Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Европейски музикален фестивал“ 2017 представя детския концерт „Петя и вълкът“

ЗА ДЕЦА

„Европейски музикален фестивал“ 2017 представя детския концерт „Петя и вълкът“

Събитието е на 4 април от 11:00 ч. и 14:00 ч., с участието на ансамбъл “Windart” и артисти-балетисти от ДМБЦ

"Петя и вълкът", концертен проект по музика на Прокофиев

"Европейски музикален фестивал" 2017, организиран от агенция "Кантус Фирмус", тази година ще представи за първи път в програмата си специално събитие за деца. На 4-ти април в Националната галерия ще се състои концертният проект с образователен характер "Петя и вълкът" по музика на Сергей Прокофиев.

В представлението ще участват ансамбълът от духови инструменти "Windart" и балетисти от Държавния музикален и балетен център. "Европейски музикален фестивал" 2017 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Целта на събитието е да запознае малките слушатели с някои от основните инструменти в класическия симфоничен оркестър. В началото на концерта музикантите от "Windart" квинтет ще разкажат интересни факти за историята и възможностите на инструментите, а децата ще разберат как се произвежда звука. След това ще бъде представена музикалната приказка "Петя и вълкът" от Сергей Прокофиев в аранжимент за духов квинтет на Йоахим Линкелман.

В основните герои от приказката на Прокофиев ще се превъплътят балетистите Ана Вуцова, Ивана Пъдпъдъкова, Йоанна Стоянова, Станислав Стефанов и Трайче Стойковски. Водещ и разказвач на концерта ще бъде Румен Григоров - също артист от ДМБЦ.

Румен Григоров, артист

Квинтет "Windart" е създаден през 2009 г. от талантливи студенти от Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" и едва два месеца след сформирането си, ансамбълът печели награда на международния конкурс "Шуберт" в Русе.

През следващата година съставът получава стипендия за участие в International Summer Academy във Виена. Младите музиканти са гастролирали на фестивалите "Мартенски музикални дни" в Русе, "Зимни музикални вечери" в Пазарджик и др. Изнасяли са концерти в Австрия, Турция, Сърбия, България. Настоящият състав на квинтета включва Мартин Павлов (флейта), Калин Панайотов (обой), Цветелина Найденова (кларинет), Габриела Томова (валдхорна) и Петър Стоянов (фагот).

Поради големия интерес към представлението "Петя и вълкът" в рамките на фестивала ще бъдат представени два спектакъла - от 11:00 и 14:00 ч. Около 300 деца от 1-во СУ "П. Славейков", 38-мо ОУ "В. Априлов" и 134-то СУ "Д. Дебелянов" ще посетят концертите. Всички малчугани ще получат като подарък книжка с текста на приказката.

____________________

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община.

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др.

През 2015 година фестивалът получи Сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа", както и Наградата на Столична община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата.

Impressio е медиен партньор на "Европейски музикален фестивал" 2017. 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Цветя и музика с виртуозите от "Кварто" Квартет и специалните им гости

Романтичният концерт ще събере за първи път заедно на сцената Мария Илиева и Донка Ангъчева, а специално от Виена ще пристигне колекционерски Bösendorfer роял

"Танго мечти" за откриването на 24-тия "Европейски музикален фестивал" - София

Концертът събира заедно двама забележителни български музиканти и ще пренесе слушателите във вълшебния свят на аржентинската музика

Новият Клуб "Cantus Firmus" ще подпомага развитието на младите български музиканти

Клубът беше учреден в изисканата обстановка на столичния Военен клуб, на 21 февруари в София

Великолепният спектакъл на операта "Евгений Онегин" на сцената на Старозагорската опера

На 24 февруари сопраното Гергана Георгиева ще направи своя дебют в ролята на Татяна, а в ролята на Онегин зрителите ще видят Йосиф Славов

Българският концертмайстор Веселин Демирев със своята цигулка "Гуарнери" на врачанска сцена

Концертът е на 23 февруари в Градската концертна зала. Ще бъде дирижиран от мексиканския диригент Хектор Гусман