Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Христо Йоцов представя "Jazz Cats" - 100% джаз с много енергия, суинг и импровизация

ВИРТУОЗИ

Христо Йоцов представя "Jazz Cats" - 100% джаз с много енергия, суинг и импровизация

Четиримата музиканти имат страст към стила бибоп, който си остава "най-джазовия" стил, и който хората възприемат най-интуитивно

Христо Йоцов Квартет - "Jazz Cats" Project (Снимка: BulFoto)

Един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена Христо Йоцов ни запознава с най-новия си проект "Jazz Cats", създаден есента на 2016 г. и реализиран като студиен албум през юни 2017 г.

През годините Христо Йоцов представя в неговите формации много и различни музиканти, както български, така и гости от Европа.

Характерното е, че във всичките си проекти той работи с млади и талантливи музиканти. Много от тези проекти са записани и издадени: "Opium" 1998, "Seven Steps" 2009, "Jazzball" 2013, "Autumn Leaves in Sofia" 2014, "Go Fusion" 2015.

Христо Йоцов Квартет - "Jazz Cats" Project (Снимка: BulFoto)

В настоящия проект Христо е поканил Арнау Гарофе, един млад тенор саксофонист от Испания, с голям заряд и много интересен като личност, пианиста Любо Цанев, получил образованието си в САЩ, и басиста Митко Карамфилов, с когото са свързани повечето от нещата, които прави Христо през последните години.

Арнау Гарофе и Христо Йоцов (Снимка: BulFoto)

Групата свири активно както в клубове, така и на фестивали.

Парчетата са на Христо Йоцов и са писани специално за "Jazz Cats" - 100% джаз с много енергия, суинг и импровизация!

Христо Йоцов Квартет - "Jazz Cats" Project (Снимка: BulFoto)

Защо Cats? Това е нарицателно за джазовите музиканти по света; нещо повече - това е и един вид ценз за ниво и професионализъм.

Има и личен мотив - Христо отдавна съжителства с котки и твърди, че познава и разбира тези невероятни създания. Затова и заглавията на парчетата са свързани с различни котешки характери и състояния - "Ängry Cats", "Lazy Cats", "Motion Cats", "Mystical Cats", "Happy Cats" - все неща, присъщи и на човешкия характер и емоция.

Когато се сформира групата става ясно, че и четиримата музиканти имат страст към стила бибоп, който си остава най -"джазовия" стил в историята на тази музика, изискващ много познания и майсторство на владеене на инструмента, хармонията и импровизацията. По тази причина духът на бибопа е в основата на всички пиеси в албума "Jazz Cats", пресъздаден на съвременен джазов език.

Потопете се в музиката на "Jazz Cats" Project (Арнау Гарофе - тенор, Любомир Цанев - пиано, Димитър Карамфилов - бас, Христо Йоцов - барабани) на предстоящите концерти:

9 юли - фестивал "Джаз в Бургас" на "Флората"

29 юли - Джаз фестивал Варна

3 септември - фестивал 'Аполония", Созопол 2

9 септември - Хасково джаз фестивал

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Новият Клуб "Cantus Firmus" ще подпомага развитието на младите български музиканти

Клубът беше учреден в изисканата обстановка на столичния Военен клуб, на 21 февруари в София

Великолепният спектакъл на операта "Евгений Онегин" на сцената на Старозагорската опера

На 24 февруари сопраното Гергана Георгиева ще направи своя дебют в ролята на Татяна, а в ролята на Онегин зрителите ще видят Йосиф Славов

Българският концертмайстор Веселин Демирев със своята цигулка "Гуарнери" на врачанска сцена

Концертът е на 23 февруари в Градската концертна зала. Ще бъде дирижиран от мексиканския диригент Хектор Гусман

Един от най-влиятелните "40 под 40" в италианската култура музикант Федерико Коли дебютира със Софийската филхармония

Интригуващият италиански пианист демонстрира в многобройните си рецитали своето клавирно майсторство в някои от най-известните концертни зали в Европа, Азия, САЩ и Япония

Б.Т.Р. с нов сингъл "Думи без лъжи" и турне в Европа през юни

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р."