Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Емил Димитров - син: Майка и татко живяха като в индийски филм

ТРИ ИСТОРИИ НА...

Емил Димитров - син: Майка и татко живяха като в индийски филм

На 23 декември легендата Емил Димитров щеше да стане на 77 години

Баща и син (Снимка: Личен архив)

Синът на легендата, Емил Димитров, е роден през 1970 г. в София. Зодия Овен. Завършва "Ударни инструменти" в Консерваторията и "Публична администрация" в Югозападния университет - Благоевград.

Дълго време се занимава с музика, занимавал се е и с различни проекти в енергетиката.

Щастливо женен за съпругата си Жаклин. Имат син - Мартин, който е наследил таланта на дядо си.

Емил Димитров - син със съпругата си Жаклин и синът им Мартин (Снимка: Личен архив)

Предлагаме ви три истории на сина на големия ни певец, който си спомня за него и семейството си.

I

Малко се страхувах от дядо ми Факира Мити

"Дядо ми, Факира Мити, не само, че не е репресиран, както се говореше, но и е бил член на БКП. Пазя му книжката, има ордени, много грамоти и т. н. Никой не е изпращан в лагери от моята фамилия. Те бяха уважавани артисти и просто си вършеха работата.

Баба ми и дядо ми бяха много интересни хора. Дядо ми беше един от първите артисти, които създадоха в България този вид изкуство, беше много ярка личност. Наскоро попаднах на негов ръкопис, който обхваща живота му от 12- годишен до една-две години, преди да почине. Освен, че описва живота на един интересен артист, описва и едно време, което малко сме позабравили.

Фамилия Димитрови: Димитър Димитров-Мити, Анастасия Димитрова - Мадам Сизи, Юлиан Димитров (вляво), Емил Димитров (вдясно) (Снимка: Личен архив)

Още

Снахата на Емил Димитров - Пепа Мити, стана на 70

Снахата на Емил Димитров - Пепа Мити, стана на 70

Дядо ми си е водил дневник за всеки един ден от живота си. На 13 години той бяга от къщи, за да асистира на един френски илюзионист, научава от него тайните, първият си самостоятелен спектакъл прави на 16 години. Един от най-сериозните номера на Факира Мити беше хипнозата. Самият му поглед и самата му осанка бяха много внушителни.

Малко се страхувах от дядо ми, защото беше строг, с едни големи мустаци - голям мъж и много авторитарен като поведение. Можеше да говори без да си отваря устата, с коремната кухина. Имаше две кукли, Ганчо и Ванчо, които още пазя - с тях играеше. Мен ме беше страх от Ганчо и Ванчо, защото бяха големи и говореха, пък аз не виждах никой да говори.

Димитър Димитров-Мити, Анастасия Димитрова - Мадам Сизи, Емил Димитров (вляво) и Юлиан Димитров (вдясно) (Снимка: Личен архив)

Баба ми Анастасия или Мадам Сизи беше невероятно елегантна жена, с прекрасен характер и много възпитана. Тя беше френска възпитаничка и говореше четири чужди езика.

Идваха у нас, винаги сме уважавали семейните събирания и се събирахме два пъти в месеца цялата фамилия.

Емил Димитров с брат си Юлиан (Снимка: Личен архив)

Чичо ми Юлиян, лека му пръст, беше много хубав човек. Той също идваше. Аз лично съм казвал, че той беше най-свестният във фамилията - вечно усмихнат, вечно готов да помогне. Аз много пътувах с нашите по турнета, а когато оставах вкъщи, имаше една много мила жена, леля Снежка, която е и моя кръстница. Просто като още една баба беше за мен. Гледаше ме и майката на майка ми Мариета - баба Нели."

 

II

Баща ми можеше да бае на ечемик

"Баба ми - мадам Сизи - се водеше медиум. Баща ми винаги казваше, че покрай нея също усеща някои неща... Имаше един случай, когато трябваше да пътува със самолет за Русия и преди да тръгне за летището, каза: "Не, няма да пътувам с тоя самолет. Ще пътувам утре. И...самолетът се разби на летище "Шереметиево".

