Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Съдбата ги орисала с нелепа смърт

ЗНАМЕНИТОСТИ

Съдбата ги орисала с нелепа смърт

Много знаменитости са имали такава странна участ

Брендън Лий и Хари Худини

Много известни хора си отиват от този свят по необикновен, направо казано нелеп начин. Причините за смъртта им изглеждат повече от фантастични и дори алогични. Но фактите са си фактки, колкото и да ги украсяват хората, в естествената си предразположеност към слуховете и легендите.

Смъртта в повечето случаи е неочакван край и както казват философите, "Трябва да я очакваме навсякъде!"

Есхил

Древногръцкият драматург Есхил, когото често наричат "баща на европейската трагедия", умира на 69 години - възраст, достатъчно достолепна за "статистиката". Любопитни са обаче обстоятелствата, които слагат край на земните му дни.

Те са толкова необичайни, колкото не биха били и в най-дръзката по въображение трагедии. Според описанието в древните хроники, Есхил става жертва на... костенурка. Орел вдигнал костенурката във въздуха, за храна, но внезапно я изпуснал от клюна си и тя паднала точно на главата на гениалния драматург.

Алън Пинкертон на кон на бойното поле Антиетам през 1862 г.

През втората половина на XIX век детективът Алън Пинкертън е една от най-известните личности в Европа. Всички вестници следят неговите разследвания. Един ден, обаче, докато се разхождал, Пинкертън се спънал и без да иска си прехапал езика. Тази уж дребна неволя довела до скоропостижната му смърт от гангрена?..

Айседора Дънкан

Името на Айседора Дънкан е легенда. Тази прекрасна танцьорка загива по ужасно нелеп начин. На 14 септември 1927 г., докато пътува с автомобила си в Ница, дългият й шал се заплита в гумите му и я удушава. Според слухове, чиято достоверност не е потвърдена, Айседора се качила в автомобила си с думите: "Сбогом, приятели. Потеглям към славата!"

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Днес тези думи звучат по-скоро като измислени, отколкото като някакво предчувствие за Края, защото Айседора Дънкан обичала да се шегува със своята известност, с чувство за самоирония.

Суеверие ще бъде да повярваме, че последните й думи може да са предизвикали съдбата, но кой знае?!?...

Хари Худини

Още

Неизвестни снимки от семейния албум на легендарния Брус Лий

За предизвикателства към смъртта смятат и последните изяви и изявления на илюзиониста-легенда Хари Худини. Веднъж трима любопитни студенти завързали разговор с него и единият от тях го попитал може ли да го удари в корема, за да се убеди, че е от "стомана"? Худини отговорил с кимване - нека опита.

Приел три силни удара, но единият от тях се оказал фатален - провокирал спукване на апендикса, след което последвал перитонит.

По онова време още нямало антибиотици и Великият Худини умира. Неговият номер "Бягство от Смъртта" остава ненадминат в световната илюзия, но ето че самият илюзионист не успява да "избяга" от нея - при това, поради едно нелепо предложение, което безразсъдно приема.

Брендън Лий в "Гарванът" (1993)

Още

Синът на Брус Лий подиграва смъртта, но се застрелва след минути

Брендън Лий изминава труден път, за да се наложи в Холивуд.

Трябва да преодолее сянката на легендарния си баща. Момчето не искало да гледат на него като на "сина на Брус Лий".

Когато най-накрая, с много труд постига славата, се случва непоправимото - по време на снимките на филма "Гарванът" през 1993 година, в револвера за изстрел в героя му, се оказва истински, а не халосен патрон.

Раната е в стомаха. Силното кръвотечение не може да бъде овладяно и Брандън Лий умира. Едва на 28.

Разследването излиза със заключението за нещастен случай, а не за планирано убийство, каквито слухове вървят. Всъщност, и досега някои смятат, че и баща му - Брус Лий умира не от хапче за... главоболие, а по поръчка на японската мафия. Когато бащата Брус умира, синът Брендън бил на 8. Баща и син Лий са погребани един до друг в централното гробище на Сиатъл.

Еми МАРИЯНСКА

1/1

Брендън Лий и Хари Худини

Айседора Дънкан

Есхил

Хари Худини

Алън Пинкертон на кон на бойното поле Антиетам през 1862 г.

Брендън Лий в "Гарванът" (1993)

Календар

Препоръчваме ви

Pазпалиха огньовете и извадиха кукерските маски за обичая "Сурва" в пернишките села

Внушителни огньове и кукерски шествия отбелязаха характерния за Пернишки регион обичай "Сурва"

Вижте вълнуващите творения на зимата

Ледът, вятърът и снегът създават божествени фигури

"От война към мир" - първи стъпки към свобода

Историческата възстановка - спектакъл допълни тържествените събития за честването на 140 години от Освобождението на Казанлък

20-вековни тайни на Тримамиум

Римската крепост в Русенско е построена в края на 1 век и е изоставена в началото на 7 век

Музеят "Метрополитън" в Ню Йорк вече ще е с такса за вход

Допълнителните приходи ще засилят стабилността на институцията и ще са от 6 до 11 милиона долара на година

7 400 участници се очакват на маскарадните игри в Перник

XXVII Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2018" ще бъде на 26, 27 и 28 януари