Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Феноменът глас Веселина Кацарова с юбилейна оперна гала в Стара Загора

ГАСТРОЛ

Феноменът глас Веселина Кацарова с юбилейна оперна гала в Стара Загора

Оперната дива е подбрала богата програма от арии, белязали нейната зашеметяващо успешна кариера

Веселина Кацарова в ролята на Изабела от "Италианката в Алжир" (Източник: Личен архив)

На 28 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера световно признатата оперна певица Веселина Кацарова ще зарадва своите почитатели в родния си град с юбилейна оперна гала в съпровод на оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на маестро Владимир Кираджиев.

Източник: Държавна опера и балет - Стара Загора

Още

Започна Майсторският клас на Веселина Кацарова

Започна Майсторският клас на Веселина Кацарова

Оперната дива е подбрала богата програма от арии, белязали нейната зашеметяващо успешна кариера.

Веселина Кацарова е българският оперен глас, който има най-много записи в световната музикална съкровищница, носителка на най-престижните европейски музикални награди, Камерзенгерин на Виенската Щатсопера и на Баварската държавна опера.

Певицата, която в своята дълга кариера е изпяла най-много роли от рядко поставяни оперни заглавия от различни стилове и епохи. И винаги е била посланик на българското музикално творчество по света - нейните концертни участия неизменно включват изпълнение на българска песен или ария.

Феноменът ГЛАС Веселина Кацарова с юбилейна оперна гала в Стара Загора на 28 март (Източник: Държавна опера и балет - Стара Загора)

На 28 март старозагорци и гостите на "града на липите" ще имат възможността да чуят и да аплодират своята обичана и обожавана певица в изпълнение на арията на Азучена от операта "Трубадур" на Верди - роля, която Веселина Кацарова отлагаше да приеме в продължение на десетилетия и дебютира с голям успех преди няколко години.

Още

Веселина Кацарова и Камен Чанев в празничен концерт за 95-та годишнина на Старозагорската опера

Веселина Кацарова и Камен Чанев в празничен концерт за 95-та годишнина на Старозагорската опера

Ще прозвучат още ария на Принцеса де Буйон от операта "Адриана Лекуврьор" от Чилеа, ария на Сантуца от операта "Селска чест" на Маскани, ария на Далила от операта "Самсон и Далила" от Сен-Санс

Маестро Кираджиев е включил великолепни оркестрови интермедии и увертюри, които допълват стилната и изискана програма на много специалния за Веселина Кацарова концерт. Зрителите ще се насладят на балетната музика от трето действие на операта "Макбет", на "La tregenda" от "Вилисите" на Джакомо Пучини, следва любимото Интермецо от "Селска чест", въведението към трето действие на операта "Кармен" от Бизе и др.

Веселина Кацарова е родена в град Стара Загора, България. На 4-годишна възраст започва да свири на пиано. Завършва музикалното училище в родния си град през 1984г. с пиано.

Феноменът глас Веселина Кацарова с юбилейна оперна гала в Стара Загора на 28 март (Източник: Държавна опера и балет - Стара Загора)

Още

Веселина Кацарова с втори майсторски клас в родната Стара Загора

Веселина Кацарова с втори майсторски клас в родната Стара Загора

След това, в периода 1984-1989, продължава обучението си вече по оперно пеене в Музикалната Академия в София при проф. Реса Колева. Веднага след това е назначена за солистка в Софийската опера и балет, където дебютира в ролите на Розина ("Севилският бръснар", Росини), Дорабела ("Така правят всички", Моцарт), Прециозила ("Силата на Съдбата", Верди). Участва в различни концерти и прави първия си грамофонен запис на операта "Дама Пика" от Чайковски с Емил Чакъров.

След две години в Софийската опера и балет Опера, постъпва като солист в Операта в Цюрих, където става за кратко време любимка на международната оперна критика. Там дебютира в тетралогията "Пръстена на Нибелунга" от Вагнер - продукция на Клаус-Хелмут Дрезе и Ралф Вайкерт.

Още

Веселина Кацарова открива Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

Веселина Кацарова открива Бургаски музикални празници "Емил Чакъров"

Следват ролята на Анио от "Милосърдието на Тит" на Моцарт под диригентството на Николаус Ханонкурт, ролята на Олга от "Евгений Онегин" на Чайковски, продукция на Аугуст Евердинк.

През 1989 г. печели първа награда на Международния певчески конкурс "Neue Stimmen" в Гютерсло.

През 1991 прави своя дебют на Моцартовия фестивал в Залцбург с участието си в две матинета "Betulia liberata KV 118" и отново в ролята на Анио от "Милосърдието на Тит" под диригентството на Сър Колин Дейвис.

  1. Големият ѝ възход като певица започва с участието ѝ в ролята на Танкред от едноименната опера на Росини, отново на Моцартовия фестивал в Залцбург, където замества мецосопраното Мерилин Хорн, диригент Пинкас Стайнберг.

