Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Помните ли Робертино Лорети?

ЗАБРАВЕНИ ЛЮБИМЦИ

Помните ли Робертино Лорети?

През 60-те цял свят обожаваше "италианския славей" и песента му "О, соле мио"

Детето-чудо на италианската песен

През 60-те години на миналия век целият свят знаеше името на Робертино Лорети - невръстният "италиански славей". Той е признат за вундеркинд още на 6, а на 13 гастролира като световна звезда. Песните "Джамайка" и "О, соле мио" се знаеха от всички. И на върха на славата си, изведнъж Лорети сякаш изчезна.

Пресата започна да тиражира всякакви слухове - от такива, че гласът му вече не е същият заради мутацията, и затова продуцентите са му обърнали гръб, до това, че е заболял след някаква инфекция и вече не можел да пее. Каква е истината и как се развива съдбата на Робертино Лорети?

Още

Изпълнителят на легендарната "Мона Лиза" смятал, че не може да пее

Изпълнителят на легендарната "Мона Лиза" смятал, че не може да пее

Той е роден през 1946 г. в Рим, в бедно и многодетно семейство. Без каквато и да било възможност да получи музикално образование, малкият Робертино показва удивителен музикален слух и глас. На 6 става солист в църковния хор, а на 8 - солист на операта в Рим. За допълнителни пари момчето работи нощем в ресторанти.

За музикалното му дарование започва да говори цял Рим. На 13 Робертино Лорети спечелва певчески конкурс за непрофесионалисти на италианското радио. Това му дава възможността да участва в програмата на Олимпийските игри в Рим през 1960-а година.

Гастролите по цял свят изцеждали силите му

Участниците и гостите на олимпиадата са очаровани от него. Датски импресарио записва негово изпълнение на диктофон и го отнася на продуценти в Дания. Мнението на специалистите е единодушно - момчето е изключително даровито и с него трябва да се работи. Канят Робертино Лорети в Дания - да получи музикално образование и да работи на професионално ниво.

Сцената ограбила детството му

Още

Кой грабва първото златно грамофонче "Грами"?

Кой грабва първото златно грамофонче "Грами"?

Скоро за "италианския славей" научава цял свят. Започват гастролите на Лорети, които са толкова много, че буквално "експлоатират" гласа му. По-късно той самият ще сподели, че това му е тежало. Вместо да тича и играе като другите деца, той постоянно пътувал, за да пее на сцена. "Във Финландия гастролите траяха цели 5 месеца, разказва той. Там беше студено, а мои приятели ми пишеха колко хубаво е в родината ми. Даже си поплаках над тия писма. Всички ми завиждаха, а аз се чувствах самотен и нещастен в хотелската си стая!..", разказва Лорети.

Хиляди почитатели му пишат писма

Още

Сър Елтън Джон чукна 70, в брак с мъж и синове на 4 и 7

Сър Елтън Джон чукна 70, в брак с мъж и синове на 4 и 7

В периода между 12 и 15, той нито веднъж нямал ваканцията, за която си мечтаят всички деца. Славата несъмнено е ограбвала детството му. По време на снимки в киното, се простудява, но неразположението бързо преминава. Настина гласът му почнал да мутира в тийнеджърската възраст, но съвсем не "пропаднал", както пишели някои таблоиди. Проблемът бил друг - гласът на Лорети паднал с няколко октави надолу и като младеж той вече не можел да мине за "славея" на Италия, с който станал известен по света. "Новият" Лорети вече не бил същият!..

В тийнеджърските години гласът му мутира

Още

Истинският и филмовият Либерачи

Истинският и филмовият Либерачи

"Въпреки това моята популярност - името, което направих в детството си, вървяха преди мен при всяка моя поява на сцената. Продължих да пея арии и народни песни, да записвам песни. Но зрителите сякаш вече идваха не толкова заради изпълненията ми, а за да ме видят и "сравнят" спомените си за мен като дете, със сегашните ми визия и глас!..И може би мнозина оставаха разочаровани!.. ", отбелязва тъжно певецът в едно интервю.

И "новият" Лорети продължил да пее, но с името, което направил като дете

Робертино Лорети сега

Робертино Лорети решава да обърне гръб на сцената през 1973 г. Насочва се към ново поприще - продуцентска работа в киното. Оказва се, че е много добър в това, но музиката не го "пуска".

Става филмов продуцент

"Докато публиката плаче на моите концерти, ще продължа да излизам на сцена!..", казва Лорети в едно от последните си интервюта по повод 70-годишнината си. На 22-ри октомври т.г. певецът трябва да навърши 71.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Качете се на "Веселата карета" на 2 юни в Столичен куклен театър с музиката на Жоро от "Остава"

"Toва е истинска позитивна емоция, но и с много самоирония, които в последно време липсват на всички ни", казва музикантът за едноименния спектакъл

Актрисата Лилия Маравиля за женските драми, покорството, властта и сънуването на Лулу

"Трудно е, когато бъркаме безкористната любов с желанието за притежание" споделя актрисата

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Председателят Здравка Евтимова уточни, че кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет

Петър Величков: Яна Язова е хулена жестоко, както се хули мъж, а не крехка жена

"Тя преобърна живота ми с главата надолу през 1985 г. Спечелих си овластен враг, какъвто не пожелавам на никого", разкрива литературният историк

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Президентът изтъкна, че приносът на отличените учени към науката, към утвърждаването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и извън България, от световната научна общност