Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Откриха военен кораб и гръцки гробници в потъналия град Тонис-Хераклион

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Откриха военен кораб и гръцки гробници в потъналия град Тонис-Хераклион

Плавателният съд е намерен под близо 5-метров слой от утайки, смесени с останките от разрушения храм на Амон

Водолаз изследва останките от древен военен кораб, открит в потъналия в средиземноморския град Тонис-Хераклеон край бреговете на Александрия

Египетско-френска експедиция под ръководството на Европейския институт за подводна археология откри останки от военен кораб и погребален комплекс от началото на 4 век пр.н.е. в потъналия град Тонис-Хераклион в Абукирския залив до Александрия, съобщи Министерството на туризма и антиките на Египет.

Плавателният съд е намерен под близо 5-метров слой от утайки, смесени с останките от разрушения храм на Амон, с помощта на прототип на последно поколение електронно сканиращо устройство. Изглежда, че корабът се е подготвял да акостира в канала до южната фасада на храма, когато е настъпило катастрофално събитие.

Френският археолог Франк Годио изтъква, че останки от кораби от тази епоха биват намирани изключително рядко, като един от редките примери е пуническият кораб в Марсала от 235 година пр.н.е. До откриването му в пристанището на сицилианския град плавателните съдове от Елинистическата епоха са били напълно непознати от археологическа гледна точка, добавя ученият.

Още

Археолози откриха древен будистки манастир в Индия

Археолози откриха древен будистки манастир в Индия

Първоначалните изследвания показват, че за корпуса на намерения в Тонис-Хераклион военен кораб е използвана класическата технология на съединения с вдлъбнатина и шип и усилена вътрешна структура, отбелязва директорът на египетския Централен отдел за подводни антики Ехаб Фахми. Представени са обаче и египетски техники. Корабът е имал гребла, но също и голямо платно, доказателство за което е размерът на стъпката на мачтата.

Дъното и килът са плоски, което го е правело подходящ за плаване по река Нил и делтата й. Типичните древноегипетски корабостроителни характеристики, както и повторната употреба на дървесина показват, че плавателният съд е построен в Египет.

В друга част на потъналия град, покрай североизточния входен канал, археолозите са намерили останки от голям гръцки погребален комплекс, датиращи от началото на 4 век пр.н.е. Откритието е илюстрация на присъствието на гръцките търговци в Тонис-Хераклион. Те са контролирали входа към Египет по ръкава на Нил при Канопос. По време на късните фараонски династии на гърците е било позволено да се заселват в града и да изграждат собствени светилища в близост до храма на Амон.

Преди основаването на Александрия от Александър Велики през 331 година пр.н.е. Тонис-Хераклион е най-голямото средиземноморско пристанище на Египет векове наред. Заедно с град Канопос обаче той потъва в морето. Вероятната причина са поредица от земетресения, последвани от приливни вълни, които наводняват и подкопават ивица от делтата на Нил с площ 110 кв.км. и предизвикват пропадането й.

Още

Израелски археолози откриха библейски свитък от Мъртво море

Израелски археолози откриха библейски свитък от Мъртво море

Още

 Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит  в "Провадия-Солницата"

Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит в "Провадия-Солницата"

Още

Археолози откриха древни гробници в Китай

Археолози откриха древни гробници в Китай

Още

Изненада в тв ефира - археолози откриха в саркофаг  2500-годишна мумия на жрец

Изненада в тв ефира - археолози откриха в саркофаг 2500-годишна мумия на жрец

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Часовник на последния китайски император бе продаден на търг за рекордните $ 5,1 милиона

Анонимен клиент купи редкия екземпляр на часовник "Патек Филип", принадлежал на Айсин-Джиоро Пу И

Откриха гробницата на управител на храма на Амон в некропола Сакара край Кайро

Тя датира от началото на Деветнадесетата династия на Древен Египет, която обхваща периода от 1292 пр.н.е. - 1186 пр.н.е.

Неизвестно писмо на Дикенс ще бъде предложено на търг в Ню Йорк за 4500 долара

То е адресирано до френския актьор и драматург Франсоа-Жозеф Рение (1807-1885) по повод информация за източници, описващи обстоятелствата около смъртта на Молиер

Какво е било значението на Лунната богиня на народа мексика?

Изложбата "Койолшаукуи: Звездата, богинята, откритието" показва повече от 150 археологически обекта, посветени на митологията, символиката и научните изследвания около това божество

Във Франция разкриха праисторически гравюри от времето на пещерата Ласко

Изображенията на коне и вулва "са сред най-старите познати произведения на палеолитната култура"