Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Парсифал" с извечната тема за Свещения Граал във Великденската програма на SOFIA OPERA PEARLS STREAMS

ИЗКУСТВОТО ОНЛАЙН

"Парсифал" с извечната тема за Свещения Граал във Великденската програма на SOFIA OPERA PEARLS STREAMS

Оперната примадона, Камерзенгерин Анна Томова-Синтов със специално видеообръщение открива празничната онлайн програма на Софийската опера и балет

На Велики четвъртък, 16 април, от 16 часа ще бъде излъчена операта "Парсифал" от Рихард Вагнер под режисурата на Пламен Карталов (Снимка: Софийска опера и балет)

Софийската опера и балет продължава инициативата си да излъчва перли от репертоара си. Началото на програмата на Sofia Opera Pearls Streams за Великден ще започне със специално видеообръщение на оперната прима Камерзенгерин Анна Томова-Синтов по повод празника и катарзиса, който светът изживява в тези трудни дни.

Камерзенгерин Анна Томова-Синтов (Снимка: Софийска опера и балет)

Веднага след специалните думи на световната оперна певица, Камерзенгерин Анна Томова-Синтов ще бъде излъчен балетът "Кармина Бурана" по музика на немския композитор Карл Орф и хореография на Фреди Франдзути, определян от критиката като "Младото италианско хореографско чудо".

Сценичната кантата "Кармина Бурана" е едно от внушителните съвременни произведения, в което Карл Орф е вплел песни от неизвестни средновековни автори. "Кармина Бурана" ще бъде излъчена в петък, 10 април, от 17 часа.

В главните роли/балет/: Марта Петкова, Памела Пандова, Цецо Иванов, Джон Абенанти, София Цуцакова, Емил Йорданов, Александър Александров, Георги Банчев, Франческо Конджусти, Матю Уитъл и др.

Солисти: Станислава Момекова, Александър Крунев, Димитър Арнаудов
Диригент - Игор Богданов, диригент на хора - Виолета Димитрова, сценография, художествено осветление и костюми - Фреди Франдзути

Записът е от 2019 г.

На 11 април, събота, от 17 часа меломаните ще имат възможността да изживеят вълнуващата музика на познавача на руската душа Пьотр Илич Чайковски и дълбочината и емоционалните състояния на Пушкин в един от шедьоврите на Чайковски, операта "Евгений Онегин".

В постановката на Софийската опера и балет са избрани млади артисти, така както е пожелал за своята премиера композиторът - операта му да бъде изпълнена от млади студенти от Московската консерватория.

В главните роли участват: Наталия Павлова, Константин Бржински, Ирина Шишкова, Иля Селиванов, Ли Шуксин

Оркестър, хор и балет на Софийската опера
Диригент Заурбек Гугкаев, режисьор - Вера Петрова, музикална и стилова подготовка Лариса Георгиева

Запис от 2016 г.

Следващото заглавие в онлайн програмата за Великден е балетът "Дон Кихот" по музика на Лудвиг Минкус, който ще бъде излъчен отново, поради големия зрителски интерес, на 12 април, неделя, от 11 часа.

Един изключителен спектакъл с участието на звездите на Болшой театър - Екатерина Крисанова в ролята на Китри и Иван Василиев - Базил, както и солистите на балетната трупа на Софийската опера - Цецо Иванов, Боряна Петрова, Венера Христова, Памела Пандова, Милена Тодорова, Кирил Иванов, Георги Аспарухов, Еленко Иванов, Ивана Харизанова и др.

Диригент Павел Клиничев /Болшой театър/, постановка и режисура Петър Луканов

Записът на спектакъла е от 19.10.2019 г.

Неделя 12 април от 20.30 часа - СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР - комична опера от Джоакино Росини

Спектакълът се излъчва специално по БНТ 2

На Велики четвъртък, 16 април, от 16 часа ще бъде излъчена операта "Парсифал" от Рихард Вагнер.

Австрийският критик Петер Райхл дава високата си оценка че "тази опера е отражение на нашата връзка с духовния свят. "Парсифал" - отвъд пространство и време, като една мистерия на паралелни светове, на раждане, живот, смърт и превъплащение."

