Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина писателката Ан Пери

IN MEMORIAM

Почина писателката Ан Пери

Тя е е известна не само с криминалните си романи, но и с убийството на майката на най-добрата си приятелка, когато е на 15 години

1 април 2007 г. Британската писателка Ан Пери на панаира на книгата в Лион във Франция (Снимка: Getty Images)

Британската писателка Ан Пери почина на 84 години в Лос Анджелис, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Ан Пери е известна не само с полицейските си романи, но и с убийството на майката на най-добрата си приятелка, когато е на 15 години.

Личната история на Ан Пери вдъхновява филма "Небесни създания" на режисьора Питър Джаксън с участието на Кейт Уинслет от 1994 г.

Ан Пери, която е продала повече от 25 милиона книги по света, успява да запази тайната си десетилетия. Тя извършва престъплението през 1954 г. Тогава се казва Джулиет Хулм и живее с родителите си в Нова Зеландия. Те искат да се преместят във Великобритания. Майката на приятелката й отказва да пусне дъщеря си с тях. Двете момичета я убиват по особено жесток начин - с двайсетина удара с тухла. Прекарват пет години в затвор.

Когато излиза от затвора, Джулиет сменя името си, става стюардеса, приема мормонството и се установява да живее в Шотландия. Първия си роман публикува през 1979 г. Следват серии романи за Томас Пит и Уилям Монк.

Историята й е разкрита от пресата през 90-те години на миналия век.

От няколко години писателката живее в Лос Анджелис. Починала е в понеделник, съобщи френското й издателство "10/18" на АФП.

Нейните творби обикновено попадат в една от няколко категории в криминалния жанр, включително исторически мистерии за убийства и криминални загадки. Много от тях имат редица повтарящи се герои, като най-важният е Томас Пит, който се появява в първия ѝ роман, и частният следовател Уилям Монк, който се появява в романа ѝ "Лицето на странника" от 1990 г.

През 2001 г. участва в популярния за началото на века литературен експеримент, в който няколко автори пишат съвместно едно произведение. Всичките 13 авторки заедно създават романа "Naked Came the Phoenix".

"Г-ца Пери представя един викториански сюжет с изтънчена характеризация и психологически съспенс, които са всекидневните инструменти на съвременния писател... ", пише New York Times Book Review за романа й "Лицето на странника".

Още

Пиесата "Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей

Пиесата "Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей

Още

Цензурират книгите на Агата Кристи заради "обидни" и "расистки" пасажи

Цензурират книгите на Агата Кристи заради "обидни" и "расистки" пасажи

Още

Първият детективски роман на Агата Кристи отбелязва 100-годишнината си

Първият детективски роман на Агата Кристи отбелязва 100-годишнината си

Още

130 години от рождението на Агата Кристи: Няма нищо по-изтощително от човек, който винаги е прав

130 години от рождението на Агата Кристи: Няма нищо по-изтощително от човек, който винаги е прав

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Почина актрисата Златина Дончева-Джамбазова

Поклонението ще се състои на 21 февруари (сряда) от 11.30 ч. в Православния храм "Успение Богородично" на Централни софийски гробища

Ето го новото ято таланти, номинирани за Полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Петнадесетата Официална Церемония ще бъде епична и бляскава

НМА с празнични концерти за 125 години от рождението на проф. Панчо Владигеров

Консерваторията почита учителя, преподавал четирийсет години в музикалната Алма матер и под чието ръководство много български таланти правят първите си стъпки като композитори