Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина иранецът, вдъхновил Спилбърг за филма му "Терминалът"

ФИЛМИ И ПРОТОТИПИ

Почина иранецът, вдъхновил Спилбърг за филма му "Терминалът"

Мехран Карими Насери, живял на Терминал 1 от 1988-а до 2006 г., е починал по обяд от сърдечен удар на Терминал 2F въпреки опитите на полицаи и медици да го спасят

12 август 2004 г. Мехран Карими Насери пред плаката на филма на Стивън Спилбърг "Терминалът" (Снимка: Getty Images)

Иранецът, живял 18 години на парижкото летище "Шарл де Гол" и със съдбата си вдъхновил създаването на филма "Терминалът" на Спилбърг, е починал вчера на летището, което отдавна е наричал свой дом, съобщи източник от летищната администрация, цитиран от АП и БТА.

Том Ханкс, който се превъплъти в образа на иранеца Мехран Карими Насери заедно с режисьора Стивът Спилбърг (вдясно) на представянето на филма "Терминалът" на на 61-ия филмов фестивал във Венеция на 1 септември 2004 г. (Снимка: Getty Images)

Мехран Карими Насери е починал по обяд от сърдечен удар на Терминал 2F въпреки опитите на полицаи и медици да го спасят, уточни източник, пожелал анонимност.

Embed from Getty Images

Насери е живял на Терминал 1 от 1988-а до 2006 г. в арест поради липса на документи, а след това остава на летището вероятно по свой избор. През годините той спи на пейките, сприятелява се с наземния персонал, къпе се в служебните бани, пише в дневника си, чете списания и наблюдава минаващите пътници. Летищните служители го величаят с титлата лорд Алфред и той става атракция за пътниците.

"Накрая ще напусна летището, казва той през 1999 г. пред Асошиейтед прес, но все още чакам паспорт и транзитна виза".

Embed from Getty Images

Насери е роден през 1945 г. в Солейман, част от Иран, която по това време е под британска юрисдикция. Баща му е иранец, а майка му- британка. През 1974 г. заминава за Англия, за да учи, а когато се връща, по думите му, е вкаран в затвора заради протест срещу режима на шаха и след това изгонен от Иран без паспорт. Кандидатства за политическо убежище в няколко европейски страни.

В Белгия Върховният комисариат на ООН за бежанците му дава статут на бежанец, но куфарът със бежанския сертификат, според разказа му, е откраднат на парижка гара. Френската полиция го задържа, но не може да го депортира никъде, защото няма официални документи. Така през 1988 г. се озовава на"Шарл де Гол".

Embed from Getty Images

Следват бюрократични бъркотии и постепенно затягане на имиграционните закони в Европа, които го държат години наред в правен статут на човек без родина. Когато накрая получава документи на бежанец, иранецът отказва да ги подпише вероятно от опасения, че извън летището няма да се чувства в безопасност. Остава на летището още няколко години до 2006 г., когато е хоспитализиран, след което живее в парижки приют. Последните седмици от живота си Мехран Карими Насери прекарва на "Шарл де Гол".

Освен в "Терминалът" неговата сага е залегнала в един френски филм и в една опера, посочи АП.

Още

Стивън Спилбърг оглавява афиша на кинофестивала в Торонто

Стивън Спилбърг оглавява афиша на кинофестивала в Торонто

Още

Дългоочакваният биографичен филм на Стивън Спилбърг гледаме на Киномания 2022

Дългоочакваният биографичен филм на Стивън Спилбърг гледаме на Киномания 2022

Още

Стивън Спилбърг: В ума си съм Фред Астер!

Стивън Спилбърг: В ума си съм Фред Астер!

Още

Спилбърг отказал хонорар за "Списъкът на Шиндлер"

Спилбърг отказал хонорар за "Списъкът на Шиндлер"

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

На 1 декември за концерт идва Александър Селие, син на откривателя на "Мистерията на българските гласове"

Мултиинструменталистът ще свири в София в Камерна зала "БИАД с двама български музиканти

Майсторският клас на тенора Калуди Калудов тази вечер изнася гала концерт в Старозагорската опера

Събитието е от 19 часа и е част от програмата на 52-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство

Георги Господинов: Разказването на истории прогонва страховете

"Писането е самотно занимание, писателят стои сам, ден след ден, намираш се в убежището на една книга. Когато излезеш от това убежище след това, чувството е много особено, то е странно приятно, защото ти е липсвало през дните, в които си писал"

Маестро Емил Табаков на 75: Има много произведения, които харесвам и още не съм издирижирал

Виолета Тончева разговаря с големия музикант за варненската премиера на неговия Концерт за цигулка и оркестър със солист Светлин Русев на 25 ноември 2022, 19.00, ФКЦ, зала 1, за виртуозността на солиста и оркестъра, за формулата за добър оркестър и за творческите му намерения

Кубинският певец и композитор Пабло Миланес почина на 79-годишна възраст

Той е един от основателите на музикалното движение "Нуева трова", което възниква след революцията на острова през 1959 г.