Веселина Кацарова и Йонас Кауфман, "Кармен" (Източник: Личен архив)

Още

Веселина Кацарова с първи Майсторски клас в България

Веселина Кацарова с първи Майсторски клас в България

Дебюта си като Церлина от "Дон Жуан" на Моцарт прави с режисьора Патрис Шеро, диригент Даниел Баренбойм /1995/ и през 1996 с Доналд Раникълс.

Отново на Залцбургския фестивал през 1997г. пее в ролята на Фарначе от "Митредат, цар на Понт" и Сесто от "Милосърдието на Тит" в продукцията на Карл Ернст Херман, диригент Густав Кун. Същата роля по-късно изпълнява в Баварската Щатсопера Мюнхен (1999) и Ковънт Гардън, Лондон (2000). През 1999 дебютира в ролята на Маргарита от "Проклятието на Фауст" на Хектор Берлиоз.

През есента на 1991г. прави своя дебют на сцената на Виенската Щатсопера в ролята на Розина от "Севилският бръснар" на Росини, диригент Доналд Раникълс.

През периода 1991-1993 е солистка на Виенската Щатсопера, където изпълнява следните роли: Полина от "Дама Пика" на Чайковски, Мег Пейдж от "Фалстаф" на Верди (диригент Сейджи Одзава), Керубино от "Сватбата на Фигаро" на Моцарт, Прециозила от "Силата на Съдбата", Берси от "Андре Шение" (диригент Марчело Виоти), Фьодор от "Борис Годунов" на Мусорски (диригент Федосиев).

Феноменът глас Веселина Кацарова с юбилейна оперна гала в Стара Загора на 28 март (Източник: Държавна опера и балет - Стара Загора)

Още

Веселина Кацарова с оперен рецитал в Мюнхен под палката на Любка Биаджони

Веселина Кацарова с оперен рецитал в Мюнхен под палката на Любка Биаджони

С ролята на Розина гастролира в Гранд Опера Женева (1991), Кралската Опера Ковънт Гардън (1993), Опера Цюрих (1993), Театро Верди Флоренция (1994). Следват ролите на Пипо от "Крадливата сврака" на Росини в Театро дел Лисео Барселона (1993), Изабела от "Италианката в Алжир" на Росини , Виенската Щатсопера (1994) , Опера Цюрих (1994), Дойче Опер Берлин (1995), Опера Амстердам (1995), Театро Комунале- Флоренция (1995), Опера Гарние - Париж (2000). През 2002 година дебютира и на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк в ролята на Розина, а след това се връща в ролята на Шарлот от "Вертер" на Масне през 2003/2004.

През 1997г. пее ролята на Танкред от "Танкред" на Росини, концертно изпълнение в Карнеги Хол. През 1998г. участва в ролята на Анджелина от "Пепеляшка" на Росини на Фестивала Росини в Пезаро в знаменитата постановка на Лука Ронкони, диригент Карло Рици.

Моцарт се явява много силна страна в репертоара на Веселина Кацарова и води до ежегодните ѝ участия на Залцбургския фестивал, изпълнява ролите: на Керубино от "Сватбата на Фигаро" в Баварската Щатсопера Мюнхен (1993), Дорабела от "Така правят всички" в Театер Ан Дер Вин, Берлин, диригент Рикардо Мути и Опера Цюрих (1994), Идаманте от "Идоменей" - продукция на Джонатан Милър и Симеон Бишков в Театро Музикале Фиорентино (1996), Лирик Опера Чикаго (1997), Опера Сан Франциско (1999).

Веселина Кацарова има над 60 оперни главни роли в репертоара си, белязани от незабравими дебюти на най-престижните оперни сцени и изпълнявани многократно в различни точки на света.

Майсторски клас на Веселина Кацарова - Стара Загора 2021 (Източник: Държавна опера и балет - Стара Загора)

Още

Оперна гала с Веселина Кацарова в Стара Загора

Оперна гала с Веселина Кацарова в Стара Загора

Сред тях се четат още: Фенена от "Набуко"на Верди (Фестивал в Брегенц,1993), Принцеса Де Буйон от "Адриана Лекуврьор" на Чилеа, "Хубавата Елена" на Офенбах, 1994, Цюрих, Джована Сиймор от "Анна Болейн" на Доницети, 1995, Щатсопер Мюнхен, с участието на Едита Груберова, диригент Фабио Луизи и през 2000г. в Цюрих с режисьор Джан Карло дел Монако, Шарлот от "Вертер"на Масне, 1996, Цюрих и през 1998 с участието на Алфредо Краус в Дойче Опер Берлин, концертно изпълнение, Ромео от "Капулети и Монтеки" на Белини, 1996, Опера Бастилия Париж ; 1998, Земпер Опер Дрезден, диригент Марчело Виоти, концертно изпълнение; 1999 Авери Фишер Хол, Ню Йорк; Перикол, Офенбах, 1998, Цюрих, Руджеро от "Алцина" на Хендел, 1999, Барселона, Заида от "Дом Себастиен" на Доницети, 2005/6, Кралската опера Ковънт гардън, Лондон, Леонора от "Фаворитката" на Доницети, 2005, Октавиан от "Кавалерът на розата" от Щраус, 2003, Кармен, Бизе, 2007/8, Цюрихска опера, Далила от "Самсон и Далила" 2010/2011 Дойче опер Берлин и др.

