Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вени от въжета: Този мъж е на 76

IRON MAN

Вени от въжета: Този мъж е на 76

Повечето пенсионери запълват свободното си време с четене, риболов и разходки сред природата. Но това не важи за Норм Девио

С повече от 25 спечелени национални титли, 76-годишният Норм Девио си остава шампион Номер 1 по канадска борба още от времето, когато за пръв път започва да се занимава с този спорт преди 40 години. И, освен това, по нищо не личи, че има намерение скоро да се отказва.

Фотожурналистът от Бостън Адам Гланцман се е заел със задачата да ни разкаже повече за него.

Девио се залавя с канадската борба в резултат на импулсивно решение. А останалото, както се казва, е история - след като отвява конкуренцията в категория 68 кг. година след година, в момента той е нещо като "Кръстникът" за канадската борба.

Трофеите му са толкова много - над 500 по негови сметки - че в един момент Девио започва да ги раздава на близките и приятелите, които се отбиват в дома му.

Той остава на върха по-дълго от който и да било друг състезател в този спорт, раказва Гланцман. И до ден днешен за него не е никакъв проблем да побеждава съперници, които са два пъти по-млади от него.

Висок 1.73 м и тежащ 70 кг., Норм Девио е скромен и непретенциозен човек. Той е бивш гимнастик, който 30 години работи като учител по физическо в едно училище в покрайнините на Бостън. Но личността му служи за вдъхновение на много други.

"При него винаги идват много хора, които го питат за мнението му по даден въпрос или просто искат да си поговорят с него," казва Гланцман. Описва го като една "едва доловима сила в стаята".

Човек не може, особено на 76 години, да бъде достоен опонент в спорта ако не се намира в отлична физическа форма. Повечето мъже с неговия ръст (да не говорим за онези на неговата възраст) трудно биха издържали на суровия тренировъчен режим на Девио, който включва вдигане на 50-килограмови щанги в три серии от по десет повторения.

За Гланцман, задачата по заснемането на една частица от живота на шампиона му позволява да надникне отблизо в изключително интересния свят на канадската борба.

Това не е спорт като другите - състезателите не получават заплати и хонорари, всички работят нещо друго. Но пък, от друга страна, хубавото е, че всички те се занимават с това именно заради любовта към спорта. Някои от тях пътуват огромни разстояния до най-отдалечените точки на земното кълбо, за да участват в различните турнири.

И докато състезанията, които се организират в района, където Девио живее, са по-представителни, доста често се случва състезателите да се "борят" или упражняват в частни мазета или местни пицарии.

Ако кажем, че Девио е оставил своя отпечатък върху канадската борба, то този нелек спорт е направил същото и със самия Девио, който преди се е състезавал, използвайки и двете си ръце. След контузия на левия лакът, обаче, той вече разчита само на дясната си ръка.

И въпреки всичко, Девио със сигурност е заслужил прозвището си: "Г-н Въжени вени". Едва ли са много 76-годишните мъже по света, които да са в такава физическа форма и да притежават подобна неимоверна сила.

Благодарение на зашеметителните си постижения, Девио е пример за всички по света, които се занимават с този спорт. Но, дори да изклюим спорта, самият той може да послужи като образец за много други хора. Само с едно здраво стискане и извиване на китката той ни кара да вярваме, че възрастта е чисто и просто само една цифра.

Източник: ViewFind

Снимки: Адам Гланцман

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Откриха голяма погребална сграда от времето на Птолемеите и Римски Египет

Археолозите са намерили и рядко срещана теракотена статуя на богинята Изида Афродита, както и съкровище от документи върху папирус, написани едновременно с гръцка и с демотическа писменост

Амулет на повече от 3000 години е намерен по време на училищна екскурзия в Израел

Камъкът с формата на бръмбар датира от късната бронзова епоха - 1500-1000 г. пр. н. е., и е със синьо-зелено покритие - символ на власт и обществено положение

Останки от средновековна стена са открити под сградата на британския парламент

Каменните конструкции са намерени по време на геотехнически сондажи в сектор под заседателната зала на Камарата на лордовете

Британската кралица консорт Камила връчи награда на Михаил Баришников

На церемония в сряда в Бъкингамския дворец той бе удостоен с наградата Коронация на кралица Елизабет Втора, което е най-престижното отличие на Кралската академия по танц

Музей на Бродуей отваря врати в Ню Йорк

Сърцето на Бродуейския театър се намира в центъра на "Юниън скуеър" през 50-те години на ХIХ век и пристига на "Таймс скуеър" в началото ХХ век

Активисти заляха с черна боя картина на Густав Климт в музей във Виена

Акцията съвпада с деня на отворените врати по повод празника на Свети Леополд