Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Европейски музикален фестивал“ 2017 представя детския концерт „Петя и вълкът“

ЗА ДЕЦА

„Европейски музикален фестивал“ 2017 представя детския концерт „Петя и вълкът“

Събитието е на 4 април от 11:00 ч. и 14:00 ч., с участието на ансамбъл “Windart” и артисти-балетисти от ДМБЦ

"Петя и вълкът", концертен проект по музика на Прокофиев

"Европейски музикален фестивал" 2017, организиран от агенция "Кантус Фирмус", тази година ще представи за първи път в програмата си специално събитие за деца. На 4-ти април в Националната галерия ще се състои концертният проект с образователен характер "Петя и вълкът" по музика на Сергей Прокофиев.

В представлението ще участват ансамбълът от духови инструменти "Windart" и балетисти от Държавния музикален и балетен център. "Европейски музикален фестивал" 2017 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Целта на събитието е да запознае малките слушатели с някои от основните инструменти в класическия симфоничен оркестър. В началото на концерта музикантите от "Windart" квинтет ще разкажат интересни факти за историята и възможностите на инструментите, а децата ще разберат как се произвежда звука. След това ще бъде представена музикалната приказка "Петя и вълкът" от Сергей Прокофиев в аранжимент за духов квинтет на Йоахим Линкелман.

В основните герои от приказката на Прокофиев ще се превъплътят балетистите Ана Вуцова, Ивана Пъдпъдъкова, Йоанна Стоянова, Станислав Стефанов и Трайче Стойковски. Водещ и разказвач на концерта ще бъде Румен Григоров - също артист от ДМБЦ.

Румен Григоров, артист

Квинтет "Windart" е създаден през 2009 г. от талантливи студенти от Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" и едва два месеца след сформирането си, ансамбълът печели награда на международния конкурс "Шуберт" в Русе.

През следващата година съставът получава стипендия за участие в International Summer Academy във Виена. Младите музиканти са гастролирали на фестивалите "Мартенски музикални дни" в Русе, "Зимни музикални вечери" в Пазарджик и др. Изнасяли са концерти в Австрия, Турция, Сърбия, България. Настоящият състав на квинтета включва Мартин Павлов (флейта), Калин Панайотов (обой), Цветелина Найденова (кларинет), Габриела Томова (валдхорна) и Петър Стоянов (фагот).

Поради големия интерес към представлението "Петя и вълкът" в рамките на фестивала ще бъдат представени два спектакъла - от 11:00 и 14:00 ч. Около 300 деца от 1-во СУ "П. Славейков", 38-мо ОУ "В. Априлов" и 134-то СУ "Д. Дебелянов" ще посетят концертите. Всички малчугани ще получат като подарък книжка с текста на приказката.

____________________

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община.

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др.

През 2015 година фестивалът получи Сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа", както и Наградата на Столична община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата.

Impressio е медиен партньор на "Европейски музикален фестивал" 2017. 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нетфликс пуска филм за група "KISS" през 2024 г.

Групата е основана през 1973 г. в Ню Йорк. За 46-годишното си съществуване тя е продала над 100 милиона копия от албумите си

МУЗИКАУТОР писа до над 80 театъра, културни домове и ателиета за задължението да лицензират музиката в постановките си

"България, въпреки устойчивия си през последните години растеж, е на последно място по приходи от авторски възнаграждения на Балканите", заяви изпълнителният директор Иван Димитров

Калуди Калудов отбелязва 45 години на сцената с уникалната продукция "Палячи"

Операта от Руджеро Леонкавало ще е под купола на Академичен цирк "Балкански" на 27 април в София

"Фламенко трибют на Пат Матини" с виртуозния китарист Сантяго Лара и звездата на танца Мерседес Руиз

В рамките на 23-тото издание на "Европейски музикален фестивал" в София

Соня Йончева само с един концерт в София

Вторият концерт ще е през август във Варна

За Цветница "Пчелен мед за смет"

На 9 април на Лятната сцена в Борисовата Градина