Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Един ден от живота на космонавтите в орбита

Космическите призраци се събуждат с главоболие!

Един ден от живота на космонавтите в орбита

Или с какво се занимават готините пичове от Международната космическа станция

Сутрин. Будилникът звъни и е време да закусим, а после да тръгваме за училище или за работа. Но това сме ние - простосмъртните. А как стоят нещата при космонавтите и какво правят те по цял ден?

- Ало, Център за управление? Компютърът ни се развали! Какво да правим?

- Играйте си на войници! Повтарям! Играйте си на войници! (от централата на Земята проявяват чувство за хумор)

За да разберем какво правят космонавтите през деня, ви предлагаме да прекараме цял един ден на Международната космическа станция с тях.

6:00 Събужане (часовете в статията са по Гринуич)

Събуждането на космонавтите от основната смяна усложнява работата на американския Център за управление, тъй като по тяхно време то се пада в полунощ като по този начин машините за кафе в NASA едва издържат на натоварването. За колегите им от руския ЦУП ситуацията е далеч по-лека, тъй като при тях тогава е девет сутринта.

Сутрините на Международната космическа станция често не са особено приятни. Освен, че, също като милионите хора долу на Земята, трябва да се събудите под командата на будилника, в космоса е много вероятно да ви боли главата от липса на достатъчно кислород. Работата е там, че, въпреки наличието на постоянна вентилация на борда на станцията, въздухът на МКС се движи по-бавно и там не се образуват кой знае какви течения. В резултат, въглеродният диоксид, който космонавтите издишват си остава в близост до техните лица.

Космонавтите често се оплакват от недоспиване и кошмарни сънища, въпреки че за сън им се полагат осем и половина часа (мечтата на всеки съвременен гражданин). В орбита заспиването също е проблем. Да трябва да заспиш в спален чувал, привързан към стената и то в отсъствието на обичайната сила на гравитацията, не е никак лека задача. От мерки за сигурност, светлината на станцията не се намаля докрай. А ако пък случайно нощем се събудиш, изпитвайки жажда или нужда да посетиш тоалетната, то се оказва доста по-лесно да си наложиш да устискаш до сутринта, отколкото, като някакъв космически призрак, да прелиташ в полусънено състояние из коридорите на МКС.

И да, на станцията никой не го интересува дали сте "сова" или "чучулига". За космонавти взимат само онези "птици", които са готови да лягат и стават под команда във времето, в което им се каже.

6:00 - 7:30 Лично време, хигиенни процедури и закуска

Космонавтите сменят бельото си веднъж на три дни. В космоса няма перални, затова боксерките и потниците в орбита се взимат именно в такива количества. След употребата им всички "еднократни" дрехи се изпращат в руския космически "самосвал" "Прогрес", в който те ще изгорят в плътните слоеве на атмосферата. Ризите пък се сменят веднъж месечно, а чорапите - веднъж на седмица.

Въпреки това, всички правила за лична хигиена важат с пълна сила и за космонавтите, затова сутрин всички се измиват, бръснат се, мият зъбите си и почистват косата си със специален препарат, който преди много време е бил разработен за онези болнични пациенти, които не са в състояние да отидат под душа. Бърсането с влажни кърпички и други подобни процедури не са особено удобни, но са задължителни за затвореното пространство, в което съжителстват от три до осем души едновременно.

7:30 - 7:45 Обсъждане на работата през предстоящия ден с Центъра за управление

По правило, разписанието на работата и провеждането на експериментите на станцията са уточнени предварително, но задължително всяка сутрин се провежда кратък брифинг, на който се поставят спешни задачи и се обсъждат измененията в графика. Работната седмица на МКС трае пет и половина дни, а останалите ден и половина се смятат за почивни. Но това не означава, че тогава не се извършва абсолютно никаква работа. Просто по това време не се назначават важни задачи или експерименти.

7:49 - 9:45 Дневна работа

Хората, които живеят в къща на село, добре знаят, че домът изисква постоянна поддръжка. Най-лесно е да сравним Международната космическа станция с точно една такава къща, само че доста по-голяма и сложна като конструкция. Необходимо е почти всички системи да се проверяват и изпробват редовно. Вицовете за задръстената космическа тоалетна са смешни само на Земята. За космонавтите това е обичайна практика.