Веселина Кацарова и директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов - 95 години Старозагорска опера-1 юли 2020 г. (Източник: Държавна опера и балет - Стара Загора)

Още

Веселина Кацарова с Почетна награда за принос в промоцията на българската култура по света

Веселина Кацарова с Почетна награда за принос в промоцията на българската култура по света

Веселина Кацарова има внушителен концертен и кантатно-ораториален репертоар, който включва: Реквием на Моцарт, "Стабат Матер" от Росини, Реквием на Верди, Симфония N: 3, Густав Малер, Летни Нощи, Симфонична поема, Хектор Берлиоз, Симфония N:5 , Густав Малер, Симфония в ми мажор, Шуберт, Рапсодия за алт оп.53, Брамс, Caecillien messe, Хайдн и др.

Веселина Кацарова прави десетки солистични концерти в Цюрих, Лозана, Виена, Лиеж, Утрехт, Мюнхен, Дортмунд Опера, Концертхаус-Берлин, Земперопер -Дрезден, Франкфурт, Кьолн, Париж.

Дебютът ѝ като камерна певица е в Миланската Скала (1991) с програма от Прокофиев. Следват редица камерни концерти с произведения на Шуберт, Шуман, Брамс в едни от най-големите оперни театри и концертни зали като: Опера Цюрих, Опера Страсбург, Концертхаус Виена, Земперопер Дрезден, Театро Сан Карло Лисабон, Опера Хамбург и др.

Веселина Кацарова има забележителна дискография от записи - над 50 компактдиска, DVD, много документални филми са правени за нея.

През 1996г. печели награда за запис на "Поема за любовта и морето"на Морис Равел.

Веселина Кацарова е носител на награда от фондация "Жармен Мартинели" за най-добра интерпретаторка на песни. Има много международни отличия и награди, награда Echo за класическа музика 2003 - обявена е за певица на годината, Европейска културна награда, Камерзенгерин на Виенската Щатсопера и на Баварската държавна опера.

Още

Триумф за Веселина Кацарова с "Кармен" на стадион "Берое"

Триумф за Веселина Кацарова с "Кармен" на стадион "Берое"

Веселина Кацарова продължава да прави забележителни дебюти и да добавя нови роли към богатия си репертоар: През март 2019 прави своя пореден успешен дебют в нова роля - на Юдит от "Замъкът на херцога Синята брада" на Барток /Висбаден, Германия/. През 2020 дебютира в ролята на Азучена от операта "Трубадур". Предстои й през април да дебютира в ролята на Старата графиня от операта "Дама Пика" на Чайковски на сцената на Софийската опера.

Наред с активната си изпълнителска дейност Веселина Кацарова е канена да води майсторски вокални класове в Австрия, Германия, Швейцария, Япония, Португалия, Монако, Хонконг, Австралия и др., от 2018 година - и в родния си град Стара Загора.

От месец октомври 2016 г. Веселина Кацарова е артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора.

Още

Световнопризнатата диригентка Николета Конти дирижира "Бохеми" в Стара Загора

Световнопризнатата диригентка Николета Конти дирижира "Бохеми" в Стара Загора

Още

Изложба на открито "Стара Загора в картини" представя Градската художествена галерия

Изложба на открито "Стара Загора в картини" представя Градската художествена галерия

Още

Премиера на "Хаос" и множество инициативи в Нощ на театрите в Стара Загора

Премиера на "Хаос" и множество инициативи в Нощ на театрите в Стара Загора

Още

Оперно-театрална приказка "Красива птичка с цвят зелен" с премиера в Стара Загора

Оперно-театрална приказка "Красива птичка с цвят зелен" с премиера в Стара Загора

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българският цигулар Марио Хосен и камерен оркестър Профундис ще представят концерт на свещи в Скопие

Известен със своята несравнима виртуозност и завладяващо сценично присъствие, Марио Хосен е свирил на престижни сцени по целия свят заедно с топ оркестри, включително Лондонската филхармония, Виенския симфоничен оркестър и много други

Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица MARO

Португалската изпълнителка, пристига за своя първи концерт в България, по покана на SOFIA LIVE FESTIVAL

Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР

Деветото издание на проекта ще представи изпълнения на традиционна музика и инструменти, а палитрата от гласове и звуци ще опише пъстрата музикална география на региона

Наближава първият концерт на Дзукеро във Варна на 27 април

Световноизвестният изпълнител стъпва в Двореца на културата и спорта с 11 страхотни музиканти

Пуснаха в продажба билетите за втория сезон "Съкровени гласове" с плеяда от най-големите световни оперни звезди

По покана на Соня Йончева и SY11 Events в България пристигат Виторио Григоло, Пьотр Бечала, Роландо Вийязон, Джойс ДиДонато. С рецитал ще се включи и самата Соня Йончева

Виртуозната Лия Петрова представя Корнголд в зала "България"

Диригент на вечерта на 18 април е Йоханес Калицке, който включва в програмата и Вариации "Енигма" от Елгар