Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вени от въжета: Този мъж е на 76

IRON MAN

Вени от въжета: Този мъж е на 76

Повечето пенсионери запълват свободното си време с четене, риболов и разходки сред природата. Но това не важи за Норм Девио

С повече от 25 спечелени национални титли, 76-годишният Норм Девио си остава шампион Номер 1 по канадска борба още от времето, когато за пръв път започва да се занимава с този спорт преди 40 години. И, освен това, по нищо не личи, че има намерение скоро да се отказва.

Фотожурналистът от Бостън Адам Гланцман се е заел със задачата да ни разкаже повече за него.

Девио се залавя с канадската борба в резултат на импулсивно решение. А останалото, както се казва, е история - след като отвява конкуренцията в категория 68 кг. година след година, в момента той е нещо като "Кръстникът" за канадската борба.

Трофеите му са толкова много - над 500 по негови сметки - че в един момент Девио започва да ги раздава на близките и приятелите, които се отбиват в дома му.

Той остава на върха по-дълго от който и да било друг състезател в този спорт, раказва Гланцман. И до ден днешен за него не е никакъв проблем да побеждава съперници, които са два пъти по-млади от него.

Висок 1.73 м и тежащ 70 кг., Норм Девио е скромен и непретенциозен човек. Той е бивш гимнастик, който 30 години работи като учител по физическо в едно училище в покрайнините на Бостън. Но личността му служи за вдъхновение на много други.

"При него винаги идват много хора, които го питат за мнението му по даден въпрос или просто искат да си поговорят с него," казва Гланцман. Описва го като една "едва доловима сила в стаята".

Човек не може, особено на 76 години, да бъде достоен опонент в спорта ако не се намира в отлична физическа форма. Повечето мъже с неговия ръст (да не говорим за онези на неговата възраст) трудно биха издържали на суровия тренировъчен режим на Девио, който включва вдигане на 50-килограмови щанги в три серии от по десет повторения.

За Гланцман, задачата по заснемането на една частица от живота на шампиона му позволява да надникне отблизо в изключително интересния свят на канадската борба.

Това не е спорт като другите - състезателите не получават заплати и хонорари, всички работят нещо друго. Но пък, от друга страна, хубавото е, че всички те се занимават с това именно заради любовта към спорта. Някои от тях пътуват огромни разстояния до най-отдалечените точки на земното кълбо, за да участват в различните турнири.

И докато състезанията, които се организират в района, където Девио живее, са по-представителни, доста често се случва състезателите да се "борят" или упражняват в частни мазета или местни пицарии.

Ако кажем, че Девио е оставил своя отпечатък върху канадската борба, то този нелек спорт е направил същото и със самия Девио, който преди се е състезавал, използвайки и двете си ръце. След контузия на левия лакът, обаче, той вече разчита само на дясната си ръка.

И въпреки всичко, Девио със сигурност е заслужил прозвището си: "Г-н Въжени вени". Едва ли са много 76-годишните мъже по света, които да са в такава физическа форма и да притежават подобна неимоверна сила.

Благодарение на зашеметителните си постижения, Девио е пример за всички по света, които се занимават с този спорт. Но, дори да изклюим спорта, самият той може да послужи като образец за много други хора. Само с едно здраво стискане и извиване на китката той ни кара да вярваме, че възрастта е чисто и просто само една цифра.

Източник: ViewFind

Снимки: Адам Гланцман

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Висулка на 41 500 години - най-старото "бижу" гравирано от човешка ръка

Възрастта на костния предмет, открит в пещерата Стайня в Южна Полша преди повече от 10 години, бе датирана благодарение на ускорителната маспектрометрия

Завършиха проучванията на Цитаделата на крепостта на Кокалянски Урвич

Целта бе да се разкрият останките от единственото достъпно средновековно укрепление на територията на София

Билет за концерт или театър е най-желаният подарък за Коледа в Швеция

На шведите са им липсвали най-много социалните и културните развлечения

Университетът в Кембридж и парижки музей връщат заграбени африкански артефакти

90 на сто от културното наследство на Африка е в Европа, коментират френски културни историци

Мостът на Мечо Пух беше продаден за над 150 000 евро

Продажбата съвпадна със 100-годишнината на плюшеното мече, подарено на Кристофър Робин Милн за първия му рожден ден през 1921 г.

Нови находки разкриват блясъка на императорските терми в Антична Рациария

За близо месец работа на обекта археолозите са разкрили почти изцяло границите на римските императорски терми