От основната работа, която се извършва на станцията, можем да обобщим три основни направления. Първото - това е проверката на всички системи, ремонтирането им или планираното заменяне на различни техни компоненти. Американските астронавти даже се шегуват, че да работиш там е като да обслужваш гигантски космически автосервиз: всички системи изискват смяна на филтрите и редовно тестване.

Вторият вид работа - това е товаро-разтоварната дейност. С товарните кораби се доставят няколко стотин килограма стока - храна, вода и оборудването, нужно за планираните експерименти. Разтоварването на всичко това се превръща в дълго и не особено интересно занимание - налага се всички кутийки и опаковки да бъдат пренесени в нужния отсек една по една, където трябва и да бъдат стабилно закрепени. Не е достатъчно храната просто да бъде оставена свободно да лети в съответния сектор от станцията, защото после ще бъде невъзможно да се намери онова, което в момента е необходимо. Космосът учи на дисциплина.

Третият вид работа включва провеждането на научни експерименти, които се задават от управлението на Земята. Расписанието на провежданата научна работа за руските космонавти, например, може да бъде прочетено на страницата на Федералната космическа агенция като повечето задачи звучат по-скоро като в някоя игра, където на загубилия се падат неприятни наказания.

9 декември 2016 г. "Алгометрия". Изследване на чувствителността към болка в условия на космически полет. Регистрация на ПЧБ (праг на чувствителността към болка) по метода на физическо дразнение чрез настройване на алгометъра в режим тензо- и термоалгометрия. Запис на информацията в носителя "ТТА - Данни". БИ1/БИ2 - 1 час и 20 минути.

На прост език това ще рече, че един бордови инженер трябва да причинява болка на друг свой колега в продължение на осемдесет минути и през това време да записва резултатите. Всичко в името на науката! Подобни експерименти може и да изглеждат смешно отстрани, но това е много важна част от живота на станцията. Единствено с помощта на десетки подобни опити учените на Земята ще могат по-добре да отговорят на въпроса как влияе космоса на човек. А какво трябва да се прави, за да може престоят на космонавтите на МКС да не окаже негативно влияние върху тяхното здраве?

9:45 - 13:00 Спорт: велотренажор, пътека за бягане, силови упражнения

Без значение дали денят е работен или почивен, спортните занимание не бива да се пропускат. За да се избегнат случаи на атрофия, е взето решение космонавтите да се подлагат на постоянно физическо натоварване. Затова и на станцията за спорт се отделят от два до три часа на ден. Ето защо и само след няколко часа след завръщането си от няколкомесечен полет те вече могат да ходят.

Заради нарушения в процеса на възстановяване, около половин процент от костната тъкан на космонавтите се губи за всеки месец престой в орбита. Най-вече са засегнати долните части на гръбначния стълб, тазът и бедрата. Костите стават чупливи, а настъпващите процеси са сходни с тези при остеопорозата. До момента не е ясно дали дългото пребиваване в състояние на безтегловност нанася необратими поражения върху организма. За борба с ефектите на атрофията на борда на МКС има две пътеки за бягане, към които човек се за закрепя чрез амортизиращи въжета.

13:00 - 14:00 Обяд

Ерата на тубичките с храна за космонавти е вече завинаги в историята. На станцията има три вида храна: пакети с приготвена "мокра" храна, които изискват само малко притопляне, обезводнена храна (залива се със сварена вода) и дълготрайни продукти (те са херметически затворени и се консумират във вида, в който се намират в опаковката). Астронавтите, също така, се справят и успешно с отглеждането на малки количества растения в условията на микрогравитация.

Понякога на космонавтите биват изпращани по малко свежи плодове и зеленчуци, но, колкото и да са вкусни, това е прекалено скъпо и доста неефективно. Именно авариралия "Прогрес МС-04" е пренасял като част от товара си свежи мандарини за Нова година, които за жалост така и не успяват да достигнат до МКС.

Закуската и вечерята не са описани в графика, затова за тях космонавтите отделят от личното си време сутрин и вечер.

15:00 - 16:30 Продължение на работата

По правило, космонавтите работят в групи от по двама или трима, за да не си пречат. Повечето задачи са не само сложни, но изискват и сериозна подготовка. Оказва се, че да отдеш еди-къде-си и да вземеш нужното за даден експеримент оборудване, се превръща в занятие, отнемащо много време. На астронавтите им се налага да разопаковат оборудването, да го подготвят за работа, а накрая и отново да го опаковат и прикрепят на мястото му.

