Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

През април гледаме шедьовъра на световния мюзикъл "Цигулар на покрива" в Музикалния театър

МУЗИКАЛНИ СПЕКТАКЛИ

През април гледаме шедьовъра на световния мюзикъл "Цигулар на покрива" в Музикалния театър

Спектакълът ще се играе само на 15,16 и 17 април през този театрален сезон

Световният мюзикъл "Цигулар на покрива" ще се играе само на 15,16 и 17 април през този театрален сезон (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

"Всички сякаш сме цигулари на покрив. Всеки се опитва да изсвири своята простичка мелодийка без да си строши врата при изпълнението" - така започва "Цигулар на покрива", превърнал се в един от шедьоврите на световния мюзикъл.

Още

"Кристална лира" за постановъчен екип получи мюзикълът "Цигулар на покрива"

"Кристална лира" за постановъчен екип получи мюзикълът "Цигулар на покрива"

В началото никой не предрича комерсиален успех на творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Майер Харник. Техния спектакъл трудно може да се определи като касов за стандартите на Бродуей - той не предлага лековата и забавна история, пищни костюми и леко облечени момичета. Мюзикълът обаче поставя първия за времето си рекорд за най-дълго задържал се в афиша спектакъла - от премиерата си през 1964-та той се играе без прекъсване до 1972 година.

Печели 9 награди "Тони", сред които за най-добър мюзикъл, за сценарий и хореография.

Световният мюзикъл "Цигулар на покрива" ще се играе само на 15,16 и 17 април през този театрален сезон (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

Историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на един отминал свят или да приеме избора на дъщерите си да се оженят по любов - повече от 50 години след премиерата си - продължава да трогва хора от различни националности и религии.

Това е историята на малкия човек, устоял на всички лични и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а своята обезоръжаваща доброта. В моментите на най-големи изпитания той не загубва вярата си в Бог, а кротко и със самоирония го укорява за бедите, които му се стоварват една след друга.

Марияна Ареснова в ролята на Голда в мюзикъла "Цигулар на покрива" (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

Освен с трогателната човешка история, мюзикълът си е завоювал мястото на шедьовър с въздействащата музика на Джери Бок и ярките хореографски платна, дело на Джеръм Робинс (хореографът на "Уестсайдска история"). Емблематични за мюзикъла остават масовите сцени като "Традиция", сцената-наздравица "За живота", както и сватбената с еврейския мъжки танц с цилиндри на главите на танцьорите, на които са закрепени бутилки. В уникалната хореография на Робинс се преплитат еврейски традиционни танци,украински гопак и руски казачок.

Откъс от "Цигулар на покрива" - изпълнение на емблематичната сцена-наздравица "За живота":

"Цигулар на покрива" е смешен и в същото време тъжен разказ за едно общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва" - убеден е режисьорът на спектакъла Небойша Брадич. Той определя жанра на мюзикъла като "трагична комедия".

Още

Месец на мюзикъла в Музикалния театър през април

Месец на мюзикъла в Музикалния театър през април

Режисьорът изгражда динамично действие, което държи вниманието на зрителя от началото до края и с лекота извежда общочовешките послания на спектакъла. Зрителите са спечелени от трогателните истории на млекаря Тевие и неговите съселяни от Анатевка, изпъстрени с хумор и самоирония, за да се потопят накрая в драмата на героите, когато са принудени да поемат трагичната съдба на бежанци.

Сценографията на спектакъла е дело на Мирослав Табачки (Сърбия), художник на костюмите е Исидора Молес (Сърбия), хореограф е Анна Пампулова(гост), хормайстор - Людмил Горчев.

В "Цигулар на покрива" участва почти цялата трупа на театъра начело с доайена Христо Сарафов, който прави завладяваща роля на Тевие. На тази, мечтана за всеки солист роля, се редува с Александър Мутафчийски. Жената на Тевие - Голда - се изпълнява от примите на Музикалния театър: Калина Ангелова, Катерина Тупарова и Марияна Арсенова.

Христо Сарафов ролята на Тевие в мюзикъла "Цигулар на покрива" (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

В ролята на трите по-големи дъщери на млекаря гледаме младите: Илона Иванова, Десислава Николова, Елица Красимирова, които се дублират с Илиана Генева, Исидора Молес, Християна Лоизу и Теменужка Трифонова. Людмила Козарева прави запомняща се роля като сватовницата Йенте.

Илона Иванова, Елица Красимирова и Исидора Молес като дъщерите на Тевие в мюзикъла "Цигулар на покрива" (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

Баба Цейтъл се изпълнява от примите Светлана Иванова и Еделина Кънева. Покойната жена на Лазар Волф (в ролята Лъчезар Лазаров), която се явява като дух в съня на Тевие - се играе от Зорница Дамянова, Олга Михайлова и Валентина Корчакова.

Участват още: Владимир Грудков, Юлия Маринова, Денко Проданов, Александър Панайотов, Стефан Петков, Румен Григоров, Пеньо Пирозов, Кръстан Кръстанов, Николай Борисов, Георги-Маноел Димитров, Богомил Спиров, Тодор Велков, Станимира Василева, Добромир Момеков, Александър Василев. Хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.

Масовата сцена "Традиция" от мюзикъла "Цигулар на покрива" (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

Само на три дати през април - 15,16 и 17 - може да гледате шедьовъра на световния мюзикъл "Цигулар на покрива" в изпълнение на солистите, хора, балета и оркестъра на Музикалния театър. Билетите са в продажба на сайта - ТУК и на касата на театъра (тел. 02/ 943 19 79). Заповядайте!

Още

"Цигулар на покрива" - един различен спектакъл в Оперетата

"Цигулар на покрива" - един различен спектакъл в Оперетата

Още

 "Цигулар на покрива" в класация за музикално събитие на годината

"Цигулар на покрива" в класация за музикално събитие на годината

Още

Любимото сопрано на Хосе Карерас се изявява на сцената на Музикалния театър

Любимото сопрано на Хосе Карерас се изявява на сцената на Музикалния театър

Още

Рокендрол звучи в премиерната постановка на "Графиня Марица" в Музикалния театър

Рокендрол звучи в премиерната постановка на "Графиня Марица" в Музикалния театър

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Албена Данаилова, Румен Цветков и Александър Сомов изнесоха концерт на Международния музикален фестивал "Варненско лято"

Те свириха в залата на Градската художествена галерия, която бе препълнена с публика

Вижте лауреатите в Първия национален музикален конкурс "Милчо Левиев" в Пловдив

С Голямата награда на името на Милчо Левиев Grand Prix - еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев" бе удостоен изключителния млад пианист Борис Петков

17 000 свещи пристигнаха в България за концерта на Боби Вълчев в Пловдив

Това уникално събитие не само ще предложи музикално изживяване от най-висок клас, но и ще постави нов световен рекорд за запалени свещи на концерт

Грегъри Портър избира за втори път Античния театър

Остават броени дни до концерта на двукратния носител на Грами – 24 юли

Украинският виртуоз Валерий Соколов и фестивален оркестър откриват юбилейно издание на "Алегра"

И тази година, в разгара на лятото, в София от 12 до 20 юли, събитието ще зарадва своята публика