Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

HAVASI – Хармонията между класика и рок

МУЗИКАЛНИ ФЕНОМЕНИ

HAVASI – Хармонията между класика и рок

Остават последни билети за втория концерт HAVASI Symphonic Concert Show на 12 ноември в НДК. Първият е разпродаден.

Той е артистът, който успява да съчетае класическа, народно-унгарска и рок музика и ги превръща в абсолютна хармония. Прочутият унгарски пианист идва в България с два грандиозни концерта HAVASI Symphonic Concert Show - на 12 ноември, от 16:30 и от 20:00ч, в зала 1 на НДК. Остават последни билети за концерта му от 16:30ч., този от 20:00 е напълно разпродаден.

Купи билет

Балаш Хаваши свири от 4-годишен на пиано и завършва Музикалната академия "Ференц Лист" в Будапеща. Още като студент печели първа награда за пианисти на Фондация MAHA - Европа. А по-късно пълни най-престижните зали по цял свят като Карнеги Хол в Ню Йорк, Барбикан център в Лондони Операта в Сидни.

Източник: Bg Sound Stage Management

Експериментира, като смесва традиционна унгарска музика с класическа музика и някои от жанровете на популярния рок. "Преминал съм цели 20 години през унгарското образование по класическа музика, което е световноизвестно. Но усещах, че ми липсва нещо. Мога да изсвиря емоциите на големите композитори - Лист, Шопен, но къде съм аз, къде са моите емоции", споделя Хаваши в интервю за bTV.

В представленията си Хаваши комбинира традиционни народни инструменти със симфонични звуци, участват прекрасни народни музиканти - вокали и инструменталисти. Но и рок музиканти... "През целия ми живот унгарската народна музика ми е била много близка", казва той.

"Където и да отидем по света - САЩ, България, Лондон - хората ни разбират, доближават се до нашата музика и култура. Което правим е донякъде реклама на унгарската култура по света и това е важно за малка страна като нашата. Хората трябва да разберат, че дори на картата страната да е малка, културата може да е голяма", казва унгарецът.

Хаваши живее в Унгария и любимата му Будапеща е тази от 18 век. с малките улички и старите кафенета. Има малка лодка на езерото Балатон, с която плава през лятото. "Дори да съм в Маями или на някое екзотично място, сърцето ми пак е с малката лодка на Балатон", казва той.

Източник: Bg Sound Stage Management

В София Хаваши ще изпълни накои от новите си композиции, включени в последния му албум, който предстои да излезе. Експериментира, като за първи път съчетава синтезатори със симфонична музика, рок барабани и цигулки. Нарекъл е парчетата "Метаморфози", защото трябва да се променяме и да станем по-добри версии на самите себе си, казва той.

"Нямам търпение да видя реакцията на българската публика!", споделя музикантът.

Купи билет

Концертите HAVASI Symphonic Concert Show са на 12 ноември, от 16:30 и от 20:00ч, в зала 1 на НДК. Последните билети за концерта в 16:30 се продават в системата на Eventim.

Още

HAVASI разказва приказки за дракони

HAVASI разказва приказки за дракони

Още

HAVASI обявява втори концерт на 12 ноември в София

HAVASI обявява втори концерт на 12 ноември в София

Още

Феноменалният Хаваши с първи концерт в България

Феноменалният Хаваши с първи концерт в България

Още

HAVASI се завръща с грандиозно шоу през ноември

HAVASI се завръща с грандиозно шоу през ноември

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Георги Господинов: Разказването на истории прогонва страховете

"Писането е самотно занимание, писателят стои сам, ден след ден, намираш се в убежището на една книга. Когато излезеш от това убежище след това, чувството е много особено, то е странно приятно, защото ти е липсвало през дните, в които си писал"

Маестро Найден Тодоров: Необходима ни е здравословна глухота

"Това, което човек вижда, това го спохожда. Свикнал съм да виждам хубавото по света, в повечето случаи и в хората. Понякога ми се натрапват и другите неща. Онова, нехубавото, е много по-малко, но е много по-шумно...", сподели пред гостите на He's the Man директорът на Софийската филхармония

"Нашата професия не се работи, а се живее": Той е Човекът - Малин Кръстев

"Защо бедуините правят чести почивки в пустинята? Не само, за да си починат камилите , а и за да позволят на душата им да ги настигне... От време на време искам да седна в себе си и да изчакам моята душица да ме настигне...", разкри актьорът

"Сестра" на Светла Цоцоркова тръгва по кината

Филмът на режисьорката разказва историята за нерадостната съдба на майка и двете ѝ дъщери в малък град в България

Дълго цензурираната картина с голо тяло от Артемизия Джентилески ще бъде реставрирана

Воали и драперии са добавени към оригиналната творба "Алегория на склонността" около 70 години след като през 1616 г. художничката рисува женското голо тяло, за което се смята, че е автопортрет

Актьорите от "Петък вечер" с премиера на авторска песен и видео към нея

Павел Иванов, Стоян Дойчев, Филип Буков и Христо Пъдев разказват с музика за онази вечер от седмицата, която обикновено чакаме с нетърпение

Виж всички

Календар