61 от Лудвиг ван Бетовен, Blumine. Andante от Симфония №1 в ре мажор "Титан" от Густав Малер, Трагична увертюра, оп.51 от Йоханес Брамс и Валсът от Морис Равел.

Австрийският диригент Саша Гьотцел отдавна си е извоювал забележителна репутация както на главен ръководител, така и на предпочитан гост-диригент. Той е роден през 1970 във Виена, петгодишен получава първите си уроци по музика от своя баща, който му преподава цигулка, а на 11 започва да учи дирижиране при проф. Рихард Остерайхер.

Още

Темпераментната цигуларка Соянг Юн и Саша Гьотцел гостуват на Софийската филхармония на 30 април

Темпераментната цигуларка Соянг Юн и Саша Гьотцел гостуват на Софийската филхармония на 30 април

Вдъхновен от изкуството на Зубин Мета, Марис Янсонс и Сейжи Озава, Гьотцел става ученик на Озава, който го кани на фестивала в Тенгълууд. След това учи и в Академията "Сибелиус", в класа на Йорма Панула. На 24 години започва да ръководи Австрийско-Корейската филхармония във Виена, а след 2009 застава начело на Истанбулската филхармония "Борусан". С нея има поредица участия на Залцбургския музикален фестивал (2010), Би Би Си Промс (2014), Фестивала на изкуствата в Хонг Конг и европейските концертни турнета в "Музикферайн" и "Концертхаус" - Виена, "Концертгебау" - Амстердам, театър "Шанз-Елизе" - Париж и други.

Маестро Гьотцел е ръководил филхармоничния оркестър на Канагава, Япония, Симфоничните оркестри на Бретан и Куопио, Финландия; Тихоокеанския музикален фестивал в Япония и Австрийско-Корейския филхармоничен оркестър. Артистичен директор е на турската фондация "Музика за мир" и работи в тясно сътрудничество с младите хора в областта на музикалното образование, развитие и изпълнителско изкуство.

Работи с изтъкнати солисти като Даниил Трифонов, Юджа Уанг, Рудолф Бухбиндер, Мъри Парая, Максим Венгеров, Аркадий Володос, Юлиан Рахлин, Даниел Хоуп, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Брин Терфел, Пьотр Бечала и др.

Още

Новогодишен концерт със Светлина Стоянова и Саша Гьотцел в Зала "България"

Новогодишен концерт със Светлина Стоянова и Саша Гьотцел в Зала "България"

22-годишният немско-испано-малайзийски цигулар Елиас Давид Монкадо е стипендиант на фондация "Ан-Софи Мутер" от 2023. Той е най-младият носител досега на Първата (Голяма) награда, както и на 10 специални награди на Международния конкурс за цигулари "Карол Липински" в Полша през 2019.

Печели Първа награда на Международния конкурс "Valsesia Musica" - 2021, както и I награда на Международния конкурс "Владимир Спиваков" - 2021. Освен това е най-младият носител на награда от 7-я Международен конкурс за цигулари в Сендай, Япония (2019), има награди от международните конкурси "Луис Шпор" - Ваймар, "Concorso Postacchini" - Фермо, Италия и Международния конкурс на Оркестъра на Мароко.

През 2023 три турнета с Ан-Софи Мутер и "Mutter´s Virtuosi" го отвеждат в Исландия, САЩ, Канада и цяла Европа. Там заедно с Мутер свири като солист на престижните сцени на Златната зала "Музикферайн" - Виена, Берлинската филхармония, "Elbphilharmonie"-Хамбург, "Festspielhaus" - Баден-Баден, "Alte Oper" - Франкфурт, Филхармонията на Люксембург, "Roy Thomson Hall" - Торонто, "Knight Concert Hall" - Маями, "Kravis Center" - Уест Палм Бийч, Фестивалния дворец в Сантандер, както и на фестивала в Люцерн.

Елиас Давид Монкадо е бил солист на редица оркестри: Симфоничния окестър на Баварското радио, Симфоничния оркестър на Франфуртското радио, Филхармонията в Баден-Баден, Симфоничния оркестър на Гьотинген, Бранденбургските симфоници, Филхармонията на Фрайбург, Филхармоничния оркестър на Сендай, Симфоничния оркестър MAV - Будапеща и симфоничния оркестър на Операта във Вроцлав.

Купи билет

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.

Още

 Саша Гьотцел и младият виртуоз Томоки Саката гостуват в София с романтична програма

Саша Гьотцел и младият виртуоз Томоки Саката гостуват в София с романтична програма

Още

Людмил Ангелов и Саша Гьотцел на сцената със Софийската филхармония и Първи концерт за пиано на Брамс

Людмил Ангелов и Саша Гьотцел на сцената със Софийската филхармония и Първи концерт за пиано на Брамс

Още

Чайковски и Брамс под палката на Саша Гьотцел на 6 март

Чайковски и Брамс под палката на Саша Гьотцел на 6 март

Още

Огнена програма от тромпетовата сензация Лусиен Реноден Вари и Саша Гьотцел с музиката на Пиацола

Огнена програма от тромпетовата сензация Лусиен Реноден Вари и Саша Гьотцел с музиката на Пиацола

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Френски диригент се оттегли от Кьолнската опера след скандал с неприлични телефонни съобщения

Френският сатиричен седмичник "Канар еншен" съобщава за свидетелствата на музиканти - само един от които е посочил самоличността си - които са получили спешни съобщения от маестрото, в които той уж показвал неприлични снимки

Виртуозният маестро Милен Начев се завръща на българска сцена след десетилетие

На 30 май в зала "България" публиката ще чуе блестяща програма, която включва Морис Равел, Пол Дюка, Мануел де Файа, Римски-Корсаков

Оригиналното "Дафа Трио" с концерт в София Лайв Клуб

Триото ще свири в София на 6 юни от 20:00 часа. То изследва и съчетава музикални стилове от различни култури и ни кани на разходка от Близкия изток, през Балканите до импровизараната европейска джаз музика и дори латино жанра

Концертът Chaplin Pianissimo се мести от Античен в Драматичен театър – Пловдив

Нестабилно време и технически проблеми е причината да гледаме синът на Чарли Чаплин на закрито

A to JazZ разкрива звездния състав за своето 13-то издание

От 4 до 7 юли София отново се превръща в музикална, професионална и образователна сцена със значим принос за културата и международния имидж на страната