Още

"Моя страна, моя България", надминала продажбите на Доменико Модуньо

"Моя страна, моя България", надминала продажбите на Доменико Модуньо

Баща ми също така можеше да бае на ечемик. Когато ми излезеше ечемик, ми баеше и ми минаваше... Нещо си говореше, удряше с нокът и край с ечемика!

Винаги съм осъзнавал, че баща ми е звезда. Той си беше звезда, а за мен все още е звезда. За разлика от днешните, той беше истинска звезда. Той беше като един пламък, който гореше непрекъснато и много бързо изгоря. Баща ми не беше създадена, а изгряла звезда... Пееше благотворително, когато това още не беше модерно и не се правеше за PR - просто така го усещаше и го искаше. Никога не е казвал - "Аз съм най-добрият!" и "Аз съм най-великият!" Никога не се е слагал... Той така и не стана "народен артист".

Едно щастливо семейство

Но никога не е ходил на пазар, никога не е шофирал автомобил и не е имал книжка. Винаги около него имаше около 5-6 души, които вършеха нещата вместо него.

 

III

Излъгал се в хиляди хора през годините

Емил, Мариета и малкият Емил

"Мариета, майка ми, беше много красива жена. Много обичаше баща ми, дори като се разведоха, минаха 10 години и пак се ожениха... Като в индийски филм малко! Нейният живот мина чрез него. Тя му се беше посветила. Нямаше личен живот, имаше неговия живот - как ще изглежда, как ще е облечен, дали се е наспал, уморен ли е - не е ли уморен. Като ангел пазител! До всеки известен и велик мъж има една жена, която е още по-велика, но тя остава в сянка. Без нея той нямаше да може да се оправи.

Сватбата с Жаклин

Още

Митко Щерев: Емил Димитров ме научи как се правят хитове

Митко Щерев: Емил Димитров ме научи как се правят хитове

Който е дошъл вкъщи, е бил винаги посрещнат. Той обичаше хора и живееше от контакта с тях. От сутрин до вечер вкъщи имаше поне 8-9 души. Едни си отиваха, други ги сменяха. И сега ми се случва да се запозная с някой и той ми каже: "Аз съм идвал у вас.

Покрай известните хора винаги има и хора, които искат да ги използват. Има хиляди хора, в които се е излъгал през годините. Той просто пробваше да види до къде ще стигне тяхната наглост. Обири, кражби...

На представянето на клипа "Моя България" през 2003 г. (Снимка: BulFoto)

Много се говореше през годините за съперничество между Лили Иванова и Емил Димитров. Такова не може да има, защото Лили обича да бъде първа, докато Емил никога не се е стремял да бъде първи. Те са много различни като изпълнители. Лили пее прекрасно, но Емил беше много по-всеобхватен като творец - той беше композитор, аранжьор, текстописец, певец, актьор. Просто са несравними.

Внукът на Емил Димитров - Мартин пее на представяне компактдиска с песни на дядо си през 2012 г. (Снимка: BulFoto)

Лили Иванова го посещаваше и когато беше болен накрая. Тя помогна да се вдигне шум и да бъде преместен за рехабилитация и лечение в Правителствена болница. За което моето семейство ще й бъде вечно благодарно."

Емил Димитров - син (Снимка: BulFoto)

Валерия КАЛЧЕВА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кристофър Марлоу - "тайният" Шекспир

430 години от убийството на великия драматург

Показаха мястото, където се предполага, че е погребан Ботев (снимки)

Това, според свидетелски показания, е разрушената църква "Света Троица" в местността "Манастирски дол" във Врачанския балкан. 

Борис Луканов: Сцената е храм, на нея не може да излезеш и да си свирукаш

Театърът трябва да е позиция, да излъчва послания, да бъде мисия. Поне аз така го приемам", казва големият актьор

Актьорът Петер Симонишек почина на 76-годишна възраст

"Толкова съм благодарен, че мога да правя това, което обичам", каза за ДПА покойният актьор, който е носител на наградите за най-добър актьор на Европейската филмова академия на и Германската филмова академия

Отиде си големият български актьор Борис Луканов

През дългата си кариера в киното и театър той изигра десетки роли

Нови документи разкриват къде е погребано тялото на Христо Ботев

Изследователят и автор на редица документални книги Николай Иванов представи във Враца книгата си "Нови документи за гроба на Ботев“