Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нова среща с Виенските филхармоници предлага Софийската филхармония

СЕЗОН 2017/18

Нова среща с Виенските филхармоници предлага Софийската филхармония

Концертът е на 26 ноември, от 19:00 часа в зала "България"

Софи Дартигалонг, Виенска филхармония, Феликс Дерво – първа валдхорна на Амстердам и Владимир Кираджиев, диригент/Сн. Софийска филхармония

Нова среща с Виенските филхармоници предлага Софийската филхармония на 26 ноември, от 19:00 часа в столичната зала "България".

Вторият концерт от цикъла "Виртуозите на Виенската филхармония" е с участието на очарователната Софи Дартигалонг - една от малкото жени сред духовите музиканти в първия оркестър на Виена и младия Феликс Дерво - първата валдхорна на Амстердам излизат на сцената на зала "България", за да представят Росини и Паганини. На диригентския пулт - Владимир Кираджиев.

В програмата ще прозвучат: Джоакино Росини - Концерт за фагот и оркестър Николо Паганини - Концертино за фагот валдхорна и оркестър Франц Шуберт - Симфония No 6.

Билети на касата на Концертен комплекс "България" и онлайн на sofiaphilharmonic.com .

Още

Софийска филхармония се готви за 80-годишнината от откриването на зала "България"

Софийска филхармония се готви за 80-годишнината от откриването на зала "България"

Фаготистката СОФИ ДАРТИГАЛОНГ е водач на група в оркестъра на Виенската държавна опера и филхармония и една от водещите изпълнителки сред съвременниците си. След като завършва Консерваторията в Лион и Академията "Караян", тя постъпва на работа в състава на Берлинската филхармония като контра-фаготист. И две години по-късно тя печели конкурса за фаготист-водач на група във Виенския оперен оркестър.

Носител е на награди от многобройни международни конкурси, сред тях са: наградата от Конкурс на ARD в Мюнхен (2013) и Бетовеновата награда (2014). Концертира като солист на Симфоничния оркестър на Баварското радио, Симфоничния оркестър на Щутгарт (SWR Sinfonie Оркестъра), Виенския камерен оркестър, Мюнхенския камерен оркестър, Оркестър "Симфония Варшава", Чешка симфониета, Виенската филхармония.

ФЕЛИКС ДЕРВО едва 23-годишен се присъединява към състава на Кралския Концертгебау оркестър, Амстердам. Роден в Камбре, Франция през 1990 г., Феликс Дерво започва музикалните си уроци по ударни инструменти и валдхорна на 7-годишна възраст. На 19 години продължава професионалното си образование във Висшата национална консерватория по музика и танц в Лион. Чрез Програма "Еразъм" на Европейския съюз завършва обучението си в Берлинския университет по изкуствата, както и Академията "Караян" за обучение на даровити млади музиканти.

Като лауреат на няколко международни конкурса, той е поканен за главен гост-валдхорнист, както и за солист на някои от най-големите оркестри в света. Критиката на авторитетни издания оценява изпълненията му заради "изумителната си увереност и музикалност" (Les Echos, Франция, Le Figaro, Франция).

След като се дипломира в Музикалната академия "Панчо Владигеров" (в класовете на Влади Симеонов - оркестрово дирижиране, на Анна Белчева - хорово дирижиране и Александър Танев - композиция), ВЛАДИМИР КИРАДЖИЕВ специализира в майсторските класове по дирижиране на Курт Мазур в Германия и на Франко Ферара в Академия "Киджана" в Италия (1983). През 1986 е асистент на Карл Остерайхер по време на майсторския му клас (1986) и специализира при него в Университета за музика във Виена. През 1995 защищава докторат в Института за музикология към Виенския университет.

Работи като музикален директор на операта в Сливен (1984-87); артистичен директор на Симфоничния оркестър в Пазарджик (1987-90); музикален директор на Vienna Residenz Orchestra (1992-94). Гостува със съвременен репертоар като диригент на Stadttheater на Международния музикален фестивал в Люцерн (1993-94). През 1999 участва в Швейцария на организирания уъркшоп от Klangforum Vienna. През 2000 е гост-диригент на Филхармонията "Артур Рубинщайн" в Лодз, Полша. Осъществява концерти със Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Националното радио, Пловдивската филхармония, със симфонични оркестри в Краков, Лодз, Вроцлав, Грац, с Татарската национална филхармония в Казан, Симфоничния оркестър в Монтерей, Мексико, симфоничните оркестри в Чехия, Унгария и др.

Постоянен гост-диригент е на оперни театри: Deutsche Oper, Komische Oper и Metropol Theatre в Берлин, Латвийската национална опера в Рига, Софийската национална опера, Татарската национална опера в Казан, Краковската опера. Дирижира симфонични оркестри в Австрия, Германия, Франция, Италия, Швейцария, България, Литва и Латвия, Русия, Полша, Мексико, Колумбия, Южна Корея, Китай и Япония. Сътрудничи с изпълнители като Анна Нетребко, Мая Ковалевска, Мати Салминен, Рене Коло и мн.др.

От сезон 2008/2009 е артистичен директор на Държавната филхармония в Жежов, Полша и артистичен директор на Музикалния фестивал в Ланкут, Полша. От сезон 2013/2014 е първи гост-диригент на Опера в замъка в Шчечин, Полша.

Записал е компактдискове с творби на Шьонберг и Лютославски (1996), "Тоска" от Пучини (1998), съвременна австрийска музика (2000), музика на фамилия Щраус (2001) и др. От 1994/1995 е доцент в Института по дирижиране в Университета по музика и изпълнителски изкуства във Виена.

Коментирай 0

1/1

Софи Дартигалонг, Виенска филхармония, Феликс Дерво – първа валдхорна на Амстердам и Владимир Кираджиев, диригент/Сн. Софийска филхармония

Календар

Препоръчваме ви

Софийската опера представя „Зорба гъркът“ на летище София - Север (ВИДЕО)

Балетният спектакъл ще се играе в хангара на авиокомпания Heli Air, която извършва полети за хуманитарни и мироопазващи мисии на ООН

Теодосий Спасов - звезда в летния сезон на Софийската филхармония

С три авторски произведения кавалджията на света излиза на сцената на зала "България" на 16 август от 19 ч.

Над 7000 пианисти от цял свят заедно във виртуален рецитал по време на пандемията

"За нас е чест да споделим този глобален виртуален рецитал за пиано със света и се надяваме, че той ще служи като маяк на вдъхновението, както музиката е вдъхновение по време на тревожни времена", споделят организаторите

Творбите на над 700 композиторки във френска дигитална платформа

В базата данни са представени 4662 творби на 770 композиторки от 60 националности за периода 1618 г.- 2020 г.

"Опера на върховете" се открива с Юбилеен концерт, посветен на 170 години Белоградчишко въстание

Тази година програмата на фестивала включва и два детски спектакъла – "Вълшебната флейта" от Моцарт и "Трите прасенца" от Александър Райчев