Играта в тази сакрална фестивална драма, чието действие се развива на Разпети петък, обединява тези символи на всички религии, колкото и различни да са, със силата на Доброто и необходимостта от вярата в нещо важно и предопределено, да се преодолява злото, да се вярва в спасението на душата на човека, да се спазва светия договор на хората с Бога - най-важната необходимост и волята за силна способност за човека, каквато и религия да изповядва.

На Велики четвъртък, 16 април, от 16 часа ще бъде излъчена операта "Парсифал" от Рихард Вагнер под режисурата на Пламен Карталов (Снимка: Софийска опера и балет)

"Видяното и чутото от сцената на Софийската опера, казва още критикът, отговаря на изискванията на комплексността на творбата на Вагнер. Напускаме театъра благодарни за едно катарзисно преживяване, каквото едва ли някога е преживявано е безбройни представления".

Д-р Щефан Маус от сп. Опернглас" пише: "Парсифал" е едно изключително постижение, което оправдава пътуването до София.

В главните роли участват: Костадин Андреев, Радостина Николаева, Ангел Христов, Атанас Младенов, Бисер Георгиев, Петър Бучков, и др.

Диригент: Константин Тринкс, режисьор - Пламен Карталов, музикална подготовка: Рихард Тримборн.
Сценография - Свен Йонке, костюми - Станка Вауда

Записът е от 8 юли 2017 г.

На 17 април, Разпети петък, от 17 часа Софийската опера и балет предлага на соята публика "Реквием" от Джузепе Верди, запис от 2018 г.

Духът е повален, но не и сломен, това внушава величественото творение на маестрото на италианската революция, Джузепе Верди.

Той създава своя "Реквием" във време на силни душевни сътресения, разочарования от живота и събития от политическата сцена. Изключителната драматургия е изградена от конфликти и контрастни състояния.

Тя е разгърната в седем части: Трагчният пролог, /Реквием и Кирие/ е последван от страшния съд /Диес ире/. Това е разтърсваща музика, последвана от трета част /Оферториум/, състояние на съзерцание. Четвъртата - Санктус е бунт срещу смъртта. Агнус деи, Лукс етерна са своеобразен лиричен център, а финалът - Либера ме е кулминацията, в която бушува страшния съд и неукротимата сила на живота.

Взривът от отчаяние внезапно секва, сякаш дъхът е спрял. Финалът, това е зловещ шепот, шепот на освобождаването на духа от тялото.

Цялото това внушение оживява под палката на маестро Джордано Беллинкампи и солистите - Красимира Стоянова, Виолета Радомирска, Камен Чанев, Максим Кузман-Караваев с оркестъра на Софийската опера. Записът е от 2018 г.

Специалната селекция включва "Селска чест" от Пиетро Маскани и "Джани Скики" от Джакомо Пучини, с излъчване на 18 април, събота, от 17 часа.

По време на Страстната седмица, в събота, 18 април, от 17 часа Софийската опера и балет предлага на своята публика две едноактни творби - трагедията "Селска чест" от Пиетро Маскани и черната комедия, "Джани Скики" от Джакомо Пучини.

Трагичното и комичното в тези две едноактни опери разиграват страсти, присъщи на човешкото битие. Сюжети, които оживяват в намерения баланс в режисьорското решение на Пламен Карталов и внушението на изпълнителите.

В главните роли на "Селска чест" участват: Гергана Русекова, Костадин Андреев, Румяна Петрова, Никола де Микеле, Цвета Сарамбелиева

Диригент - Алесандро Санджорджи, режисьор - Пламен Карталов

В "Джани Скики участват: Владимир Самсонов, Силвия Тенева, Румяна Петрова, Кирил Шарбанов, Николай Павлов, Елена Стоянова, Ангел Христов, Светозар Рангелов, Антон Радев, Благовеста Мекки- Цветкова, Илия Илиев, Александър Георгиев и др.

