Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Изкуството на живо" с Радиосимфониците на 15 март в Зала "България"

МУЗИКАЛНИ ВДЪХНОВЕНИЯ

"Изкуството на живо" с Радиосимфониците на 15 март в Зала "България"

Тийна Осара ще рисува на сцената, гост-диригент и солист е Патрик Галоа

Тийна Осара (Източник: БНР)

Купи билетНетрадиционният концерт "Изкуството на живо" ще представи Симфоничният оркестър на БНР на 15 март от 19 часа в зала "България". За пръв път на българска сцена Тийна Осара ще рисува (live painting act) на изпълнението на музиката от балета "Ромео и Жулиета" на Прокофиев.

Концертът ще започне с Романс из симфоничната сюитата "Поручик Киже" на Сергей Прокофиев. Това е втората част от сюитата, писана за филма "Поручик Киже" през 1934 г. Музиката на Романса изразява копнежа по любим човек с ярки мотиви за раздяла навеки и неизменна вярност, за мимолетни мечтите, самота и меланхолия.

Още

Биг бендът на БНР открива концертния си сезон с авторска музика на Анди Скофийлд

Биг бендът на БНР открива концертния си сезон с авторска музика на Анди Скофийлд

Програмата включва и Концерт за две флейти и оркестър от Емил Табаков, написан през 2000 г. Специално за концерта на Радиосимфониците маестро Табаков промени оркестрацията, за да може Патрик Галоа едновременно да е солист и диригент. На сцената ще му партнира Явор Желев, водач на флейтите в Симфоничния оркестър на БНР.

Патрик Галоа е френски музикант с изключително успешна международна кариера като солист и диригент. На седемнадесет години учи флейта при Жан-Пиер Рампал в Парижката консерватория и става соло-флейтист в Националния оркестър на Лил.

Патрик Галоа (Източник: БНР)

21-годишен става главен флейтист в Националния оркестър на Франция под ръководството на Лорин Маазел, където в продължение на седем години свири и записва под палката на диригенти като Пиер Булез и Сейджи Озава.

Купи билетПрез този период учи дирижиране при Ленард Бърнстейн и Серджу Челибидаке. През 1984 г. се съсредоточава върху соловата си кариера, която го отвежда по целия свят. Започва с концертно турне в Япония, където за една година продава 100 000 компактдиска с Концерта за флейта на Моцарт. Този успех води до ексклузивен договор с Deustch Grammophon Gesellshaft, за които Галоа реализира десет записа.

Патрик Галоа е женен за финландската художничка и визуален артист Тийна Осара. Със съвременната си и експресивна техника на рисуване (action-painting) тя създава мащабни абстрактни, цветни и многопластови картини, в които пренася своите музикални впечатления върху платното в реално време пред публика.

Купи билет

Флейтистът Явор Желев завършва НУИ "Проф. Веселин Стоянов" в Русе и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класовете на Величко Божинов и проф. Георги Спасов. От години е водач на флейтите в Симфоничния оркестър на БНР, преподавател е по флейта в НМУ "Любомир Пипков" и Нов български университет в София. Активно концертира и прави записи. За него авторитетният критик Екатерина Дочева пише: "Явор Желев, според мен, е най-яркият и разностранен флейтист и музикант в момента у нас!

Явор Желев (Източник: БНР)

Още

Шедьоври на Веселин Стоянов и Фредерик Шопен в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Шедьоври на Веселин Стоянов и Фредерик Шопен в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР

За него съм абсолютно сигурна, че ако би поискал, би бил много известно име в Европа. Достатъчно е да припомним абсолютно равностойното му присъствие до Патрик Галоа в двойния флейтов концерт на Доплер с Радиооркестъра... Желев е разностранен музикант, рядко любознателен... и когато свири, излъчва удовлетворение и радост във висотата на личния му инструментален почерк...!"

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" в СУ "Св. Климент Охридски", Департамент "Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

 

 

Още

"Зимна магия" с Радиосимфониците, Константин Илиевски и Данчо Радевски

"Зимна магия" с Радиосимфониците, Константин Илиевски и Данчо Радевски

Още

Мари Жако и Маркус Ширмер дебютират с Радиосимфониците във "Френският чар"

Мари Жако и Маркус Ширмер дебютират с Радиосимфониците във "Френският чар"

Още

Блестящият виртуоз Андрей Йоница - солист на Радиосимфониците

Блестящият виртуоз Андрей Йоница - солист на Радиосимфониците

Още

Светлин Русев ще свири Прокофиев в заключителния концерт на Радиосимфониците

Светлин Русев ще свири Прокофиев в заключителния концерт на Радиосимфониците

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българският цигулар Марио Хосен и камерен оркестър Профундис ще представят концерт на свещи в Скопие

Известен със своята несравнима виртуозност и завладяващо сценично присъствие, Марио Хосен е свирил на престижни сцени по целия свят заедно с топ оркестри, включително Лондонската филхармония, Виенския симфоничен оркестър и много други

Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица MARO

Португалската изпълнителка, пристига за своя първи концерт в България, по покана на SOFIA LIVE FESTIVAL

Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР

Деветото издание на проекта ще представи изпълнения на традиционна музика и инструменти, а палитрата от гласове и звуци ще опише пъстрата музикална география на региона

Наближава първият концерт на Дзукеро във Варна на 27 април

Световноизвестният изпълнител стъпва в Двореца на културата и спорта с 11 страхотни музиканти

Пуснаха в продажба билетите за втория сезон "Съкровени гласове" с плеяда от най-големите световни оперни звезди

По покана на Соня Йончева и SY11 Events в България пристигат Виторио Григоло, Пьотр Бечала, Роландо Вийязон, Джойс ДиДонато. С рецитал ще се включи и самата Соня Йончева

Виртуозната Лия Петрова представя Корнголд в зала "България"

Диригент на вечерта на 18 април е Йоханес Калицке, който включва в програмата и Вариации "Енигма" от Елгар