Едно от основните правила на станцията е всичко да се оставя на определеното му място. Така че ако видите, че във видеоклиповете нещо лети, бъдете сигурни, че това е така само, за да е по-интересен заснетия материал. След снимките всичко се прибира.

16:30 - 17:40 Връзка със Земята. Лична медицинска и психологическа консултация

Най-сигурният начин да се предотврати възникването на различни заболявания е редовната консултация. Всеки ден космонавтите расказват на специалистите за това как се чувстват, а психолозите внимателно следят състоянието на духа им. Фактът, че на МКС се изпращат само най-добре подготвените хора, съвсем не означава, че и те не могат да се разболеят.

17:40 - 18:35 Връзка с обществеността

Най-добрият начин да покжеш на хората ползата от работата на Международната космическа станция - това е често да напомняш за себе си. Повечето кратки клипове, които правят космонавтите в орбита, всъщост са част от работния процес. Космонавтите се стараят да ги направят интересни и опознавателни. На тях, освен това, често им се налага да осъществяват връзка, както с държавни канали, така и с много пунктове за космическа свръзка, каквито има по цял свят и те не са никак малко. В Санкт Петербург, например, има такъв пункт и той се намира в един от търговските центрове от веригата "Радуга". В него работят кръжок любители на космоса и от време на време получават няколко минути за връзка с космонавтите, на които могат да зададат въпросите, които ги вълнуват.

18:35 - 19:30 Подготовка на работата за следващия ден и обсъждане на изминалия ден с Центъра за управление

Преди да се свържат със Земята, за да съобщят каква работа са свършили през изминалия ден, космонавтите още веднъж проверяват дали всички предмети са закрепени на мястото си и дали всичко в станцията работи. Тези разговори, както и в началото на деня, се осъществяват с няколко центъра за управление - NASA, ЦУП, ESA и JAXA участват заедно в поддържката на МКС и ето защо всички те подават заданията в работния график на астронавтите.

19:30 - 21:00 Лично време преди лягане

Тук се включват вечерята и възможността човек да се отдаде на някакви лични занимания. Сега вече проблемите с връзката са по-малко. Между Земята и МКС има стабилен канал и е възможно космонавтите да напишат и-мейл до близките си, да публикуват снимка в Instagram профила си или просто да почетат малко новини.

Възможно е те да помолят от Земята да им изпратят телевизионен сигнал, но заради голямото натоварване, това се случва рядко. С приоритет в такива случаи са ситуациите, когато текат избори, откриват се Олимпийските игри или предстои излъчването на финал от големи спортни шампионати. Всеки от астронавтите разполага с личен лаптоп с филми, електронни книги и плейър с музика. Без подобни на пръв поглед дребни неща, животът в орбита би бил доста труден и безрадостен.

По този начин е лесно да дочакаш почивния ден и половина, когато свободното време е малко повече. То може да се прекара в правенето на красиви снимки от панорамния модул "Купол", например, или пък в любуване на един от тридесет и двата изгрева и залеза, на които обитателите на МКС стават свидетели за едно денонощие.

21:30 - 06:00 Сън

Лека нощ! Време е да се пъхаме в спалния чувал и да се закопчеем за стената. Утре ще бъде поредният нелек, но много важен ден.

Източник: L!FE
Снимки: NASA и NASA Johnson

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Носна кърпа и кичур коса на Наполеон се продават на търг край Париж

Освен тези реликви от Св.Елена, аукционна къща "Осенат", известна с търговете на предмети, свързани с монархията и империята, предлага и други вещи и картини

Археолози откриха липсващо звено в историята на азбуката

Новонамереният надпис на Тел Лахиш от 15 в.пр.н.е. е понастоящем най-старият известен със сигурност с азбука от Южния Левант

Втори археологически парк около разкрития Късноантичен мавзолей ще има в столицата

Археолозите предполагат, че там се е намирало крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин

Южнокорейци погрешка увредиха творба за 440 000 долара

Творбата била увредена от двойка, решила, че това е картина, която авторът очаква да бъде дорисувана от публиката

Археолози откриха древен некропол на остров Корсика

Откритието "подновява древното минало на Ил-Рус" и потвърждава, че тези места са били обитаеми през Античността", отбелязват от института

Археолози откриха древен град, заровен в пясъците в Луксор

"Градът, който се е наричал "Възнесението на Атон", е бил най-голямото административно и промишлено селище в египетската държава на западния бряг на Луксор" обяснява ръководителят на разкопките