Диригент - Велизар Генчев, режисьор - Пламен Карталов

Изборът на Софийската опера за Великден е една от най-мащабните продукции на режисьора Пламен Карталов - Опера пред храма "Борис Годунов" от Модест Мусоргски, която ще бъде показана на 19 април, неделя, от 16 часаа. Зрителите ще могат да съпреживеят шедьовъра на руската класика в празничния ден. Тази постановка на Софийската опера чества тримата големи български баси - Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев.

С участието на: Мартин Цонев в ролята на Борис Годунов, Марио Кръстев-Фьодор, Ирина Жекова-Ксения, Румяна Петрова, Княp Василий Иванович Шуйски - Сергей Дробишевски, Пимен -Ангел Христов Григорий Отрепиев - Костадин Андреев Варлаам Петър Бучков Цвета Сарамбелиева Хрисимир Дамянов

Диригент - Константин Чудовски, режисура и сценография - Пламен Карталов

Записът е от 2014 г.

На 20 април, понеделник, от 17 часа ще бъде излъчен балета "Дамата с камелиите" по музика на Джузепе Верди - Сергей Онсоф.

Балетът е създаден по романа на Александър Дюма-син и музиката на операта "Травиата" от Верди, адаптирана за танци от руския композитор Сергей Онсоф. Художественото внушение се постига от ефектната хореографска партитура - предизвикателство за балетната трупа.

В постановката на Софийската опера и балет участват: Катерина Петрова, Емил Йорданов, Росен Канев, Ясен Вълчанов, Теодор Воденичаров и др.

Диригент - Борис Спасов, хореография - Ирен Шнайдер

В тези трудни времена Софийската опера и балет излъчва своите спектакли и за най-младата си аудитория с образователна цел.

Поради огромния зрителски интерес, онлайн спектаклите могат да бъдат гледани от сайта, youtube и фейсбук страницата на Софийската опера и балет.

Още

Заедно в кризата - Класическата музика в България онлайн

Заедно в кризата - Класическата музика в България онлайн

Още

150 хиляди зрители на седем заглавия на SOFIA OPERA PEARLS STREAMS

150 хиляди зрители на седем заглавия на SOFIA OPERA PEARLS STREAMS

Още

Мила Георгиева свири Брамс в "Музика за всички"

Мила Георгиева свири Брамс в "Музика за всички"

Още

Честит рожден ден на маестро Найден Тодоров!

Честит рожден ден на маестро Найден Тодоров!

Още

Концерт на Варненската филхармония край фонтана с Маестро Мартин Пантелеев

Концерт на Варненската филхармония край фонтана с Маестро Мартин Пантелеев

Още

Вердиевият шедьовър "Набуко" от "Св. Александър Невски" в онлайн програмата на Софийската опера

Вердиевият шедьовър "Набуко" от "Св. Александър Невски" в онлайн програмата на Софийската опера

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

12-годишната Дария Русева спечели наградата на Classic FM радио от Националния конкурс "Кантус Фирмус"

Даровитата виолончелистка от Пловдив вече е лауреат на множество други конкурси в България, както и на музикални състезания в Сърбия, Русия, Испания и Канада

Националният филхармоничен хор е специален гост в концерт на Андреа Бочели

Повече от 8 хиляди души аплодираха шоуто на прочутия тенор на Каледонския стадион в Инвърнес в Шотландия

Сериалът "Странни неща" изстреля на върха песен на Кейт Буш от 1985 г.

В началото на юни сингълът "Running Up That Hill" е най-продаваната песен в света, с над 57 милиона стриймвания в световен мащаб в рамките на седем дни

Зрелищен концерт със Световен младежки оркестър, маестро Дамиано Джурана и виртуозът Светлин Русев

Тържествено закриване на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици" на 2 юли от 19.00 часа в зала "България"

Истински фурор на рок-операта "Есмералда-Парижката Света Богородица“, изигран премиерно на български език в Стара Загора

"Есмералда – Парижката Света Богородица" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители

Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в "Европейски музикален фестивал"

На 28 октомври 2022 в програмата на форума ще гостува забележителният цигулар и диригент, който принадлежи към най-търсените и многостранни изпълнители на световния концертен подиум